BABADAN OĞULA

Babadan Oğula Serinin İlk Konuğu: Şevki Gürkal

Yalova Gazetesi’nin “Babadan Oğula” serisinin ilk konuğu, Fatih Taksi’de çalışan Şevki Gürkal oldu. Babasından devraldığı taksicilik mesleğini yaklaşık kırk yıldır başarıyla sürdüren Gürkal, Yalova’nın en eski taksicilerinden biri olarak biliniyor.

1961 Yalova doğumlu olan Şevki Gürkal, babası Saadettin’in lakabı olan “Toto” adıyla da tanınıyor. 1983 yılında hafta sonları ve mesai sonrası babasının arabasında taksicilik yaparak başladığı mesleği, 1980’lerin sonunda tamamen devraldı. Gürkal, “Fabrikadan ayrıldıktan sonra tamamen taksiciliğe odaklandım. Bu işi yaklaşık kırk yıldır yapıyorum. Şu an Yalova’da en eski taksiciyim. Yaşım altmış üç. Benden daha eski taksiciler vardı ama çoğu yaş sebebiyle bırakmak zorunda kaldı. Eskiden taksicilik daha güzel ve keyifliydi. Babam zorlamadı, kendi isteğimle bu mesleği seçtim ve hala severek yapıyorum” diyerek mesleğe olan bağlılığını ifade etti.

“Daha güvenli çalışıyoruz”

Mesleğinin zorluklarına değinen Gürkal, eskiden güvenlik sorunlarının daha fazla olduğunu ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte araçlarda kamera ve alarm butonu gibi sistemlerle güvenliğin arttığını belirten Gürkal, “Şimdi ise geçim şartları zorlaştı, taksi fiyatları yükseldi, bu yüzden müşteri azaldı. Ayrıca trafik de önemli bir sorun. Taksimetre yokken belediyenin verdiği tarifeler üzerinden çalışıyorduk. Sonra taksimetre uygulaması başladı. Mesleğimi seviyorum. Arkadaşlarımı ve işimi seviyorum. Zorlukları var mı? Elbette var. Eskiden güvenlik sorunları da vardı ama şimdi taksilere kamera ve alarm butonu yerleştirildi. Bu sayede daha güvenli çalışıyoruz” dedi.

“Yalova’da trafik sorunu ciddi”

Şevki Gürkal, Yalova’da taksiciliğin zor zamanlardan geçtiğini ve şimdilerde trafik sorununun giderek arttığını belirterek şunları aktardı: “Yalova’da eskiden 80 civarında taksi plakası vardı, bu bize yetiyordu. Yazın işler yoğunlaşınca trafik sıkıntısı yaşıyorduk. Zamanla plaka sayısı arttı, şu an 115 taksi var. Ancak işler azaldı ve trafik yoğunluğu devam ediyor. Örneğin, yazın Çiftlikköy’e gitmek yarım saati bulabiliyor. Yalova’da trafik sorunu ciddi. Minibüslerin durağa girememesi ve çöp kamyonlarının ana caddelerde yoğun saatlerde çalışması trafik sıkışıklığı yaratıyor. Minibüsler ve kişisel araçlar, çift sıra park yaparak yolları tıkıyor. Trafik sorununa çözüm olarak, minibüslerin sadece duraklarda yolcu almasına ve çöp toplama saatlerinin geceye kaydırılmasına yönelik düzenlemeler yapılabilir”