Yalova Gazetesi’nin en önemli serilerinden olan “Ahilikten Ahirliğe” büyük hızla devam ediyor. Yalova’nın en tanınmış ve eski esnaflarını konuk aldığımız programın bu haftaki konuğu Elektrikçi Ömer Sarıbaş oldu.

“İlk işyerimi 1980 yılında açtım”

Musa Kırkık; Yaz Ayı Mangal, Kış Ayı Soba Satıyorum Musa Kırkık; Yaz Ayı Mangal, Kış Ayı Soba Satıyorum

Kendisini tanıtan Ömer Sarıbaş, “1958 doğumluyum, Yalova’da yetiştim. Çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerini hep Yalova’da geçirmiş, 43 senelik bir esnafım. 1980 yılında ilk iş yerimi açtım ve 43 yıldır devam ediyorum. Evliyim, üç çocuğum var. İkisi oğlan, biri kız” dedi. Elektrikçiliğe başlangıç hikayesini paylaşan Sarıbaş, “İlkokulu bitirdikten sonra 1972 yılında Rahmetli Mustafa Sarıoğlu’nun yanında başlamıştım. Daha sonra Yalova’dan Antalya’ya göç etti. Ustamız oydu. Onun yanında başladım ve askere gidene kadar onun yanında devam ettim. Askerlikten sonra da kendi yerimi açtım. İlk başlangıcım tamamen şans eseri oldu. O günlerde ihtiyaç vardı. Bir arkadaşım çalışıyordu onun teklifiyle oldu. Ben de gittim ve sevdim bu işi” ifadelerini kullandı.

“İnşaatta çalışırken düştüm”

Çalışırken yaşadığı bir kazadan bahseden Sarıbaş, “1978 yılında inşaatta çalışırken düştüm ve beyin sarsıntı geçirdim. 10-15 gün hastanede yatmıştım. Tamamen bizim hatamız. Bastığım tahta kırıldı” dedi. Son dönemde çırak bulmakta çok zorlandıklarını dile getiren Sarıbaş, “ Geçmişte yetiştirdiğim elemanlar var ama şu son 10 yılda çırak bulamıyoruz, eleman da yetişmiyor. Eğitim istemi bu çalışma hayatına uygun değil. 18 yaşına kadar bir gencin mecburi okuması lazım.  18 yaşından sonra da kimse çıraklık yapmıyor. Hedefini üniversiteye kurarak “üniversiteye gideceğim” diyor. Gitmese bile 18 yaşından sonra çıraklık yapmak istemiyor. Bilgisayar işleri gibi masa başı işlerle meşgul oluyorlar” şeklinde konuştu.

“Yabancıları daha ucuza çalıştırıyorlar”

Gençlerin kendi mesleğine ilgi duymadığını ve yönlendirilmediğini söyleyen Sarıbaş, “ Gençlere tavsiye eden yok. Gençler de bunu düşünemez. 13-15 yaşındayken “bu işe başlıyayım “ diye bir hedef koyamaz. Dediğim gibi çocuklar 18 yaşına kadar okuyor. Bizim dönemimizde ilkokulu bitiren devam edecekse ortaokula gidiyordu, okumayacaksa sanayiye gidiyordu, herhangi bir iş yerinde çıraklık yapıyordu. Şu anda yabancılar var. Afganlar, Suriyeliler ve Iraklılar var. Onlar daha ucuz çalışıyor. Sosyal güvencesi yok, sigortası yok. Daha ucuz geliyor ve çalıştıranlar çalıştırıyor.  Ben dil olarak anlaşamadığım için çalıştıramıyorum. Çalıştırmak da istemiyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabir/Duygu Saral

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz