Yalova’nın Merkez Köyleri Elmalık, Sugören ve Kirazlı’da geçtiğimiz yaz ayı boyunca yaşanan su problemi kapsamında Elmalık, Sugören ve Kirazlı Köyü muhtarlarından bilgi alındı. Vali Kaya su probleminin önüne geçmek için atılacak adımlardan birisinin akıllı su sayacı sistemini olduğunu aktarırken, konu ile ilgili yoğun su problemi yaşayan köy muhtarları ile görüşme gerçekleştirdik. Kirazlı köyü muhtarı konu ile ilgili olarak köy halkı ile ön görüşme yapacağını, ön görüşme yapmadan konuşmanın doğru olmayacağını aktarırken, Elmalık köyü ve Sugören Köyü muhtarımız konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Ülkemizin köylerinin yaşadığı en önemli sorunlarından biri yaşamın en önemli maddelerinden biri olan suya ulaşım konusu oldu. Köydeki vatandaşların yaşamlarını devam ettirebilmek ve sulama yapmak için kullandıkları su zaman zaman sıkıntı yaratıyor. Geçen yıllar içerisinde bu konudaki şikayetler azalsa da bu konudaki sorun güncelliğini korumaya devam ediyor.
Geçtiğimiz yaz ayları boyunca Yalova’nın farklı yerlerindeki köylerde su sorunları yaşandı. Bu köylerin başında da Yalova’nın Merkez köyleri olan Kirazlı, Sugören ve Elmalık Köyü oldu. Elmalık Köyünün bir bölümünde ve Sugören ve Kirazlı Köyünün tamamında yaşanan bu problem nedeniyle, geçtiğimiz dönem Kirazlı Köyü Muhtarı Mustafa Temel ve Yalova Belediyesi Yönetimi arasında polemikler yaşanmıştı.
31 Mart Pazar günü gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından Elmalık Köyü’nün Muhtarı göreve devam ederken, Kirazlı, Sugören Köyü Muhtarı ve Yalova Belediye Başkanı’nda değişiklik yaşandı. Geçtiğimiz seneden bu yana yaşanan yeni gelişmelerin ardından bu yıl su probleminin yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu oldu. Geçtiğimiz günlerde Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın yaşanan bu soruna önlem almak amacıyla köylerde akıllı saat uygulaması başlatacaklarını açıklamasının ardından konuyla ilgili Elmalık Köyü Muhtarı Melih Boz ve Su Gören Köyü Muhtarı Hüseyin Gümüş ile görüşme gerçekleştik ve son durumu öğrendik. Kirazlı Köyü Muhtarı İsmail Yar ise köy halkıyla toplantı yapacaklarını ve bu görüşmeye Yalova Gazetesi’ni de davet edeceklerini söyledi.
Köylere su saati takılma konusunun geçtiğimiz günlerde Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın başkanlığında toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatan Muhtar Boz, “Bizim zaten bu konuda yıllardır beklentilerimiz ve taleplerimiz vardı. Köylerde bilinçsizce su kullanımının önüne geçilmesi ve adil bir şekilde suların ücretlendirilerek herkes tarafından ödenmesi gerektiğini söylüyorduk. Çünkü bizim muhtarlar olarak personelimiz yok ve buna ayıracak bütçemiz yok. Bunu onun için bazı zamanlarda başaramıyoruz ama akıllı saat uygulamasıyla herkes ön ödemeli sistemde ücretini öderse hem gelir sağlanmış olacak hem de bir adalet sağlanmış olacak. Bu konuda Sayın Valimize başlattığı bu çalışmadan dolayı çok teşekkür ediyoruz ve çok faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi. Toplantıda köylerde yaşanan su patlakları ve su konusundaki çalışmalarda yer alması için 2 ekip kurulacağını haberini aldıklarını açıklayan Muhtar Boz, “İş makinası ve gerekli tüm aletleri olan bu işin profesyoneli olacak işçiler, bizim tarafımızdan talep edildiği taktirde işçiler köylere gelip patlayan suları ve sular ile ilgili bütün sıkıntıları çözmek için bizlere yardımcı olacaklar” ifadelerini kullandı.
Toplantıda görüşülen konular hakkında bilgi veren Muhtar Boz, “Kaçak yapılaşma da ele alındı. Yalova’nın köylerinde de dahil olmak üzere kaçak yapılaşmalara müsaade edilmeyeceği, edilmemesi gerektiği ve bununla ilgili muhtarlarla birlikte devletin tüm kademelerinin uyumla çalışması istendi” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz yıl yaşanan su sorunu hakkında konuşmak istediğini söyleyen Muhtar Boz, “Ciddi anlamda bir su sıkıntısı yaşandı. İnsanlar bir köy yerinde çöp tenekelerini ateşe vererek ve yol kapatarak eylem yapmasına kadar sonuç doğuran su kesintileri yaşandı. Bu sorunlar yaşanan Elmalık köyü, Kirazlı köyü ve Sugören köylerine öncelik verilmesi gerektiğini ve bu saatlerin bir an önce bu köylere takılması gerektiğini düşünüyorum” dedi ve su saatlerinin takılması halinde %50 oranında fayda getireceğine inandığını belirtti. Geçen yıl yaşanan su krizini nasıl aştıklarını anlatan Muhtar Boz, “Köyümüzde sondajlarımız var ve yazın bunları kullanıyoruz. Aynı zamanda Yenimahalle bölgesine belediyeden su alıyoruz. Kirazlı köyü suyunu tamamen belediyeden aldığı için çok sıkıntı yaşadı ama biz sadece yarısını oradan aldığımız için diğer yarısı ile yarım güne yakın su verdik ve sağ olsun belediyemiz bize tankerlerle su takviyesi yaptı. Biz krizi bu şekilde daha hafif atlattık” ifadelerini kullandı.
“Tekrar yaşanabilecek bu soruna karşı önlemler almak için çalıştıklarını açıklayan Muhtar Boz, “Kendim bizzat yanımda arkadaşlarımla beraber köydeki haneleri tek tek geziyorum. Su sayaçlarının çalışıp çalışmadıklarını ve kaç tonda olduklarını not alıyorum. Sık sık kontrol edeceğiz. 1 hanenin öngörülen bir tonajı var. Bu tonajın biraz daha üstünde bir hak tanıyarak bunun üstünde kullananlara yaptırım yapacağımızı ve yüksek fiyatlandırma yapacağımızı söylemek suretiyle bu sene suları daha tasarruflu kullanmalarını sağlayacağız” şekline konuştu. Yapabilecekleri yaptırımlar hakkında konuşan Muhtar Boz, “Köyümüzde cüzi miktarda su parası uygulanıyor ve şu anda 1 tonu 1 Türk Lirası. Devletin 1 hanede kullanılacak su olarak ön gördüğü rakam 12-13 tondur. Biz bunu 20 tona kadar tolere edeceğiz. Fakat 20 tondan fazla kullandığını tespit ettiğimiz kişileri bizzat gidip yerinde inceleme yapacağız. Boş yere harcamışsa 20 tondan sonrası için ihtiyar heyeti kararı almak suretiyle caydırıcılık yapması açısından yüksek bir ücretlendirme koyacağız” dedi.
“Köylerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara yönelik bu konuda nasıl bir uygulama olacağı sorusunu cevaplayan Muhtar Boz, “Köyde 50-100 baş hayvanı olanlar var. Bunlarda yüksek miktarda su kullanıyorlar. Bunların su fiyatlandırmasında farklı bir uygulama olacak. Bununla ilgili bu hafta ihtiyar heyeti toplantımız olacak, fiyatları belirleyeceğiz ve yaz sezonu başlamadan kararları köy kahvelerine asmak suretiyle bunları açıklayacağız. Minimum miktarda su harcanmasını teşvik etmek için caydırıcı ne varsa uygulayacağız” şeklinde konuştu. Akıllı saat uygulamasından sonra bu kararların Merkez Köyleri Hizmet Götürme Birliği’ne bırakılacağını söyleyen Muhtar Boz, yaptırım ve kararların onlara ait olacağını açıkladı. Köyde kaçak yapılaşmanın olduğunu çok az sayıda olduğunun bilgisini veren Muhtar Boz an itibariyle yol üzerindeki inşaatların hepsinin belediyeden izinli olduğunu ifade etti.
Konuyla İlgili Sugören yeni dönem muhtarı Hüseyin Gümüş’te konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini Yalova Gazetesi ekranlarında aktardı. Yeni dönem muhtarı olan Hüseyin Gümüş, konu ile ilgili olarak, tasarrufa konusunun önemli olduğunu ve yapılması gerektiğini, aktardı.