İki sene üst üste Türkiye finaline giden TUFAG’ın, başarı hikayesinden bahseden TUFAG Spor Kulübü Başkanı Aydın Altıparmak, “Bunun birkaç temel nedeni var. TUFAG üç kere Türkiye birincisi olmuş. Üç kere ikinci olmuş. İki kere üçüncü olmuş. Zaten başarılara doymuş. Başarılara alışkın. O kurumsal yapıya sahip. Ama biz 2012’den sonra yarışmalara biraz ara verdik. Yarışmalara katılmadık. Ondan sonra toparlanma süreci tabii ki zor oldu. Bunun için biri halk oyunları ekibinin Türkiye finaline gidebilmesi zor bir dönem. Halk oyunları kolektif bir çalışma sonucu derece alabileceğiniz bir branş. 16 kız 16 erkek ile oynuyorsanız 32 kişinin de birbirine uyum içinde çalışmasından sonra başarı edebileceğiniz bir kültür parçası. Geçen sene ilk defa girdik yarışmaya. 10 sene sonra. Nasıl hemen finale çıktık? Çünkü biz yönetim kurulu olarak, ben başkan olarak, eski başkanlarımız desteğiyle hepimiz bu mayadan geldiğimiz için biz de hepimiz oyuncu olduğumuz için bunu toparlamak kolay oldu. Arkadaşlarımızın da büyük özverisiyle, hocalarımızın büyük özverisiyle de geçen sene finale çıktık ama başarı elde edemedik. 8’inci olduk. 13 il vardı. Bu sene hedefimiz ilk üçe girebilmek. Tabii birinci olabilmek. Ama en kötü ilk üçe girebilmek hedefimiz. Bunu da başaracağımızı umuyorum” şeklinde konuştu.
“Toplamda 850 metrekare bir yapı”
TUFAG’ın yeni binası hakkında bilgi veren Altıparmak, “15 Ekim’e yetiştirmeye çalışıyorduk. Öyle planlamıştık. Çalışma salonumuz ve idari binamızı. 350 metrekare salonu olan toplamda 500 metrekare idari binası olan içinde kostüm odası, kantini, kafeteryası, yönetim kurulu odası ve eğitmenlerin odası. Toplamda 850 metrekare bir yapı. Ama biz bu işlere başlarken bu belediyeden bu yeri alırken tabii inşaat maliyetleri çok düşüktü. Enflasyon bu kadar olabileceğinin farkında değildik. Biz buraya girerken 2, 2,5 milyon TL civarında bir maliyet çıkacağını öngördük. Bununda altından kalkabileceğimizi düşündük. Ülkenin enflasyon durumu, malzemeye gelen artış, zamlardan dolayı şu anda 3,5 milyon TL para harcadık. Ama hala daha işin yarısında bir gecikme nedeni enflasyonun olması. Bazı siyasi ve ticari büyüklerimizin işte çok daha doğrusu şöyle toparlayayım. 63 tane bağışçımız destek oldu. Ve biz bu 3,5 milyonun 2,5 milyonunu bağışçılardan topladık. Bir milyon da kendi öz sermayemizi kullandık. Ama başka bağış yapmasını öngördüğümüz siyasi kurumlar, siyasi büyüklerimiz, kamu kurumlarımız, ticaret iş adamı büyüklerimiz henüz daha işte beklediğimiz performansı sergileyemedi. Biraz da bundan dolayı da geciktik. Haziran’dan beri neredeyse hiçbir şey yapamadık. Aldığımız sözler var. Beklediğimiz bağışlar var. Onları bekliyoruz. Olacağına inancımız tam. O inşaat tahmin ediyorum ki 3-4 ay içinde Ocak ayı Şubat ayı gibi bitecek. Yani bir yarım dönem uzamış olacak verdiğimiz takviye. İnşallah o bağışlarımız gelecek. Biz de elimizden geleni yapacağız. %50-60’ı getirdiğimiz inşaat seviyesini yüzde yüze tamamlayıp yüzlerce kursiyerimize, yüzlerce oyuncumuza, yüzlerce gencimize, çocuğumuza armağan edeceğiz.
“Başvuru sürecimizi uzatacağız”
Kayıt sürecinin çok iyi geçtiğini ifade eden Altıparmak, “İnsanların dernek binasına gelip kayıt yapması lazım. Dernek binamız mesai saatleri içinde çalışıyor. Bu yüzden de çalışan anne babalar pek gidemiyor. Ama şu anda 240 civarlarında kayıt aldık. Geçen sene bu zamanlarda bu kayıt sayıları 180 civarındaydı. Bu sene geçen seneden daha iyiyiz. Tahmin ediyorum ki 2-3 gün daha başvuru süremizi uzatacağız. Bir iki üç hafta daha kayıt almaya devam edebiliyoruz. Ama bizim esas kayıt almamızın nedeni bir planlama, bir çalışma programı yapabilmek. Öngöremediğimiz hesaplarda şaşmalar olabiliyor. 2 senedir ana sınıfı gruplarını alıyoruz. Daha önce birinci sınıftan başladık. Ana sınıfı gruplarını eski de olsa yeni de olsa aynı gruba koyuyoruz. Onun haricinde hep yaşa göre. Birinci ikinci sınıflar bir grup. Üçüncü ve dördüncü sınıflar bir grup. Beş, altı, yedi, sekiz ortaokul dediğimiz sınıf grubu bir grup. Lise bir grup. Ama esas temelimiz bizim çocuklar ve gençler kategorisindeki sınıflandırdığımız yaşa göre oluyor.
“Yarışma gruplarımız 4 kategoriden oluşuyor”
Altıparmak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarışma grubu dediğimiz federasyon yarışmalarında 4 kategori var. İşte ilkokullar, ortaokullar, lise ve büyükler. Yani esas tabirleriyle minikler, yıldızlar, gençler ve büyükler. Bunların yaşları var. Biz bu kategorilerden geçen sene sadece büyüklerde gerek. Yani 18 yaş üstü olan grup. Bu sene yıldızlar ve büyüklerde girdik. Yıldızlar dediğimizde ortaokula giden öğrencilerin oluştuğu grup. Tabii ki seçmeyle oluyor.”