Altının Akıbeti Ne Olacak? Altının Akıbeti Ne Olacak?

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çeken Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Lale Dondurmacıoğulları, toplumda gerçek bir destek ve anlayışın olmadığını hatırlatarak “Maalesef, sadece o gün bir farkındalık yaratılıyor ve lafta kalıyor. O gün herkes engelli dostu oluyor. Şunu söyleyeyim, hep bir slogan vardır, “Hepimiz bir gün engelli adayıyız.” Niye engelli adayı olmadan farkındalık oluştur muyoruz? İlla aday mı olmamız gerekiyor? Onun için sadece o gün anılıyoruz. Hatta bazıları, “Dünya Engelliler Gününüz kutlu olsun” diyorlar. Ben buna çok kızıyorum. Yani engelli olduğun için seni kutluyorlar. Halbuki bugün Dünya Engelliler Günü, sizi anıyoruz. Sizi hatırlıyoruz. Senede bir günde olsa, 10-16 Mayıs’ta bir haftada olsa, sizi hatırlıyoruz. Ama orada kalıyor. Yani o gün herkes gerçekten bir engelli dostu gibi görünüyor, ancak akşam her şey bitiyor. O yüzden de sadece kısa bir farkındalık oluşuyor” ifadelerini kullandı. 

“Devlette sadece o gün hatırlıyor” 
Dondurmacıoğulları, engelli bireylere yönelik devlet ve toplum desteğinin eksik olduğunu belirterek, “Devlet de o gün hatırlıyor çünkü. Özellikle devlet o gün hatırlıyor. Devletten beklediğimizi vatandaştan tabii ki bekleyemeyiz. Çünkü devletin üzerine düşen görevler çok daha fazla. Yani bunu sadece o gün yapmakla olmuyor. Bunun, dediğim gibi kursundan eğitimine kadar, yollarının rahatlığına kadar, ulaşımının rahatlığına kadar devletin bunu hatırlaması lazım” dedi.

“Biz hep yalnız kalıyoruz”
Derneğin 30. yılını kutlamaya hazırlandığını belirten Dondurmacıoğulları, Yalova’da engelliler için pek çok ses getiren projeyi hayata geçirdiklerini, ancak yine de toplumda kalıcı bir değişim yaratmanın zor olduğunu ifade ederek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: 
“Bizim derneğimiz Yalova’da bu konuda ilk kurulan dernek. 2025 yılında 30. yılımızı kutlayacağız inşallah. Ben de 20 yılımı doldurdum. Hep diyorum ki, 30. yılda jübile yapacağım ama herhalde bu gidişle onu da yapamayacağım. Yoksa 30. yılda jübileyi düşünüyordum. Ama şimdilik herhalde öyle bir şansım yok. Ölene kadar buradayız. O ayrı bir konu. Çünkü onları bırakmam mümkün değil. Başkanlığı bırakmak istiyorum, ama onu alacak kimse yok. Çok güzel projeler yaptık. Ses getiren projeler oldu bunlar. Çünkü biz Spastik Engelliler Federasyonu’na bağlı olarak çalıştığımız için federasyon başkanımız da sürekli yenilikler peşinde. O giderken biz de onu takip ediyoruz. Yani projeleri zaten onun sayesinde yapıyoruz. İş kurulu olan, İçişleri Bakanlığı’na olan, Dernekler Müdürlüğü’ne olan bütün projeler öncelikle Murat Bey’in ürettiği projeler oluyor. Biz de o projeleri uygulamakla görevli oluyoruz. Hani bir laf vardır, “Baş başa bağlı, baş padişah.” Bizim padişahımız da Murat Aslan olduğu için birlikte güzel şeyler yaptık. İşte en son projemiz, Koç’un Babam projesiydi. Türkiye’de ses getirdi, büyük beğeni topladı. Hala da devam ediyor projenin bir kısmı. Geçen hafta mesela bir etkinliğimiz oldu, engellilerin diş tedavileriyle ilgili. İzmir Ege Üniversitesi’nden bir grup, il il dolaşıp engellilerin diş tedavilerini yapıyor. Biz onun belgeselini yayınladık. Ama maalesef, bunu kınıyarak söylüyorum, Yalova’dan tek bir diş hekimi katılmadı. Ben hazırlık yaparken, “Mesleğini seven diş hekimleri gelir,” dedim. Özellikle diş hastanesinde, demek ki mesleğini seven bir tane bile diş doktoru yoktu. Yani bu konuda kınamalarımı bildiriyorum. Çünkü onları ilgilendiren bir konuydu. Biz bize izledik. Yalova’dan kimse yoktu. Biz hep böyle yalnız kalıyoruz. O yüzden sadece 3 Aralık’ta anılıyoruz. Aileler zaten bu işin içindeler. Bunu bizim topluma anlatmamız lazım. Ama toplum ne yazık ki bu işten çok uzakta. Özellikle ben bile başladığımda bu işe, “Senin orada ne işin var?” dediler. Halbuki bizlerin desteğinin olması gerekiyor. Sağlıklı insanların da desteği olması gerekiyor. Onların da sayısı bir elin parmaklarını kadar geçmiyor. Gönülden dostlarımız çok fazla. Yani derneğimiz kurulduğu günden beri bizimle beraber olan, hiçbir engelli olmayan, hiçbir engellisi olmayan bir sürü dostumuz var. Onları ben zaten ayrı tutuyorum. Ama çok daha fazla bu işe eğilen insanların olması gerekiyor. Başta devletten gelen destek, ardından vatandaştan gelen destek. Yoksa biz burayı zaten çeşitli bağışlarla, kendi imkanlarımızla yürütüyoruz. Ama bunu illa maddi olarak düşünmeyeceğiz. Geçenlerde birileri geldi. Dedim ki, “Gelin sadece çay için.” Biz bunu bekliyoruz toplumdan. Herhangi bir yardım falan istemiyoruz. Yeter ki gelin, bu çocuklarla ya da bizlerle derneği tanıyın, oturun bir çay için, onlarla bir sahile çıkın, ya da bir sinemaya gidin, ya da bir kafeye gidin. Biz bunu istiyoruz. İnşallah sayıları artacak. Biz de bunun için çalışıyoruz.”

Yalova Yeni Yasam Engelliler Dernegi Baskani Lale Dondurmaciogullari Aciklama Engelli (1)“Ulaşımdan sağlığa kadar çok büyük sıkıntı yaşıyoruz”
Dondurmacıoğulları, engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimde büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek “Çok eksiklik var. Yürütemeyenlere de biz destek olmaya çalışıyoruz. Olamadığımız yerde sağ olsunlar, yardımseverlerden, gönül dostlarımızdan destek bekliyoruz. Ama ulaşımdan sağlığa kadar çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle sağlık konusunda randevu almak şansları yok. Engelli çocuklarını çoğu evde bırakıp gidiyor. 3-4 defa hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Çünkü randevu alamıyoruz. Sağlık konusunda çok zor durumdalar. O konuda biz fazla yardımcı olamıyoruz. Maddi ihtiyaçlar falan karşılanıyor ama hastaneye gitmek için randevularına yetişemiyoruz. Bizler de ulaşamıyoruz. O yüzden o konuda çok muzdarip bir durumda engelli vatandaşlarımız. Özellikle sağlık konusunda gittiklerinde her şey yapılıyor ama randevu konusunda çok büyük sıkıntılarımız var. Hayır. Hiçbir öncelik yok. Hastanede masa kurulmasını bekliyoruz. Sağ olsun başhekimimiz o konuda bize söz verdi. 2000’e yakın engelli vatandaşının bilgilerini çıkarttık. Devlet Hastanesi başhekimimize sunduk. O şimdi bir çalışma hazırlığı içinde. Çünkü Devlet Hastanesi’nde kanser hastaları için bir masa kuruldu. Şimdi de engelliler için bir masa kurulması talebimiz var. Onu da sağ olsun başhekimimiz şu anda böyle bir çalışma hazırlıyor. İnşallah bu çalışma olursa engellilerin tüm sorunları ortadan kalkacak” şeklinde konuştu.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel - Rümeysa Şahin - Sezgin Altınel