Son yıllarda artan yaşam maliyetleri, evcil hayvanların ihtiyaç duyduğu mamaların fiyatlarını da ciddi şekilde etkiledi. Sevimli Dostlar Pet Shop'un sahibi Erkan Aysel, bu durumu eleştirerek, kedi ve köpek mamalarındaki yüksek KDV oranlarının hayvanseverleri zor durumda bıraktığını belirtti. Yalova gazetesine özel açıklamalarda bulunan Aysel, özellikle hayvan mamalarında uygulanan %20'lik KDV oranının, hem evcil hayvan sahipleri hem de sokak hayvanları için ciddi sorunlar yarattığını dile getirdi.

Yalova Hayvan Sokak Petshop Haber Gazete Zam Kdv Manset Mama Kedi Kopek (4)

Yüksek KDV Oranları Hayvanseverleri Etkiliyor

Erkan Aysel, “Her şey zamlandığı gibi hayvanların da ihtiyaç malzemeleri, mamaları, her şeyi gün geçtikçe zamlanıyor. Hatta çoğu zaman sattığımız bir ürünü tekrar aldığımızda aynı fiyatı alamıyoruz. KDV oranları çok yüksek. Hayvan malzemelerinde, mamalarında %20 bir KDV uygulanıyor. Tabi bu da firmaların fiyat arttırmasına neden oluyor. Bunlar da hayvanseverlere yansıyor. Kuş yemlerinde %1 KDV alınıyor. Fakat kedi köpek mamasında %20 KDV alınıyor. Fiyatların hızına yetişilmiyor. Bu durumda hayvanseverleri bayağı zorlamaya başladı. Mesela geçen sene 10 lira olan bir mama bu sene 100 lira. İnsanlar, sokak hayvanlarına bile mama almakta zorlanıyor. Kilosu 100 lira olan mamalar şu an 300-350 lira oldu. Doğal olarak da insanlar kaliteyi düşürmeye başladı. Hayvanların tüy dökümü çoğalmaya başladı. Sağlıkları bozulmaya başladı. Sokak hayvanları hasta, özellikle göz bölgelerinden rahatsızlar. Onlara da yaşam alanı kalmadı. Her yer bina, yapı olduğu için hayvanlar, çok affedersiniz, tuvaletini yapmaya bile bahçe arar duruma geldi” diye konuştu.

Yalova Hayvan Sokak Petshop Haber Gazete Zam Kdv Manset Mama Kedi Kopek (3)

Evcil Hayvanların Sokağa Terk Edilme Oranı Artıyor

Yükselen maliyetlerin evcil hayvanları sokağa terk etme oranlarını artırdığını vurgulayan Aysel, “Yükselen maliyetler nedeniyle evcil hayvanını sokağa bırakanların sayısının artmasında etkili olduğunu söyleyen Erkan Aysel, “Yükselen maliyetler nedeniyle insanlar artık alamayacak, bakamayacak duruma geldikleri için istemeden de olsa, ağlayarak da olsa hayvanlarını sokağa terk etmeye başladı. Hatta son dönemlerde Scottish, British cinsi kedileri bile sokakta görmeye başladık. Bunlar bakamamaktan kaynaklı, pahalılıktan kaynaklı” dedi.

Yalova Hayvan Sokak Petshop Haber Gazete Zam Kdv Manset Mama Kedi Kopek (2)

İnternet Alışverişinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aysel, internetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da uyarılarda bulundu: “Öncelikle bilindik yerden alışveriş yapmalılar. Bu çok önemli. Son zamanlarda internetten alışveriş yapanlar çok, fiyatı uygun olduğu için. Fakat tarihler değişiyor. Çünkü internette ucuza vermesi için bu adamların çok yüklü miktarda mal alması gerekiyor. Bunu da satmaları bayağı bir zaman aldığı için tarihler yaklaşıyor. Pet shopta olan 300 liralık mamayı 200 liraya görüyorlarsa kesinlikle bunda bir hile olduğunu, sahte mama olduğunu veya tarihinin geçmiş olduğunu akıllarına getirsinler. Geçenlerde bir müşterime mama verirken internetten alışveriş yaptığını mamayı kenara bırakırken eline siyah boya bulaştığını anlattı. Tarihin üstüne tekrar tarih basmışlar dedi. Özellikle bu son zamanlarda çoğaldı. Hayvanların sağlığı için bildik yerden alsınlar. Ucuz etin yahnisi olmaz”

KDV Oranlarının Düşürülmesi Gerekiyor

Doğan Çitil Kaytazdere Vizyonunu Açıkladı! Doğan Çitil Kaytazdere Vizyonunu Açıkladı!

KDV oranlarının düşürülmesini isteyen Aysel, “KDV'lerin bir an önce düşürülmesi gerekiyor. Şöyle söyleyeyim, bu bir zevk sektörü değil. Bir tekel bayi değil burası. Burası nasıl bizim yemeğe ihtiyacımız varsa hayvanların da yemeğe ihtiyacı olan bir yer. Bu KDV'lerin hızlı bir şekilde düşürülmesi gerekiyor. İnsanlar artık sokak hayvanlarına mama alamayacak hale geldi. Evinde besledikleri hayvanların mama kalitesini düşürdüler. Bu çok acı bir şey. Özellikle bu durumun altını çizmek istiyorum. Bu KDV'lerin inmesi gerekiyor. Zaten esnafın durumu çok zor. Kiralar çok arttı. Stobajı, vergisi çok arttı. Yani ayakta durmak zaten zor şu dönemde. Bari bu patili dostlarımızın yedikleri, içtikleri ürünlerdeki KDV düşsün. Kuş gibi olsun” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Rümeysa Şahin