MAHALLENİN MUHTARI

Sermayecik Köyü Muhtarı Adem Gençtav, “60 Yaşında Bir İnsan Ne Kadar Çiftçilik Yapar?”

Altınova Sermayecik Köyü muhtarı Adem Gençtav, gazetemize muhtarlığını yapmakta olduğu Sermayecik Köyü ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Muhtarlığın dışında köyünde bakkal işlettiğini belirten Muhtar Adem Gençtav, evli ve 1 kız çocuk babası. Geçmişte çiftçilikle uğraşan Muhtar Gençtav, muhtarlık yapmaya başladığı zamandan itibaren yaşadığı yoğunluk nedeniyle çiftçiliğe ara verdiğini dile getirdi. Muhtarlıkta ilk dönemini yapmakta olduğunu bildiren Muhtar Gençtav, köyündeki vatandaş portföyü ile ilgili “Sermayecik Köyü, 93 Muharebesi denilen yani 1893’de Bulgaristan’dan buraya göç etme. Aslen Konya’dan, Konya Karaman’dan Bulgaristan’a gidiyor. Bulgaristan bağımsızlığını kazandıktan sonra oradaki baskılara dayanamayıp 1893’te bizim dedelerimiz, atalarımız buraya geliyor ve burayı yurt ediniyorlar.” ifadelerini kullandı.

Sermayecik Köyü’nde yaşayan vatandaşların geçimlerini nasıl sağladıkları ile ilgili konuşan Muhtar Gençtav, konuyla ilgili “Ağırlıklı olarak çiftçilik. Hayvancılık da var ama çok az. Ceviz, kızılcık, kiraz, fasulye, erik, bu tip şeylerle geçimini sağlıyor vatandaşlarımız” açıklamasında bulundu.

Köyündeki nüfusla ilgili konuşan Muhtar Gençtav, köyünün nüfusu ile ilgili “Şu anda 216. 216 fakat şöyle söyleyeyim yazın 350’lere kadar çıkıyor. Yazın tabii adamın Yalova’da da evi var, burada da evi var. Kışın Yalova’ya gidiyor, yazın buraya geliyor öyle söyleyeyim. Yazın 350 – 350’lere çıkıyor”  ifadelerini kullandı.

Köyünün dışarıya göç almayıp aksine göç verdiğini aktaran Muhtar Gençtav, köyündeki göç durumları ile alakalı “Köyümüz dışarıdan göç almıyor, göç veriyor mu, şöyle söyleyeyim. Okuyan gençler üniversiteyi bitiriyor. Dışarıda bir iş buluyor. Yani, köyde genç yok. Genç nüfus yok. Bu sadece Sermayecik köyünde mi, hayır. Türkiye genelinde köylerde böyle bir sorun var. Yani, genç nüfus yok ve gittikçe de azalmakta. Yani köylerin nüfusu hep yaşlandı, yaşlanmakta.” şeklinde konuştu.

Köyündeki çiftçilik faaliyetlerinin, nüfusun azalmasından dolayı olumsuz etkilendiğinden bahseden Muhtar Gençtav, “Etkileniyor tabii, neden etkileniyor en genç çifti benim. 50 yaşındayım. Yani, 50 yaşından sonra 60 yaşında bir insan ne kadar çiftçilik yapar? Aslen bunu gençlerin yapması lazım fakat gençler dışarı gittiğinden böyle bir sorunumuz var.” açıklamasında bulundu. Sermayecik Köyü’nün çilek üretimde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Muhtar Gençtav, “Sermayecik Köyü’nde ben bildim bileli yani yarım asırdır çilek üretimi var. Daha önce, sadece yılda bir kere Mayıs ayında ürün veren, damla sistemi ile değil toprağa ekilen ve sadece bir defa ürün veren çeşitlerle çalışıyordu. Fakat, 2003 veya 2005’ten sonra Yediveren denilen bu çeşide geçildi. Buraya uyum da sağladı. Yani, şöyle söyleyeyim. Mayıs ayının ilk haftasında ilk haftasında başlar, Aralık ayının 15’ine kadar devam eder. Zaman zaman yükselir, zaman zaman azalır fakat üretim devam eder.” dedi.

Köyündeki vatandaşların temel istekleri konusunda konuşan Muhtar Gençtav, konu hakkında ”Su problemimiz yok. Bir tane mevcut göletimiz var, hatta iki tane mevcut göletimiz var. Bir tanesinde ufak tefek problemler var. Onu da aşmaya çalışıyoruz. Biz şöyle bir şey yapıyoruz: Su hasadı yapıyoruz. Kışın yağmur suyunu depoluyoruz, yazın kullanıyoruz. Bizim bütün arazilerde su var. Her tarafta su var. Her arazinin başında vana vardır. Her arazimiz sulanıyor, su problemimiz yok.” ifadelerine yer verdi.

Sermayecik Köyü’ndeki ulaşım durumu ile ilgili de konuşan Muhtar Gençtav, köyündeki vatandaşların Altınova ve Yalova merkeze olan ulaşımları ile ilgili ”Köy minibüslerimiz var. Servislerimiz var. Yani, günde 6 defa araba gidip geliyor Yalova’ya. Ulaşım sorunu yok.” açıklamasında bulundu.

Köylerinde sağlık ocağı bulunmadığını aktaran Muhtar Gençtav, “Sağlık ocağımız yok. Onlar da Altınova’ya sağlık ocağına gidiyorlar, hastaneye gidiyorlar. Devletimiz var olsun, önemli bir durum olduğunda ambulansa ‘Alo’ dediğinde ambulans 20 dakikada burada. Öyle bir problemimiz yok.” dedi.

Köyündeki güvenlik konusuna değinen Muhtar Gençtav, konuyla ilgili “Köyümüzde kamera sistemi var. Köyümüz kamera ile 24 saat kayıt altındadır. Şöyle söyleyeyim, bizim köyümüz %80 - %85 sağduyuludur. Bizim insanlarımız iyi insanlardır, çalışkan insanlardır. Temiz insanlardır. Kimse kimsenin malına göz koymaz, kimse kimseye hakaret etmez. Güvenlik konusunda herhangi bir sıkıntımız yoktur.” açıklamasında bulunarak röportajımızı noktaladı.

Muhabir/Göktuğ Doğukan YÜKSEL

Kameraman/Tuğba ALTIN