Aile Hekimliği, bireylerin sağlığını koruma, hastalıkları önleme ve yönetme konusunda önemli bir rol oynuyor. Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Aile Hekimi Uzmanı Dr. Selin Çakmak, Aile Hekimliği polikliniğine her yaştan hastanın başvurabileceğini belirterek, sunulan sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi.
Aile Hekimliği, Bireylerin ve ailelerin sağlık ihtiyaçlarına bütünsel bir yaklaşım sağlayan ve birinci basamak sağlık hizmetlerini sunan bir tıp dalıdır.
Aile Hekimliği Uzmanlık Alanı nedir?
Aile Hekimliği, sağlıklı yaşamın korunması, hastalıkların önlenmesi, tanı ve tedavi edilmesi, kronik hastalıkların yönetimi, bağışıklama (aşılar), anne-bebek sağlığı, çocuk sağlığı ve yaşlı bakımı gibi geniş bir yelpazede sağlık hizmetleri sunar.
Uzman Aile Hekimliği Polikliniğine Hangi Hastalar Başvurabilir? Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Aile Hekimliği polikliniğine her yaştan hasta başvurabilir. Aile Hekimleri, başlıca aşağıdaki hastalıklarla ilgilenir:
● Akut hastalıklar (soğuk algınlığı, zatürre, idrar yolu enfeksiyonu vb.)
● Kronik hastalıklar (diyabet, hipertansiyon, troid hastalıkları vb.)
● Hipertansiyon, diyabet gibi takip edilen kronik hastalıklara yönelik İlaç raporlamaları
● Kronik hastalıklara yönelik kan ve görüntüleme tetkikleriyle tanıya yaklaşım ve takibi
● Koruyucu sağlık hizmetleri (Kanser taramaları, sağlık taramaları)
● Tek Hekim Raporları (evlilik, ehliyet, işe giriş)
● Yaşlılıkla ilgili sağlık problemleri
● Palyatif bakım ihtiyacı olan hastalara yönelik sağlık hizmetleri
Hastanede Görev Tanımınız Nedir?
Aile Hekimliği Uzmanı olarak hastanede poliklinik hizmeti vermekteyim. Ayrıca Palyatif Servis sorumlusu olarak görev yapmaktayım. Palyatif bakım, hayatı boyunca Alzheimer, kanser hastalığı gibi ciddi hastalıklarla yaşamak durumunda olan bireylere hastalıklarıyla baş etmelerini kolaylaştırmak amacıyla sunulan tıbbi bakım türüdür. Palyatif bakımda amaç, bireyin hayatını tehdit eden hastalığın semptomlarını hastanın yaşadığı stresi azaltmaktır ve hasta yakınlarına hastalarına evde bakım hizmetini nasıl vereceklerini öğretmektir. Ayrıca bu grup hastalarda ağızdan beslenme güçlüğü olduğu ve yatak yaraları gibi enfeksiyonel hastalıklar görülebildiği için oral mama desteği ve enfeksiyona yönelik tanı ve tedavi de uygulanmaktadır.
Aile Hekimliği Polikliniğine Nasıl Randevu Alınır?
MHRS sistemi üzerinden online olarak veya 182’yi arayarak randevu alınabilir.
Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan Aile Hekimleriyle Farkınız Nedir?
Aile Sağlığı merkezlerindeki Aile Hekimleri, genellikle uzmanlık eğitimi almış olmayan Aile Hekimliği alanında görev yapan hekimlerdir. Bu hekimler, toplum sağlığı hizmetlerini yürütür ve hastaları koruyucu sağlık hizmetleri, erken tanı, ilk tedavi aşamaları gibi konularda yönlendirir. Uzman aile hekimleri ise, bu görevlerin yanı sıra daha derinlemesine bir klinik bilgiye sahiptir, tanı ve tedavi konusunda daha ileri düzeyde bilgi ve deneyime sahip olup, daha karmaşık vakalarla ilgilenebilir. Daha geniş yelpazede ilaç reçeteleme yetkisine sahiptir. Aile sağlığı merkezleri belli bir nüfusa hizmet verip kayıtlı nüfusa hizmet verirken, hastanedeki aile Hekimliği Polikliniğine randevu alan her hasta başvurabilir. Aile Sağlığı merkezlerinde aşılama, bebek-çocuk-ergen izlem, gebe izlem gibi koruyucu sağlık hizmetleri verilir. Hastanedeki aile hekimliği polikliniğinde bu hizmetler verilmez. Bunların yerine kanser taramaları, genel sağlık taramaları gibi korucu sağlık hizmetleri sunulmaktadır