Evli ve 3 çocuk babası Gül, ilk dönem yapmakta olduğu muhtarlık görevinde, mahallesindeki vatandaş portföyü ile ilgili, “Esenköy’de genelde ormancılık var. Yazlık olarak evlerini kiraya verenler var. Bizim mahallede esnaflık yapanlar var. Ağırlıklı yazın. Yerleşik olan kayıtlı nüfus 1612. Fakat çok aşırı tabii yazın. 60-70 bin oluyor köy olarak. Yarısını düşersek, yarı yarıya bölersek eğer, 30-35 bin gibi olur.” şeklinde konuştu.
Muhtar Gül, vatandaşların ihtiyaç ve taleplerini nasıl karşıladıklarına yönelik soruya, “Genelde vatandaşlardan fakir olan ya da durumu olmayan insanlar oluyor, geliyor bize derdini bildiriyor. Yapabilirsek kendimiz yapıyoruz, olmazsa biraz daha büyükse belediye ile istişare içinde oluyoruz. Genellikle ağırlıklı olarak böyle bizim, muhtarların görevi böyle.” dedi.
Yazın artan nüfus nedeniyle su sıkıntısı yaşamadıklarını dile getiren Muhtar Gül, ulaşım sorunu da yaşamadıklarını aktararak, “Ulaşım sıkıntımız da yok. Günde 3 kere İDO geliyor İstanbul’dan. Turyol geliyor 2 kere. Kara yolunda da 11 tane minibüsümüz var, her saat başı Yalova’ya gidip geliyorlar. Sorun olduğunu zannetmiyorum, yok.” ifadelerini kullandı.
Esenköy’deki okul durumuyla ilgili, “Belediyeye ait 6 tane otobüs, hiç para almadan parasız bir şekilde Yalova’ya ve Çınarcık’a öğrencileri getirip götürüyor. Para talep etmiyor. Okul olarak Liman Mahallesi’nde okulumuz var. 8 yıllık olarak burada eğitim görüyorlar. Sonra Çınarcık’a ya da Yalova’ya gidiyorlar taşımalı olarak.” diyerek mahallesindeki eğitim ve okul durumlarıyla ilgili bizi bilgilendirdi.
Mahallesinin temel eksiklikleri konusunda, “Yazın park sorunumuz çok, başka da bir şeyimiz yok. Bir de şu var. Üst yol açılmadığı için, yeni yol yapılıyor. NATO Yolu diye geçiyor. Onlar da çok uzun sürdüğü için buradan Armutlu’ya giden bütün araçlar köyün içinden geçmek zorunda kalıyor. Onun için bu trafik çok sıkıntılı yani. Çok detaylı bilmiyorum ama gördüklerimi söyleyeyim. Yorum yapayım üzerine, 20-25 sene önce ihaleye verildiği zaman 5 sene içinde bitirilecek denildi fakat 20 sene geçti, yarısı bitmedi yani. Çalışmalar çok hızlı değil. Konuştukları zaman birbirlerini suçluyorlar. Bu kadar çalışıyoruz ama ihaleye çıkıyor bu hep 3-5 senede bir yapılmadığı için. Tekrar aynı adam alıyor, tekrar aynı adam ama çok detaylı bilemiyorum tabii hiç.” sözlerinde bulundu.
Mahallesinde kentsel dönüşüm gerektiren riskli binaların olduğunu aktaran Muhtar Sami Gül bu durumla ilgili, “Var, belki çok aşırı değil ama var. Eski binalar fazla değil, yenilerin de çoğu sahil kısmında, talep çok fazla olduğu için müteahhitlere yüzde olarak vatandaş hisse veriyor. Yenilenecek olan da var yani. Müteahhitlere verilip anlaşmalı yapılabiliyor.” şeklinde konuştu.
Muhtar Gül mahalleye gelen göçlerle ilgili, “Var, şöyle var. Çok olmakla beraber Suriyeliler var. Yerleşen burada oturanlar var, vatandaşlık alanlar var birkaç hane. Yazlıkçılardan daire alıp burada kalanlar var. Göç olarak bakabiliyorsak öylesi var. Emekli, işi olmayanlar kalıyorlar burada. Çok az ya, öyle çok göç almıyoruz yani.” şeklinde konuşarak röportajımızı noktaladı.
Muhabir/Göktuğ Doğukan YÜKSEL – Kameraman/Tuğba ALTIN