Kış Aylarında Sağlıklı Kalmanın En Lezzetli Yolu: Turşular! Kış Aylarında Sağlıklı Kalmanın En Lezzetli Yolu: Turşular!

1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme neticesinde Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen nüfus mübadelesi sonrasında Rumların terk ettiği Elmalık Köyü’ne Yunanistan’ın Drama şehrinden gelen Müslüman Türkler ile Yalova’nın Burhaniye Köyü’nden gelerek yerleşen vatandaşların 1924 yılında kurdukları Elmalık Köyü, 31 Ağustos Cumartesi günü 100. Kuruluş yıldönümü heyecanını yaşadı. Elmalık Köyü Muhtarlığı tarafından gerçekleştirilen organizasyonla Elmalık Köyü, Türk Köyü olmasının 100. Yılını doya sıya kutladı.

Programa Yalova protokolünden birçok önemli isim katılırken Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel ile kendisi de Elmalıklı olan 1999-2004 ve 2009-2014 yılları arasında Yalova Belediye Başkanlığı görevini üstlenmiş Yakup Bilgin Koçal, Elmalık’ın 100. Kuruluş yıldönümü kapsamında Yalova Gazetesi’ne açıklamalar gerçekleştirdi.

“Elmalık, Yalova şehir tarihi açısından önemli bir yere sahip”

Elmalık’ın Yalova’nın en büyük köylerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Soygüzel, “Bugün Elmalık köyümüzün 100. Yıldönümünü kutluyoruz. Yine bildiğiniz gibi Elmalık Köyü, milli mücadele sonrası Mübadele anlaşmasıyla Batı Trakya bölgesinden gelen soydaşlarımızın kurduğu bir köy. Bu anlamda da Yalova’nın şehir tarihinde de çok önemli bir yere sahip” dedi. 100. Kuruluş yılı organizasyonunun gerçekleştirilmesine dikkat çeken Başkan Soygüzel, “Umarım diğer köylerimiz de bu organizasyonu örnek alarak köylerinin önemli ve anlamlı günlerini anmak suretiyle kentlilik bilincinin, köye ait olma duygusunun güçlendirilmesine imza atarlar. Ben bu vesile ile başta Elmalık Köyü muhtarımız olmak üzere bu organizasyonda yer alan organizasyon komitesine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu organizasyon imece usulüyle gerçekleştirildi. Bu anlamda organizasyona destek veren bütün kişi ve kurumlara da ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Elmalık Köyümüzün kuruluşunun 100. Yıldönümü kutlu olsun. Bütün hemşerilerimize bu vesileyle saygılarımı, selamlarımı ve muhabbetlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

“Eğitim ve kültür seviyesi öne çıkıyor”

100. yıldönümünün duygusal bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Yazar Yakup Bilgin Koçal, “Bu köy daha önce de varmış ama bir Rum köyüymüş. Kurtuluş Savaşı sonrası mübadele sonrası Rumlar buradan gidince hem Burhaniye Köyü’nden gelen 21 hane hem de Selanik’in Drama kasabasından gelen 80 hanenin yerleşmesiyle 100 ailelik bir Türk Köyü’ne dönüşmüş” şeklinde konuştu. Elmalık Köyü’nün bir özelliğinden söz eden Koçal, “Yalova’da eğitim oranı en yüksek köylerden bir tanesidir. Özellikle 1930’lu ve 1940’lı yıllarda o zamanın muhtarı olan Rasim Efendi, bütün köyün çocuklarını Köy Enstitülerine yollayarak birçok öğretmenin bu köyden yetişmesini sağlamış. Tabi öğretmen oldukları için de onlarda hep eğitimli olmuş” dedi. Köydeki iki önemli iki kültürün birleşimine parmak basan Koçal, “Karadeniz ve Selanik kültürünün karışımı bu köyün kültürel seviyesini çok yükseltmiş. Bunun neticesinde bildiğiniz gibi Elmalık Köyü’nden çok sayıda siyasetçi çıkmış. İnşallah bu aydınlık geçmiş, gelecekte de devam eder.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel