Mübadele döneminde Sugören Köyü’ne göçen bir ailenin çocuğu olan Torlak, ailesinin 1924 yılında Yunanistan’dan geldiğini ifade etti. Evli ve 2 çocuk babası olan Torlak’ın Ankara’da mimarlık yapmakta olan bir kızı ve Yalova Belediyesi’nde çalışmakta olan bir oğlu var. Kendisinden önce 4 dönem muhtarlık yapan birinden sonra, son seçimde muhtarlık koltuğuna oturduğunu belirten Torlak, 4 yıldır Sugören Köyü muhtarlığını üstleniyor.
Torlak, %99’u kamu kuruluşlarından emekli nüfusun olduğu Sugören Köyü’nde, bağ ve bahçe işlerinde çalışan kişilerin yok denecek kadar az olduğunu ve köy sakinlerinin geçim sıkıntısının bulunmadığını dile getirdi. Bundan 2-3 yıl öncesinde Yalova’nın merkezine ve İstanbul’a göç verdikleri halde, son zamanlarda göç aldıklarını sözlerine ekleyen Torlak, kamu kuruluşlarında ve özel sektörde çalışan kişilerin geçmiş yıllarda köyden ayrıldıklarını fakat özellikle pandemi döneminden itibaren köye muazzam boyutta bir göç aldıklarını açıkladı. Arsalara oldukça fazla talep olduğunu ve köydeki arazilerin %70 oranında satıldığını açıklayan muhtar Torlak, bu duruma karşılık önlem alınması gerektiğini ifade etti.
Satılan arazilerin köyün yerleşik olan nüfus yapısında değişikliğe neden olduğunu ve köydeki yerleşim yerlerinin giderek dışarı doğru genişletilmesi gerektiğini savunan Torlak, bununla ilgili araştırmaların yapılması için yetkili yerlere dilekçe verdiğini de sözlerine ekledi.
Köyde, yüksek rakım ve taş zeminden kaynaklı hasarlı ya da dayanıksız yapılaşmanın olmadığını da ifade eden Torlak, muhtarlığını yaptığı köyde, kentsel dönüşüme gerek duyan herhangi bir binanın bulunmadığını belirtti. 1999 Marmara Depremi’nde, köy çevresinde yer alan binalarda büyük bir hasar bulunmadığını açıklayan Torlak, deprem döneminde de Sugören Köyü’nün oldukça talep gören bir yer olduğunu ifade etti.
Köydeki vatandaşların ulaşım alanında hiçbir sıkıntı yaşamadığını ve bu konuda aksaklık oluşmadığını belirten Torlak, ulaşımın yaz ve kış tarifesi olarak iki ayrı şekilde gerçekleştiğini açıkladı. Köyde halen daha süregelen doğalgaz çalışmalarından kaynaklı su sıkıntısı yaşadıklarını ve şehir genelinde yaşanan sondaj sıkıntısıyla ilgili problemleri de dile getirerek İl Özel İdaresi yoluyla çözüme kavuşturulmasını istediklerini aktardı. Köyde yaşayan öğrenci ve öğretmenlerin eğitim konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını ve vatandaşlardan da bu yönde bir talep almadıklarını dile getiren Torlak, sadece ulaşım konusunda sıkıntı yaşayan öğretmenlerin daha sonrasında soruna kendi aralarında bir çözüm getirdiklerini belirtti.
Köyünün tek ve en büyük sıkıntısının su konusunda olduğunu açıklayan Sugören Köyü Muhtarı Torlak, köyüne bir adet gölet yapılması için İl Özel İdaresi’nden ödenek alacaklarını ve bu konuda köy sakinlerine bir çözüm üreteceklerini söyledi. Köyde incelemelerde bulunan teknik heyetin kararından sonra göleti inşa edeceklerini açıklayan Torlak, köydeki su sıkıntısına bu şekilde bir çözüm yolu oluşturmayı planlıyor. Tuğba ALTIN/Haber