Bu hafta sizlere yaşamımızın olmazsa olmazı toprağı yazmak istedim.Toprak anamız her şeyimiz.
Geçenlerde Atlas Dergisi’nin Ekim Ayı sayısında bir yazıyı okuyunca bu yazıyı yazmaya karar verdim.Okudukça kaygılandım.Oya Oyman’ın ‘’Gıda Bağımsızlığını Yitirirken’ adlı yazısında;Ül-kemizin sürdürülebilir ve bağımsız tarım politikasından uzaklaştığını ve 27 yılda dört milyar hektar tarım alanının yok olduğunu dile getirmiş.Mercimek yetiştirilen alanlar 20 yılda %60 azaldı.Kanada’dan ithalat yapar hale geldik.Öte yandan tüketicinin gıdaya ödediği bedelin dörtte üçü aracıya,dörtte biri çiftçiye gidiyor.
Yazıyı okuyunca üzülmemek elde mi?.Tarımsal üretimde bağımsız olmadığımız sürece nasıl bir ekonomik gelişmeyi sağlarız bilemiyorum.Çocukken bize söylerlerdi;tarımda dünyada kendi kendine yeten yedi ülkeden biriyiz diye.
Durum böyle olunca toprak sahipleri topraktan koparak fabrikalara veya değişik alanlara kaymaya başladılar.Bu da başka sorunları beraberinde getirdi.Kısacası evin ihtiyaçları dışında bostan yapan yok.Acı bir durum.
Geçtiğimiz bahar ayında Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli Yalova’nın pembe domate-sini,kıl biberini halka ücretsiz dağıttı.Tamamen doğal fideleri dağıtarak organik üretimi teşvik için bir adım attı.Son yıllarda bu geleneği sürdürmeye çalışıyor.En azından bu kadar çıkmaz için de bir adım attığını söyleyebiliriz.
Hastalıklı ve iklim değişikliğine dayanaklı tohumları kullanmak,ilaç ve kimyasal gübreler yeri-ne toprağı besleyen organizmalarla desteklemek ve üreticinin hak kaybını en aza indiren yön-temlerle uğraşılmalıdır.Hakkını alan üretici toprağa daha sahip çıkacaktır.Bilecektir ki;kendine vefa gösterene karşılıksız kalmayacaktır.
Hatta ilimizde bilinçli bir üretim olan çiçekçilik Türkiye’ye örnek olmuştur.Kümelenme yön-temiyle büyük ölçekli üretim gerçekleştirilmiş.Hatta dışarıdan ortak olarak girmek isteyenlere izin verilmemiş.Bildiğim kadarıyla kırk civarında firmayla kurulmuş.Önümüzdeki günlerde yapılacak olan çiçek fuarında da önemi bir kez daha vurgulanacak.İçlerinde bir firmada yaptı-ğı yatırımla lale üretiminde belli yere gelerek ülkemizi bir yerlere getirmiş paramızın dışarıya gitmesine engel olmuştur.
Toprak anaya sahip çıkıldıkça hep fazlasını verecektir.Toprak ana mutlu olursa bizlerde mutlu oluruz sloganıyla yazımı noktalarken;toprağımıza sahip çıkalım derim.
Önümüzdeki haftalar başka gündemlerde buluşmak dileğiyle esen kalın…