Yalova Gazetesi’nin başlattığı “Mahalle’nin Muhtarı” serisi bugün Çınarcık’ta devam etti. Gazete muhabirimiz Göktuğ Doğukan Yüksel, Çınarcık Merkez Mahalleleri Muhtarı ile görüşme gerçekleştirdi. Çınarcık Taşliman Mahalle Muhtarı Muharrem İbiş, “Mahalle’nin Muhtarı” serisinde sorularımızı cevaplandırdı.
“Yaz ayı nüfusumuz 20-25 bini buluyor”
1971 Yalova doğumlu olduğunu belirten Taşliman Mahalle Muhtarı Muharrem İbiş, 5 yaşında Çınarcık’a geldiğini, rahmetli babası ve kardeşleriyle birlikte Taşliman’da uzun yıllardır esnaflık yaptığını söyledi. 2 dönemdir Mahalle Muhtarlığı yaptığını ifade İbiş, mahallesi hakkında bilgi verdi. İbiş, “Daha önceki dönemlerde bizim Çınarcık halkımız Karadeniz bölgesi genellikle… Fakat daha sonraki zamanlarda artış oldu, göç oldu. Doğu, Güneydoğu illerimizden vatandaşlarımızdan gelmiştir. Şu an kalabalık bir nüfusuz. Geçim esnaflık, çay bahçeleri, restoranlar…” dedi. Net Nüfuslarının 5 bin 500 olduğunu söyleyen Muhtar İbiş, “Yaz ayı nüfusumuz çok artar, 20-25 bini buluyor” ifadesini kullandı.
“Binalarımız genelde eski”
Taşliman Mahallesinin bina yapıları hakkında bilgi veren Muhtar İbiş, “ Riskli binalarımız var. Çünkü bizim binalarımız genelde 1999 öncesi olduğu ve o depremi yaşadığımız için kesinlikle var. Taşliman bölgesinde şu an yapılan siteler var. Onun haricinde yapılacak yerimiz yok, arazimiz yok. Genelde eski binalar var” dedi. Olası büyük Marmara Depreminde Taşliman Mahallesi’nin ne kadar etkilenecek sorusu üzerine İbiş, “Bana göre sıkıntı var. Genelde de var. Onun için bir an önce kentsel dönüşümü hem ben hem de vatandaşlarımız istiyor” şeklinde konuştu.
“Yaz ayları alkol sebebiyle çıkan tartışmalar oluyor”
Mahallenin güvenlik durumu hakkında bilgi veren İbiş, “ Güvenlik durumumuz iyi. Emniyet müdürümüzle görüşüyoruz. Herhangi bir durum olduğunda yardımlaşıyoruz. Hafta sonları Çevik Kuvvet takviye olarak geliyor. Onlar da devriye yapıyor” dedi ve en çok karşılaştıkları güvenlik problemi için, “Yaz aylarında umumi yerlerde alkolden dolayı çıkan tartışmalar veya kavgaya kadar giden olayları yaşıyoruz” ifadesini kullandı.
“Yabancı uyruktan göç alıyoruz”
Mahalleniz dışarıdan göç alıyor mu sorusu üzerine Muhtar İbiş, “Göç alıyoruz. Yabancı uyruktan Mülteciler, Suriyeliler, Iraklılarda çok artış var. Zaten şu andan sonra kayıtlar doldu” dedi ve yabancılar ile yerleşik halk ile arasında uyum problemlerinin yaşandığını söyledi. Muhtar İbiş, “Binalarda oturma şekli, geceleri sabaha kadar bağırarak konuşmaları, Kapılarının önüne 10-15 tane ayakkabı koymaları, yollarda bağırmaları ve çağırmaları, sahilde nargile içmeleri kültürel problemler yaratıyor” ifadelerini kullandı.
Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel
Kameraman/Duygu Saral