Yalova Gazetesi yepyeni serileri ve içerikleriyle takipçileri ile buluşmaya devam ediyor. Gazetemizin çiçeği burnunda serisi “Kısa Kısa Siyaset” geçtiğimiz haftalarda yayınlanmaya başlamış son olarak Esenköy Belediye Başkanı Mehmet Temel’i konu etmiştik. Yalova’da yaşayan vatandaşların büyük ilgi gösterdiği serimize bu kez de Cumhuriyet Halk Partisi Kadıköy üyelerinin oylarıyla ön seçimden çıkan ve Kadıköy Belediye Başkan Adayı olan Yılmaz Tavşan’ı konuk aldık. Gazetemizin İnternetten Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Duygu Saral ile keyifli bir sohbet gerçekleştiren Tavşan, Kadıköy’e dair olan projelerini anlattı.
“Kadıköy’e hizmet eden bir aileden geliyorum”
İlk olarak kendini tanıtan Tavşan, “1980 Kadıköy doğumluyum. İlk ve ortaokulunu Kadıköy’de bitirdikten sonra lise öğrenimimi Yalova’da tamamlamış birisiyim. Lise hayatından sonra ticarete atıldım, askerliğimi yaptım, evliliğimi yaptım ve 2 çocuk babasıyım. Ben Kadıköy’de doğdum ve büyüdüm. Ailem Kadıköy’de doğdu, büyüdü ve Kadıköy’e hizmet eden bir aileden geliyorum. Bu hizmeti devam ettirmek istiyorum, o yüzden bu göreve talip oldum. Bizim için Kadıköy çok değerli ve bir şeyler vermek istiyoruz. Hayırlısıyla bir yola çıktık. İnşallah Kadıköylü dostlarımızla ve arkadaşlarımızla hep beraber bu işi başarmak istiyoruz” dedi. Neden siyasete girdiğini ve Belediye Başkanı Adayı olduğunu açıklayan Tavşan, “Burası 1992 yılında Belediye oldu. 12 yaşına kadar köyde 12 yaşından sonra da belde de yaşadım. 92 yılından itibaren ben ve ailem siyasetin içinde sürekli rol aldık. Büyüdüğümüz ve yaşadığımız beldeye bir şeyler katabilmek istiyorduk. Bu istek hep içimizde vardı. Ailemde de vardı ama bana nasip oldu. Eğer ailemin bir ferdi dahi karşı çıksaydı bu işe girmezdik. Çünkü ailemin desteği benim için çok önemli. Ailem ve arkadaşlarım çok desteklediler, olumlu karşıladılar. O yüzden gönlüm rahat” şeklinde konuştu.
“Ekrem Başkana selam olsun”
Mevcut belediye başkanından farklarını açıklayan Tavşan, “Biz 100 yılı aşkındır Kadıköy’de yaşıyoruz. Kadıköy’ün sorunlarını ve problemlerini çok iyi biliyoruz. Kadıköy çok göç aldı. 6600 seçmenimiz var. 10 binin üstünde nüfusumuz var. Biz geniş bir aileyiz, geniş bir çevreyi tanıyoruz ama birçok kişiyi de tanımıyoruz. Şu anki Belediye Başkanına bir şey diyemem. Onun kendi bir kitlesi ve ailesi var. Bizim amacımız Kadıköy Beldesi’ne bir şeyler katabilmek. Mehmet Başkan da katmıştır. Bundan önce Bahattin Başkan da katmıştır… Fikret Başkan, Reşat Başkan, Rahmetli Necmettin Bilgi… Hepsi birbirinden değerli Belediye Başkanlarıdır ve hepsini çok iyi tanıyoruz, seviyoruz. Eleştiriye ve fikirlere açık bir Belediye Başkanlığı yapacağım. Toplumla iç içe, her an her yerde, her ortama girebilen, herkesin makamına rahatça girip dertleşebileceği biri olacağım. Bizim bir avantajımız var. Mevcut Belediye Başkanlarının yaşları 50-60 civarında. Gençliğimize güveniyoruz. Buradan Ekrem Başkana selam olsun” ifadelerini kullandı.
“Özden Mahallesi’ne su depoları kurmak istiyoruz”
Kadıköy’de yapmak istediği projelerden bahseden Tavşan, “Kadıköy Beldesi 2 ayrı mahalleden oluşuyor. Özen Mahallesi ve Merkez Mahallesi… Özden Mahallesi, çok hızlı göç alıyor. Şuanda nüfusun nereye kadar gideceğini ön göremiyoruz. Mahallenin en büyük problem su. Mevcut durumda mahallenin su ihtiyacını Yalova Belediyesi karşılıyor. Altyapısından arızasına kadar Kadıköy Belediyesi ilgileniyor ama iş tahsilata geldiği zaman Yalova Belediyesi tahsilat yapıyor. Bizim Özden Mahallesi’ne sunacağımız en büyük projelerden bir tanesi su depoları… Doğu Sırt Caddesi de Batı Sırt Caddesi de imar planlarıyla yerleri belirlenmiş 3 tane bölgemize çağdaş ve ihtiyaçlara uygun su depoları yapacağız. Yalova Belediyesi ile anlaşma yaparak bu işlerden mağdur ve muzdarip olan Özden Mahallesi’nde yaşayan halkımızın mağduriyetini çözeceğiz. İkinci olarak trafik sorunumuz var. Çünkü çok büyük bir yoğunlaşma var. Bizim 7 tane okulumuz Özden Mahallesi’nde ve okul giriş çıkış saatlerinde çok büyük bir yoğunluk oluyor. Çınarcık’tan Bursa yoluna çıkacak çevre yolu da beldemizden geçecek. Orada da bir karmaşa Olacak. Biz bunlarla ilgili bir komisyon kurmayı düşünüyoruz. Göreve geldikten sonra liyakat ve ehil insanlarla oturup trafiğe bir çözüm getirmek istiyoruz” dedi. Şu ana kadar beldede gençlere yönelik bir organizasyon olmadığını belirten Tavşan, “Hiçbir konser ve eğlence amaçlı bir faaliyet olmadı. Bizim şöyle bir planımız var; Güzel bir tesis kurmak istiyoruz. Burada aileler düğünlerini yapacak, konserler olacak, tiyatrolar ve festivaller olacak. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Gençlerimiz için sportif faaliyetler sunmak istiyoruz. Ben bireysel sporlara daha çok yönenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bireysel olarak destek almadan çok başarılı olan kız çocuklarımız var. Biz Kadıköy Belediyesi olarak destek verirsek Avrupa ve Dünya Şampiyonları çıkar” şeklinde konuştu.
“Semiz otuna coğrafi işaret almak istiyoruz”
Kadıköy’de son yıllarda artan yapılaşmalar hakkında fikrini açıklayan Tavşan, “Kadıköy Belediyesi mevcut imar planında değişikliğe gittikten sonra bu yapılaşmanın önüne geçilemedi. Yerler çok değerlendi ve artık arsa sahipleri de müteahhitlerle anlaşıp kendi yerlerini daire karşılığı veriyorlar. Bu sitelerin oluşması bu yüzden. Onunla ilgili bütün çalışmalar Kadıköy Belediyesi’nde yapıldı. Ben onun önüne geçerim dersem yalan konuşmuş olurum. Çünkü ben yer sahibine, evini verme veya müteahhite sen ev yapma deme şansım yok. Biz aslında tarım bölgesiyiz. Tarım ile uğraşan vatandaşlar arsalarını müteahhite verme yolunu tercih ediyorlar. Bunun sebebi de üretimden bir gelir elde edememeleri. Şu anda üreticiler ürettiği malın değerini alamıyor ve zor şartlarda çalışıyorlar. Tarım İl Müdürlüğü ile yapacağımız ortak çalışmalarla biz üreticimizi tutmak istiyoruz. Kadıköy önce elmasıyla, sonra çiçeğiyle ve şu anda semiz otuyla bir marka. Semiz otuna coğrafi işaret almak istiyoruz. Üretimin önüne geçmezsek bu büyüme ve göç almayı durduracağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Sağlık turizmini Kadıköy’e getirip öncü olacağız”
Kadıköy’de turizm açısından bir çalışmanın daha önce olmadığını vurgulayan Tavşan, “Yaptığımız çalışmayla Kadıköy’de termal bir suyun damarının olduğunu keşfettik. Bunu çıkarma yetkisine Kadıköy Belediyesi’nin sahip olduğu bilgisine ulaştık. Kadıköy Belediyesi isterse o suyu sondaj vurup çıkarabilir. İnşallah o suya ulaşırız. Biz sağlık turizmini Kadıköy’e getirmek istiyoruz. Umuyoruz ki bu iş Kadıköy’de başlar ve tüm Yalova’ya öncü olur” dedi. Kadıköy’ün eski ve yeni Kadıköy olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyen Tavşan, “Deprem olduğunda ben 19 yaşındaydım. Depremden sonra binalar kaliteli ama deprem öncesi olan binalarda mevcut. Biz kentsel dönüşüme başvuracağız ve o evleri dönüştüreceğiz dersek hayalcilik olur. Halkımız belki bu işten korkuyor olabilir. Biz belediyemizde kentsel dönüşümle alakalı bir birim kurmak istiyoruz. Vatandaşlarımız rahatça belediyeye gelip bilgi almak veya kentsel dönüşüme başvurmak istiyorlarsa nasıl bir yol izleyeceklerini belediye olarak yol göstereceğimizi ve yanlarından olacağımızın teminatını veriyoruz. Ayrıca vatandaşlarımız Kadıköy’deki toplanma alanlarının büyük bir bölümünü bilmiyorlardır. Biz bu toplanma alanlarını bilinir ve görünür hale getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Kadıköy’e son dönemde gelen göçün eğitim seviyesinin yüksekliğinden kaynaklı olarak olumlu karşılandığını hatırlatan Tavşan, “Biraz önce dediğim gibi 8 tane okulumuz ve bunun 7 tanesi Özden Mahallesi’nde… Merkez Mahallesi’ndeki okulumuz 90’lı yılların başında yapıldı ve çok büyük rağbet görmüyor. Öğrenci sayımız az ve öğretmenlerimiz gelmek istemiyor. Biz okulları Kadıköy’ün her tarafına yaymak istiyoruz. Özden Mahallesi olarak sınırlamak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Muhabir/Kameraman-Duygu Saral
Haber-Göktuğ Doğukan Yüksel