1974 Akköy doğumlu ve evli, 2 erkek çocuk babası olan İbrahim Talaybaş, muhtarlık öncesinde yapmış olduğu asıl mesleğinin hayvancılık olduğunu dile getirdi. Köy halkının %50’sini tanıdığını ve köyünün aldığı yazlıkçı ve göçlerden dolayı fazla sayıda yabancıyı ağırladığını ifade eden Talaybaş, köyün asıl geçim kaynağının tarım olduğunu belirtti.

Gelen vatandaşların köyde yaşadıkları sıkıntının yol ve sudan ibaret olduğunu ve imar ile yerleşim anlamında sıkıntı oluşmadığını belirten Muhtar Talaybaş, Akköy’ün Yalova içerisinde en çok imara açılan köylerden birisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Köyde yer alan birkaç riskli bina haricinde köyde kentsel dönüşümü gerektirecek bir durum bulunmadığını ve hasarlı bulunan binalarda da yaşayanın olmadığını dile getiren Talaybaş, köyünün güvenlik durumuyla ilgili asayiş sorununun fazla yaşanmayan bir köy olduğunu dile getirdi. Zaman zaman köye inen domuzların vatandaşın ürettiği ürünlere zarar verdiğini ve kış mevsiminde bu tür olayların ara sıra yaşanabilmekte olduğunun altını çizdi.

Eski Yalova ve şu anki Yalova arasındaki en büyük farkın, o zamanlar çoğu şehir sakininin birbirini tanıması olarak ifade eden Talaybaş, şu anki Yalova’nın her yerden göç alan bir şehir olmasından dolayı artık bu özelliğinin kalmadığını ifade etti. Akköy’ün ağırlıklı olarak yazlıkçı kesim tarafından tercih edildiğinden ve yaz döneminde köy nüfusunun 3-4 katına çıktığından bahseden Talaybaş, muhtarlığını yaptığı köyün en çok tercih edilme nedeninin Termal kaplıcalara olan yakınlığı olduğunu da sözlerine ekledi. Akköy’ün coğrafi açıdan geniş tabana yayılmış bir köy olduğundan dolayı imara açık olduğundan ve bu durumdan rahatsız olmadıklarını dile getiren Talaybaş, tarla ve bahçe gibi ekim yapılabilen yerlerin %70’ine yakınının sahipleri tarafından satılmış olduğundan bahsetti.

Köyünde 1-2 hane dışında Darülharpçıların yaşadığını düşünmediğini aktaran Talaybaş, onlara sadece adres konusunda yardımcı olduğunu belirtti.

Mahalle muhtarlığı ile köy muhtarlığı arasındaki farkın, köy muhtarlarının mahalle muhtarlarına kıyasla daha fazla sorumlulukları olduğundan ve mahalle muhtarlıklarının belediyeye bağlı olmasının, mahalle muhtarları için oldukça avantajlı olduğunu aktardı. Kendilerinden sorumlu olan kurumun İl Özel İdaresi olduğundan ve oraya bağlı çok sayıda köy olmasından dolayı kendilerinin sorumluluklarının mahalle muhtarlarına kıyasla daha fazla olduğunu da sözlerine ekledi.

Köyünün ihtiyaç ve taleplerini İl Özel İdaresi aracığıyla karşıladıklarını ve köyünün yıllardır devam etmekte olan en büyük sorununun su sıkıntısı ifade eden Talaybaş, Akköy’deki su sorununun yıllardır herhangi bir şekilde çözüme kavuşturulamadığından yakındı.

Güneyköy Muhtarı Erhan; Köyümüzün Çeşmesi Sultan Reşat Han Tarafından Yaptırılmış Güneyköy Muhtarı Erhan; Köyümüzün Çeşmesi Sultan Reşat Han Tarafından Yaptırılmış

Tuğba ALTIN/Haber

Editör: Rümeysa Şahin