Kivi hasadında ciddi bir düşüşün yaşandığının altını çizen Yalova Kivi Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mutlu Çoban şunları dile getirdi: “Bu yıl hasatlarda geçen yıla göre yüzde 50 düşüş var. Mevsimsel bir şey diye düşünüyoruz. Türkiye genelinde hatta dünya genelinde de böyle olduğu duyumlarını aldık. Ağaçlarda meyve az olduğu irilik ve boy açısından kalite yüksek oluyor. Fakat tonajlarda çok fazla bir düşüş söz konusu. Maliyeti karşılar çünkü geçen yıl 6 ila 8 lira aralığında satılan kivi bu yıl 20 liradan satılıyor. Fiyat yükselince para kazanılmayacak ama masraflar karşılanacak.”
Yalova kivisini diğer kivilerden ayıran en önemli özelliğinin aroması olduğunu söyleyen Çoban,
“Yalova kivisinin özelliği aslında tadındadır. Türkiye'nin birçok yerinde kivi üretiliyor. Fakat Yalova’nın kivisindeki aroma hiçbirinde gerçekleşmiyor. Aroması çok farklı, daha lezzetli ve dayanıklılığı daha fazla” dedi.
“Çiftçilik zor bir iş”
Kivi üreticisi Kerim bey ise tarımın gerilediğini ve masrafların fazla olduğuna dikkat çekerek “Tonaj olarak düşük ama meyve kalibresi iyi. Ufak tefek hastalıklar oluyor. Bu sene de Kokarca böceği musallat oldu. Maliyetlerimiz yüksek olduğu için biraz sıkıntılarımız var. Devletimiz elinden geleni yapıyor ama şahsi bazda değil de genelleme olması gerekiyor. Tarım ileriye doğru gitmesi gerekirken geriye doğru gidiyor. Geçen sene diyelim ki 250 veya 400 dönüm bağcı köklendiyse ekran kesinlikle o kadar değil. Her sene en azından 200 ekilmesi gerekiyor ki çiftçinin önü açılsın. Şu anda herkes başka arayışlara girmeye başladı. Kivinin masrafı büyük olmaya başladı, inşallah daha iyi olacaktır. Bu sene de masrafları tabii ki karşılar ama kar bırakmıyor. Uğraşmaya değmiyor. Tarım işini kimse yapmıyor, çok ağır bir iş yani öyle uzaktan göründüğü gibi değil. Çiftçilik zor bir iş. Maliyetler yüksek gübre maliyetleri ele yani 450 liraya aldığımız gübre şu anda 2 bin 200 TL diyorlar. Arada çok fark var” şeklinde konuştu.