Yalova Gazetesi’nin başlattığı “Mahallenin Muhtarı” serisi hız kesmeden devam ediyor. Laledere Köyü Muhtarı Ömer Akar, Yalova Gazetesi’ne konuk oldu ve muhabirimiz Göktuğ Doğukan Yüksel’in sorularını cevaplandırdı.

“Yazın bin kişiye kadar çıkıyor”

Muhtarlıkta 3. Dönemi olduğunu söyleyen Akar, dedesinin 17 yaşında Selanik’ten Laledere köyüne geldiğini, o zamandan beri aynı yerde yaşadıklarını belirtti ve “evliyim, 1 erkek bir kız çocuğum var. Usta işi…” dedi. Köyü hakkında bilgi veren Akar, “Köyün nüfusu kışın TÜİK verilerine göre 380, yazın bin kişiye kadar çıkıyor. Türkiye’de “kesme çiçeklik” köyümüzden yayılmıştır. Hayvancılık var, tarım var” ifadelerini kullandı.

“Yetkililerden şimdiden hazırlık yapmasını istiyorum”

Köyün İhtiyaç ve taleplerinden bahseden Akar, “Suyumuz yeterli. Yaptığımız ek çalışmalara göre, İl Özel idaresi, valilik kanalıyla, kendi imkânlarımızla… Günde 5 defa Yalova’ya gidip gelen minibüsümüz var. Köy sınırında kurulan Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi veren Akar, “ OSB’lerin altyapısını kendileri hallediyor. Önümüzdeki gelecek günlerde nüfusumuz mutlaka çoğalacak. Üçe, beşe, ona katlanacak belki de. Yetkililerden şimdiden hazırlık yapmasını istiyorum. Suyumuz da yetmeyecek, Altyapımızda yetmeyecek. Şimdiden önlem alınmasını istiyorum. Biz kendi imkânlarımız olduğu kadar aldık. Ama bundan sonrası gücümüz yetmiyor” dedi.

“Köyümüz Göç Alıyor”

Muhtar Akar, Köyünüz göç alıyor mu sorusu üzerine “Köyümüz göç alıyor. Çok göç alıyor. Türkiye’nin her bölgesinden, Karadeniz’den, Doğu Anadolu’dan, İç Anadolu’dan her taraftan göç alıyor. Köyümüz şehre yakın. Ülkemizin üç tane büyük şehrinin ortasında kalıyor. Bursa, Kocaeli, İstanbul’a 1 saat ulaşım var” dedi ve köylerinin göç verdiğini de ifade etti. Akar, “Ne için veriyor? Hayat şartları… Çoğu zaten okumuş, eğitim görmüş. Ekmeğini nereden buluyorsa… Yurtdışına dâhil var” dedi.

“Beni 5 yıl birden yaşlandırdı”

Unutamadığı muhtarlık anılarından söz eden Akar, “İlk Muhtar olduğum da bir mahkeme gördüm. Beni 5 yıl birden yaşlandırdı. Otoyollar hep buradan geçti. Organize sanayiler… Hiçbirini unutamıyorum. Hepsinde iyi ya da kötü emeğim var. Emeğim var derken, sularımızı zaman zaman kestiler, zaman zaman yollarımız kapandı” şeklinde konuştu.

“Herkes sahipsiz hayvanlarına sahip çıksın”

Köydeki sahipsiz köpekler sorununu dile getiren Akar, “Çocuklarımız bazen sokağa çıkamıyor. Bazen yaşlılarımız sabah namazına geliyor, köpeklerin saldırısına maruz kalıyor. Az önce demiştim ya, üç şehrin ortasında kaldık. Diğer illerden geliyorlar, çıkıyorlar otoyola, en çabuk yerden hayvanlarını atıyorlar. Mesela defalarca Orhangazi Belediyesi’nin, Bursa Belediyesi’nin aracına denk geldik. Onlara da buradan seslenmek istiyorum, herkes sahipsiz hayvanlarına sahip çıksın” dedi.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Kameraman/Duygu Saral

Armutlu Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Ömer Serez, “Nüfus Olarak 12 Bini Bulmamız Gerekiyor” Armutlu Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Ömer Serez, “Nüfus Olarak 12 Bini Bulmamız Gerekiyor”

Editör: Rümeysa Şahin