GÜNDEM

Müdür Vekili Yaman; Hedefimiz 1560 Ton

Yalova İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Selçuk Yaman bu yıl gerçekleştirecekleri midye hasadında bin 560 tona ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

7 adet midye çiftliğinin üretim yaptığı Yalova’da bu yıl ki hasat döneminde rekor bekleniyor. Yalova İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Selçuk Yaman bu yıl gerçekleştirecekleri midye hasadında bin 560 tona ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Türkiye’nin ilk ve tek Organik ve İyi Tarım Uygulamalı Midye üreten ili olarak bu anlamda çok başarılıyız ve diğer illere örnek oluyoruz ifadelerini kullanan Yalova İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Selçuk Yaman, “Çınarcık ve Armutlu ilçelerimizde kurulan midye çiftliklerinde kapsamlı denetleme kriterleri uygulanarak halk sağlığını ön plana çeken bir midye üretimi gerçekleştiriyoruz.

Çınarcık ilçesinde 4 ve Armutlu ilçesinde 3 olmak üzere toplamda 7 adet midye çiftliğimizin yer aldığı Yalova’da geçtiğimiz yıl 232 ton midye hasadı gerçekleştirdik. Bu yılki midye hasadında hedefimiz bin 560 ton. Organik ve İyi Tarım Uygulamalı midye üretiminde ön planda olan nokta halkımızın sağlığı. Midye uygun olmayan şartlarda yetişir ve o bölgelerden toplanan midyeler pazara arz edilerek vatandaşlar tarafından tüketilirse bu ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Zira midye sağlıklı şartlarda üretimi gerçekleştirilmezse bünyesinde insan sağlığı açısından tehlikeli birçok maddeyi bünyesinde barındırabiliyor. Bu şekildeki midyelerin tüketimi ile o maddeler insan bedenine geçerek sağlık sorunlarına yol açıyor. İşte o nedenle Türkiye’de ilk ve tek Organik ve İyi Tarım Uygulamalı Midye üretimini Yalova’da başlattık.

İl genelinde şu an için 7 çiftlikte belirlenen ciddi kriterlerle ve denetimlerle Organik midye üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu midyeler ekiplerimiz tarafından bakanlığımız tarafından belirlenen şartlar kapsamında yetiştirme anından halka arz anına kadar titizlikle denetimden geçiyor. Bu yıl midye rekoltesinde önemli bir rakama ulaşmayı hedefliyoruz. Midye hasadında 2023 yılında toplamda 232 ton midye elde edilmiştir. Ancak bu yıl midye hasadında bin 560 ton hedefimiz var. Bu hedefi de asgari olarak önümüze koyduk. Daha üstüne de çıkılabileceğine inanıyorum. Ayrıca midye yetiştiriciliğinde de kota uygulamasına geçildi.

Biz midye çiftliklerinde sadece midyelerin organik ve iyi tarım uygulamasına uygun şekilde üretilip üretilmediğini denetlemiyoruz. Bu çiftliklerin çevreye etkilerini de inceliyoruz. Bu incelemelerimizde midye çiftliklerinin olduğu noktalarda deniz suyunun çok daha temiz bir hale geldiğini ve bu bölgelerde eko sistemin daha canlı olmaya başladığını fark ettik. Denizlerimizde sayıları azalan birçok deniz canlısı artık midye çiftliklerinin çevresinde sıkça görülmeye başlandı. Midye çiftliklerinin çevresinde balık avı yasak olduğundan ve deniz suyu temiz olduğundan bu bölgelerde deniz canlılarının sayısı ve çeşitliliği de artıyor. Yani midye çiftlikleri sayesinde hem halkımıza sağlıklı gıda sağlarken diğer yandan da denizlerimizin canlanmasına katkı sunmuş oluyoruz” şeklinde konuştu.