Mono Psikoloji & Akademi’den Bir Etkinlik Daha! Mono Psikoloji & Akademi’den Bir Etkinlik Daha!

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü Enfeksiyonunun ülkemizde 2024 yılında 6 kişide tespit edildiğini duyurdu. Doğrudan insanlardan insanlara bulaşmayan bu hastalığın tedavi ve takip süreçlerinin sürdürüldüğü bildirildi. Ardından, Yalova  İl Sağlık Müdürlüğü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada, “Hastalık genelde mevsimsel olup, yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmektedir. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülmeye başlamıştır. Batı Nil virüsü enfeksiyonu virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da yaygın olarak görülmektedir. Hastalık kişiden kişiye doğrudan bulaşmaz. Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişiler hastalığın bulaşması açısından dikkatli olmalıdır. Hastalıktan korunmada temel yaklaşım sivrisinek sokmalarından korunmaktır. Hastalığın görüldüğü ülkelere veya endemik bölgelere seyahat edecekler bakanlığın seyahat talimatlarına uymaları gerekir. Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık yüzde 80’inde herhangi bir belirti görünmez. Yaklaşık yüzde 20’sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı, kusma, ciltte döküntü görülür. Yaklaşık 1 haftada iyileşme beklenir” denildi.

Batı Nil Virüsü Nedir?

Batı Nil Ateşi ya da Batı Nil Virüsü, sivrisinek ısırması yoluyla bulaşan RNA virüsüdür. Zoonoz zoonoz yani hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olan batı nil virüsü, virüsle enfekte olmuş bir sivrisineğin ısırmasıyla yayılır. Batı Nil Virüsünde yaygın olarak görülen belirtiler baş ağrısı, ateş, kas güçsüzlüğü, vücut ağrıları ve döküntüdür. Ana konağı vahşi kuşlar olan Batı Nil Virüsü insanlara en yaygın olarak ‘Culex’ cinsi sivrisineklerin ısırması ile bulaşır. Burada önemli olan nokta hastalığın kişiden kişiye bulaşmama özelliğidir. Hastalık sadece sivrisineklerden insanlara geçer.

İlk olarak Afrika bölgesinde ortaya çıkan Batı Nil Virüsü yaygın olarak Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da görülür. Ülkemizde de 2010 yılından itibaren az da olsa görüldüğü Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Batı Nil Virüsü, vakaların yüzde 80’inde herhangi bir semptom ortaya çıkarmaz. Geri kalan yüzdelik dilimde ise ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı-kusma, lenf bezlerinde şişme ve ciltte döküntü görülür. Herhangi bir aşısı veya tedavisi bulunmayan Batı Nil Virüsü’nden korunmanın en temel yolu sivrisinek ısırıklarına karşı dikkatli olmaktır. Bununla birlikte hastalığın görüldüğü ülkere seyahat eden kişiler de sağlık talimatlarına uygun hareket etmelidir.

Batı Nil Virüsü Neden Olur?

İnsandan insana geçen bir hastalık olmayan Batı Nil Virüsü, enfekte sivrisineklerin insanları ısırması sonucu meydana gelir. Hastalığın temel nedeni budur. Sivrisinekler, besin ihtiyacını enfekte kuşlarla karşıladığında ve bu şekilde beslendiklerinde enfekte olurlar. Enfekte sivrisinekler daha sonra virüsü insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırır.

Batı Nil Virüsü Nasıl Bulaşır?

Batı Nil Virüsü enfekte olmuş sivrisineklerin ısırması ile bulaşan bir hastalıktır. Kişiden kişiye bir bulaşma söz konusu değildir. Bu noktada sivrisinek sokmalarına karşı dikkatli olmak ve tedbir almak önem arz eder. Ayrıca daha nadir olarak da kan transfüzyonu ve organ nakli ile bulaştığı da değerlendirilir. Batı Nil Virüsü’nün doğum sırasında anneden bebeğe de geçtiği bilinir.

Batı Nil Virüsü’nün bulaş yolları şöyle ifade edilebilir:

Sivrisineklerin insanları ısırması sonucu

Nadir olarak kan transfüzyonu ve organ nakli

Doğum sırasında anneden bebeğe geçiş

Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Enfekte sivrisinek tarafından ısırıldıktan sonra genellikle 3 ila 14 gün sonra ortaya çıkan ve her 5 kişiden yaklaşık 1'inde görülen batı nil virüsü belirtileri baş ağrısı, vücut ağrıları, eklem ağrıları, kusma, ishal veya döküntüdür.

Batı Nil Virüsü vakalarında ortaya çıkan belirtiler şöyle sıralanabilir:

Ateş, vücut ağrıları, halsizlik, kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, kusma, ciltte döküntüler, lenf bezlerinde şişme (lenfadenopati),ishal, titreme. Hastalık kişiyi şiddetli etkilediyse boyun tutulması, titreme, nöbetler ve nadiren felç ile koma da görülebilir.

Yalova Turkiye Yeni Vaka Bati Nil Virus (2)

Kaynak: Haber Merkezi