Yalova Belediyesi ile Hocalara Geldik Başarı Merkezi'nin ortaklaşa yürüttüğü ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti ile YKS’ye giren gençlerin tercihlerini en doğru şekilde yapabilmelerine katkı sağlıyor. Öğrencileri bu zor günlerinde yalnız bırakmak istemeyen Hocalara Geldik Kurucu Yöneticilerinden Vural Aksankur Yalova’ya geldi. YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından Hocalara Geldik Başarı Merkezi, Mihenk Sokak’ta çadır kurarak ücretsiz danışmanlık desteği ile gençlere destek oluyor. 27 Temmuz- 8 Ağustos tarihleri arasında deneyimli öğretmenler, gençlere doğru tercihler yapılması konusunda yol gösteriyor. Sınav sonuçları ve bireysel tercihler değerlendirilerek, en uygun üniversite ve bölümler hakkında gençlere bilgi veriliyor.
"Psikolojik yıpranmanın en yoğun olduğu bir dönem"
Hocalara Geldik Kurucu Yöneticilerinden Vural Aksankur, gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Aksankur, "Tercih dönemi aslında üniversite imtihanının belki de en zor kısmı. Bu zamana kadar nasıl bir puan alacaklarını bilmeden çalıştılar. Fakat tercihler bazılarının motivasyonunu düşürdü, bazıları istediği sonuçları alamadı. Dolayısıyla biraz daha gerçekliği göre göre tercihlerde bulunacaklar. Bizim zamanımızda sınava girerken sonuçları daha belli olmadan tercih formumuzu da veriyorduk. Daha zordu. Fakat çocuklar şundan dolayı korkuyorlar. Puanlarına ve sıralamalarına denk gelen bölümler var ama bu bölümler önümüzdeki sene yükselir mi? Ben yazdığımda geri de kalabilir miyim? korkusu var. Herkes puanının daha da üstündeki yerleri istiyor. Burada bilinçli şekilde tercih yapmak lazım. Birincisi açıkta kalmayı göze alıyor musun? İkincisi yazdığın yerler gerçekten istediğin yerler mi? Üçüncüsü istediğin meslekler mi? Çünkü istemediğin yerleri yazar ve kazanırsan önümüzde ki sene puanın düşecek. Tekrar girmen zorlaşacak. Fakat açıkta kalmayı göze almıyorum diyerek istemediğin bir yeri yazarsanda bu sıkıntıları çekeceksin. O yüzden tercih dönemi bu süreçte en çok psikolojik yıpranma döneminin en yoğun olduğu bir dönemdir. Tercihleri verdikten sonra da sonuçları beklemekte tabii ki aynı şekilde. Allah hepsine kolaylık versin diyorum. İnşallah güzel sonuçlar alırlar" şeklinde konuştu.
“Mesleğe önceden karar vermek gerekiyor”
Öğrencilerin mesleklerini önceden belirlemesi ve ona göre bir yol haritası çizmeleri gerektiğini vurgulayan Aksankur, “Ne yazık ki bizde şöyle bir sistem var. Öğrenciler bu zamana kadar puanlarını çok fazla düşünmediler. Yapabileceğimin en iyisini yapayım dediler. Bu zamana kadar gidebilecekleri mesleklere de çok karar vermediler. Onlara göre bir yarış vardı ve bu yarışı en iyi sonuçla bitirelim de mesleğe sonra karar veririz. Halbuki biz hep söylüyoruz. Mesleğe çok önceden karar vermek kişinin yatkın olduğu şeyleri düşünmek lazım. Örneğin tıp. Öğrenci çok ciddi bir şekilde tıp istiyor. Ama sıralaması 55 bin geldi. Tıpa gidemiyor ve daha farklı bir bölüm seçiyor. Ama sen karakter olarak tıpa daha yakınsın ve bunu söylüyorsun. Bu sınav sonucuna göre sen gidip başka bir meslek yazıyorsun. Hayatını değiştirecek bir karar alıyorsun. Ben öğrencilerime diyorum ki bir sene daha hazırlan. Öğrenciler, hangi mesleği istiyorlarsa kendilerini ona götürecek bölümü seçsinler. Çok farklı bölümler ve çok farklı tercih listesi görebiliyoruz. Bu da öğrencilerin kararsız kaldığını gösteriyor. Yanlış bir üniversite tercih edebilirler bu ömürlerinden 4 sene alır. Ama yanlış bir bölüm ya da meslek seçerlerse ömürlerinden 40 sene alır. Öğrenciler bölümlerine dikkat ederek bir tercih yapsınlar" ifadelerini kullandı.
Kurs Müdürü Halil Çelik ise, "Vural hocamızın aramızda olmasından dolayı çok mutluyuz. İnşallah öğrencilerimiz içinde faydalı olmuştur. 16.00-21.00 saatleri arasında buradayız. 8 Ağustos'a standımız burada olacak. Tercih yapmak isteyen öğrencilerimize yardım edeceğiz. Öğrencilerimizi bekliyoruz" dedi.