Yalova Gazetesi’nin en özel programlarından biri olan “Kısa Kısa Gündem” serisinde Yalova’nın önde gelen isimlerini ağırlayarak birbirinden farklı konularda gündeme ilişkin yorumlarını ve açıklamalarını almaya devam ediyoruz. Serimize son olarak Yalova Baro Başkanı Avukat Elif Turnacı Çavuş ile devam ettik ve gündemde olan birçok konuda görüşme gerçekleştirdik. Haberimizin ilk kısmında ise 2024 yılında devreye giren ve kamuoyunda “Staj Mağdurları” adı altında tartışmaya konu olan ““Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı”nı konu aldık.

Ülkemizde son yıllarda artan Hukuk Fakültesi sayısından kaynaklı olarak Avukat sayısındaki artışın genel kaliteyi düşürdüğü söylemleri üzerine bu sınav 2024 yılının Eylül ayında uygulanmaya başlanacak. Hukuk Fakültesi’nden mezun olan avukatlar daha önceleri, staj yaptıktan sonra mesleğe başlama hakkına sahipti. Bu yeni uygulamayla birlikte yeni mezunlar ilk önce sınava girecek ve başarılı olmaları halinde staj yapma hakkına sahip olacak.

Başkan Çavuş, 2024 yılının Eylül ayında uygulanmaya başlanacak sınav sistemi hakkında düşüncelerini paylaştı ve son yıllarda sayıları artan Hukuk Fakültelerinin genel kalitesi hakkında eleştirilerde bulundu.

“Kontrolsüz bir şekilde fakülte sayısı artışı var”

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın gelmesinin uzun zamandır konuşulmaya başlandığını ancak ilk defa 2024 yılının Eylül ayında yapılacak sınav ile başlayacağı bilgisini veren Başkan Çavuş, “Hukuk Fakültesi’nden mezun olan genç meslektaşlarım Avukatlık mesleğine giriş yapabilmek için bu sınavı başarıyla geçmek zorunda… Bir yandan da olması gereken bir sınav. Çünkü özellikle son yıllarda hukuk fakültelerinde kontrolsüz bir şekilde artış var. Çok sayıda mezun veriliyor ve niteliksiz eğitimler nedeniyle mezun olan meslektaşlarımız daha mesleğin ilk yıllarında çok zorlu dönemler geçiriyorlar” dedi. İstatistiklere bakıldığında Türkiye Barolar Birliği’ndeki son 10 yıldaki avukat sayısının önceki yıllardaki avukat sayısıyla eşitlenmiş olduğunu söyleyerek çarpıcı bir veri paylaşan Başkan Çavuş, “Bu da çok büyük sorunlara neden oluyordu. Sınav, olumlu bir şekilde değerlendirildiğinde mesleki anlamda kaliteyi artıracak. Ama ne acıdır ki bu karar, hukuk fakültelerine güvenmediğimiz anlamına geliyor. 4 yıllık fakültesini başarıyla tamamlayarak mezun olmuş meslektaşımızı sınava tabi tutmak aslında sorunumuzun sadece sayılarla ilgili olmadığını, hukuk fakültesindeki eğitimin kalitesinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu eğitim ne kadar başarılı verilirse mesleğe başlanan yıllarda da daha başarılı bir meslek hayatı geçirilecektir” şeklinde konuştu.

“Profesörü olamayan üniversiteler mezun veriyor”

 “Hukuk Fakültelerinin birçoğu eğitim kalitesinden ötürü kapatılmalı mı?” sorusuna cevap veren Başkan Çavuş, “Evet, ne yazık ki bu fakültelerin birçoğunun daha baştan açılmaması gerekiyordu. Hukuk çok önemli bir eğitim organı. Bunu sadece birkaç hoca buluruz, ders araç ve gereci tamamlarız diyerek fakülte açılmamalıydık. Sadece diploma vermek üzere bu düşüncelerin olamaması lazım. Bir fakülte açılırken bizim kaç tane mezuna ihtiyacımız var, bu üniversiteler mezun verdiğinde gençlerimizin iş alanları var mı ve ülkenin ne kadar ihtiyacı var? Tüm bunlar istatistiki olarak bilimsel bir şekilde araştırılıp incelenerek bu üniversiteler açılmalıydı. Ne yazık ki hiçbir profesörü olmayan üniversitelerde mezunlar veriliyor. Bu kapatılması ya da birleştirilmesi yönündeki kararların etkili olacağını düşünüyoruz. Biz Barolar ve Barolar Birliği olarak kontenjanların sürekli azaltılmasını istedik. Zaman zaman azaltılacağı yönünde yasal düzenlemeler yapılsa da ne yazık ki yüksek sayıda mezun oldu. Her fakültenin eğitimi aynı değil, ders geçme sistemleri aynı değil ama hepsi bir şekilde mezun veriyor. O yüzden kriterler belirlenmeli ve eğitimi yetersiz diğer üniversiteler kapatılmalı. Bu sınavında ayırt edici bir sınav olacağını düşünüyorum. Hangi üniversiteden ne kadar başarı sağlanabiliyor ortaya çıkacak” dedi.

Başkan Baş, Üniversite Öğrencilerinin Şikayetlerine Cevap Verdi! Başkan Baş, Üniversite Öğrencilerinin Şikayetlerine Cevap Verdi!

“Hakim ve Savcılık için yaş ve tecrübe konusu gündeme alınmalı”

Sınav uygulamasının yapıldığı ülkelerin olduğu bilgisini veren Başkan Çavuş, “Bence bu bizim ülkemizde de olmalı. Ben Hakim ve Savcılık sınavlarının da belli bir yaş kriterine ve özellikle Avukatlık mesleğinin yapılmasının zorunlu kılınarak daha sonra yapılması gerektiğini düşünüyorum. Genç meslektaşlarımız 23-24 yaşlarında mezun oluyorlar ve daha sonra Hakim ve Savcılık sınavını kazanıp kısa bir staj döneminden sonra mesleğe başladıklarında uygulamanın içinde olmadıkları için çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Bu nedenle diğer ülkelerde olduğu gibi gerek Avukatlıkta gerekse Hakim ve Savcılıkta belli bir mesleki tecrübe ve yaş konusunun tekrar gündeme alınması gerekiyor. Zira bilginiz ne kadar yüksek olursa olsun, tecrübeler ve empati kurarak hayatın içinde olmak hepimiz için çok önemli. Bizlerin 25’li yaşlarda hayata bakışımızla 35-40’lı yaşlardaki hayata bakışımız çok değişebiliyor. Sadece sınav değil, yaş ve mesleki tecrübenin de gündeme alınması gerektiğini düşünüyorum” diyerek açıklamalarına son verdi.

Başkan Çavuş ile konuştuğumuz diğer konular sonraki günlerde yayınlanmaya devam edecek. Bizi takipte kalın.

Kameraman-Muhabir-Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel