Yalova Gazetesi, “ Mahallenin Muhtarı” serisine devam ediyor. Altınova Hersek Mahallesi Muhtarı Vedat Gencebay, gazete muhabirimiz Göktuğ Doğukan Yüksel ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. Muhtar Gencebay, sorularımızı açık yüreklilikle cevapladı.
“Üçüncü kuşak Hersekliyiz”
Kendisini tanıtan Hersek Mahalle Muhtarı Vedat Gencebay, “1986 doğumluyum, doğma büyüme buralıyım. Üçüncü kuşak Hersekliyiz. 2 tane çocuğum var. İkisi de oğlan. Biri 5, diğeri 12 yaşında. Bu benim ikinci dönenim. İlk kez 27 yaşında seçildim muhtarlığa. Daha önce hayvancılık yapıyordum. Ayrıyeten ben berberim. Dükkanım açık ama elemanlar ilgileniyor. Şu anda servis işletmeciliği yapıyoruz” dedi.
“Kayıt dışı 30 bini geçiyor”
Mahallesi hakkında bilgi veren Muhtar Gencebay, “Bizim burada tarım çoğunlukla… Şeftali, erik, kivi. Özellikle bizim burasının kivisi çok meşhurdur. Ova çoğunlukla geçimini kivi ile sağlar. Dışarından gelenlerin çoğu tersanede çalışıyor. Bizim buranın yerlisi çok kalmadı. Altınova olarak çok göç aldık. Dışarıdan gelen insan buraya çalışmaya geliyor. Bizim kayıtlı nüfusumuz 286 ama kayıt dışı 30 bini geçiyor” ifadeleri kullandı.
“Doğu yörelerinden gelen çok insan oldu”
Altınova’ya açılan tersaneden sonra dışarıdan gelen işçiler ile yerleşik halk arasında sorunlar yaşandığını belirten Muhtar Gencebay, “Bekâr evleri özellikle aile yapısını koruma açısından çok rahatsızlık verdi. Biz de Emniyet Müdürümüz ile kayıt altına aldık. O göçü idare etmeye çalışıyoruz. Bizim kültürümüz farklı, onların ki farklı… Doğu yörelerinden gelen çok insan oldu. Ama insanlar bir şekilde anlaşıyor. Şu anda çok sıkıntımız yok” şekline konuştu.
“Herkesi kayıt altına aldık”
Göç konusunda Emniyet ile iş birliği yaptıklarını belirten Muhtar Gencebay, “Tersane ilk kurulduğu zaman bombalar patlıyordu, PKK İstanbul’da eylemler yapıyordu. Oradan bu tarafa gelen göçleri de onun için kayıt altına aldık. Güvenlik amaçlı bu çalışmayı başlattık. Hiç kaydı olmayan otele gidemez zaten ama gider bekâr evinde kalır diye düşündük. Emniyet Müdürümüzle, Kaymakamımızla, Belediye Başkanımızla bir çalışma yaptık. Emniyet bir şifre verdi, gireni çıkanı kaydettirdik. Kaydetmeyenlere ceza uygulaması oldu. Baya bir önüne geçtik kayıt dışı kalımlara. Böyle bir çalışmayı bitirdik. Şu anda da devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“Daha iyi hizmet alıyoruz”
Köy oldukları zamanla şimdiki durumlarını karşılaştıran Gencebay, “Çok fark var. Köy olduğumuz zaman çok iyi hizmet alamıyorduk. Şu anda daha iyi hizmet alıyoruz. Yollarımız asfalt oldu. Ama insan köyünü özlüyor tabi. Bizim köyümüz şehirleşmeye başladı. Eski zamanlar iyiydi ama kıyasladığımız zaman hizmeti şu anda daha iyi alıyoruz. Köy olduğu zaman herkesi tanıyordum, şu anda tanımıyorum. Gelenler hep yabancı. Birbirimizi tanımıyoruz” dedi.
“Arkeologlar araştırıyor”
Mahallenizde turistik alanlar var mı sorusuna Gencebay, “Var. Milli Savunma Bakanlığı’ndan biz askeriyeyi devraldık Belediye Başkanımız Dr. Metin Oral ile birlikte. Sahil açtık, 5 kilometrelik sahilimiz var. Hersekzade Ahmet Paşa Camimiz var. 500 yılı aşkın bir tarihi var. Onun öncesinde de Helenopolis varmış. Yani Bizans kalesi varmış. Bizans’ın çok büyük tarihi var burada. Şu anda da araştırılıyor. Surların olduğu yerler bulundu. Kale bulundu denizini içinde. Hiç bozulmamış duvarları” şeklinde konuştu.
“Yeri olan zengin oldu”
Osmangazi köprüsünün bölgesine etkisinden söz eden Gencebay, “Çok faydası oldu. İstanbul’a yakınlaştık. İstanbul buraya 20 dakika oldu. Yarım saate içinde Sabiha Gökçen Havalimanı’na varabiliyorsunuz. Arsalar değerlendi. Yeri olan vatandaş zengin oldu. İş ortamı çoğaldı. İstanbul’daki firma bir dükkân açabiliyor. Sabah gelip akşam da gidebiliyor.” ifadelerini kullandı.
Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel
Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel