Balaban Deresi'nde Sinyal Veriyor Balaban Deresi'nde Sinyal Veriyor

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası en büyük değişim İYİ Parti’de yaşandı. Seçim sonucu Türkiye genelinde 3,76 oy oranında kalarak beklediğini bulamayan İYİ Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener görevini bırakacağını açıklamış ve 27 Nisan Cumartesi gerçekleştirilen 5. Olağanüstü Kurultay’a aday olamayacağını kamuoyuna duyurmuştu. Kurultay’ın ardından Akşener’in desteklediği isim olan Müsavvat Dervişoğlu, İYİ Parti’nin yeni Genel Başkanı seçildi. 
Bu yaşanan gelişmelerin ardından yerel seçimlerde Türkiye genelinde olduğu gibi Yalova’da da başarısızlığa uğrayan İYİ Parti’nin Yalova İl Başkanı Osman Kendir ile görüşme gerçekleştirdik. Başkan Kendir, seçimlerde neden başarısız olduklarını, hür ve müstakil kararının hata olup olmadığı ve İYİ Parti’nin bundan sonraki yol haritasının ne olacağı gibi birçok konuda bizi ve vatandaşlarımızı bilgilendirdi. 
“İYİ Parti’nin seçmen yapısı AK Parti karşıtlığı üzerine kurulu”
İYİ Parti’nin yerel seçimlerde aldığı sonuç hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Kendir, “İYİ Parti’nin Türkiye Geneli İl Genel Meclisi’nde 4,7 gibi bir oy oranı var. Genel Başkanımız İYİ Parti’nin oy oranı ne derseniz; Nevşehir’de %52, Ordu’da %37, Çanakkale’de %33… Ben size budur derim diyor” dedi. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Yalova’daki kendi seçmenlerine kendilerini iyi anlatamadıkları ve bu yüzden olumsuz bir sonuçla karşılaştıklarını vurgulayan Başkan Kendir, “Çünkü İYİ Parti’nin seçmen yapısı AK Parti karşıtlığı üzerine kurulu. AK Parti karşıtlığı üzerine kurulu bir düzende bizim çalışmalarımız farklı algılandı ve biz Belediye alabilmek için ciddi bir çalışma içerisine girdik. Bu yanlış anlaşılma sadece Yalova’da değil, ülke geneline yansıdı. Ülkenin içerisinde bulunduğu mevcut ekonomik sebepler, emeklinin ve işçinin durumu, iktidara bir tokat atmak, kulak çekmek üzerine yönlendi. İktidar partisinin karşısındaki adaya seçmenin yönelmesini sağladı. İkinci olarak bir kısım seçmenin sandığa gitmediğini görüyoruz. Bu sonuçlara baktığımız zaman AK Parti’nin kendi oylarının çok altında bir oy alıyor olması, AK Parti seçmenin sandığa gitmediğini gösteriyor. Burada bizim üstümüze düşen ve bizim almamız gereken sorumluluk da şu; O sandığa gitmek istemeyen ve bu sorumluluğa ortak olmak istemeyen seçmen neden İYİ Parti’ye oy vermedi? Biz bu oyları nasıl kendimize alabiliriz, tekrardan umut yolu ve ışık yolu yapabilirizi göstermeliyiz” şeklinde konuştu.
“Kara propaganda süreci maalesef başarılı oldu”
İYİ Parti’nin “Hür ve Müstakil” olarak seçimlere girme kararının hata olup olmadığı sorusuna cevap veren Başkan Kendir, “Yerelde bu müstakil davranış ve her partinin kendi adayını çıkarması davranışı AK Parti karşıtlığı üzerine hareket eden bir parti olduğumuz için diğer taraftaki Cumhuriyet Halk Partisi medyası tarafından sanki o tarafa çalışıyormuşuz havası yarattı. Ama bugün fotoğraf karelerini gözünüzün önüne getirdiğinizde bizim öyle bir fotoğraf karemiz yok. Bu her iki tarafın kendi değirmenine su taşımasıydı. 31 Mart seçimlerinin ardından o iktidar medyasının değirmenine su taşıyan insanlar, “Biz aslında 11 ay önce bu sistemi değiştirebilirmişiz, ülkeyi 5 yıl daha Erdoğan yönetmeyebilirmiş” diyor. Bizim Genel Başkanımız zaten bunu söylemişti. Ülkenin 5 yılını kaybettik. Artık önümüze bakacağız. Partimiz bir duruş sergiledi ve olayların çok hızlı gelişiyor olması, istifaların ardından kara propaganda süreci bizim anlaşılamadığımız ve anlatmadığımız bir durumu ortaya koydu” ifadelerini kullandı. Seçmen nezdinde Yalova’da, Ordu’daki, Nevşehir’deki, Çanakkale’deki ve Samsun’daki gibi bir karşılık göremediklerini söyleyen Başkan Kendir, “O kara propaganda sürecinde İYİ Parti’nin kan kaybediyor görüntüsü bize yerel seçimde aday olabilecek, Yalova’da seçimlerin seyrine yön verebilecek insanların partimizden aday adayı olmamasına sebebiyet verdi. Böyle olunca da seçim sonuçları tamamen ikili sisteme döndü ve biz maalesef başarısız olduk” dedi. Sonuçlardan dolayı hem kendisinin hem de Genel Merkezin sorumlu olabileceğini söyleyen Başkan Kendir, diğer muhalif partilere verilmiş emanet oyların olduğunu ve o oyların hala İYİ Parti içerisinde durduğuna inandığını belirtti. 
“İYİ Parti’nin yolu, iktidar yoludur”
İYİ Parti’nin seçimlere kadar 4 yıllık yol haritasının ne olması gerektiği konusunda açıklamalar yapan Başkan Kendir, “Adım adım hareket edilecek. Genel Başkanımız, Grup Toplantısı’ndan sonra teşkilat toplantısı yaptı. Teşkilat Başkanımız da o toplantıda bulundu ve İl Başkanlarımız söz aldı. Genel Başkanımız ve Teşkilat Başkanımız kendi görüşlerini aktarırken, biz de ilde yaşadığımız problemlerini anlattık. Adım adım ve basamak basamak yapılacaklar var. Hala tekrardan umut olacağımızı, buradaki boşluğu İYİ Parti’nin doldurabileceğini ve bizim iktidar alternatifi olacağımızı anlatmamız lazım. Biz diyoruz ki; İYİ Parti’nin yolu, iktidar yoludur. Bir ana muhalefet olma gayreti içerisinde değiliz” şeklinde konuştu ve İYİ Parti’nin bundan sonra hata yapma lüksünün kalmadığının altını çizdi. İYİ Parti’nin merkezi doldurmaya devam ettiğini söyleyen Başkan Kendir, “Merkezdeki boşlukla alakalı konu şu; Erdoğan aday olamadığında AK Parti bir lider partisi olduğu için AK Parti var mı ya da yok mu tartışmaları ortaya çıkacak. Erdoğan’ın aday olamadığı bir sistemde belediyede alınan oyları gördük. Biz de şunu diyoruz; Ülkenin demografik yapısı, durumu ve seçmen yapısına baktığımız zaman çoğunluğun sağ ve merkez seçmen olduğunu görüyoruz. Merkezde de grubuyla, milletvekilleriyle ve ideolojisiyle biz varız. Yani milliyetçi-demokrat ve kalkınmacı kimliğimizi hala koruyoruz, çıkış ilkelerimiz ne ise aynen oradayız” ifadelerini kullandı. Ülkede baskı ortamının olduğunu belirten Başkan Kendir, Genel Başkanlarının 1 saat konuşma gerçekleştirdiğini ancak 30 saniye gösterildiğini söyleyerek ulusal medyaya sitem etti. 
“Kendimin değil, İYİ Parti’nin bir yerlere gelmesini istiyorum”
Seçim sonuçları ile ilgili genel bir teşkilat değerlendirmesi yaptıklarını açıklayan Başkan Kendir, “Değerlendirmemizi raporlandırıp Genel Merkezimiz ile paylaşacağız. Teşkilat Başkanımız ile de gerekli konuşmaları yaptık ve Genel Bakanımıza da durumu anlattık. İYİ Parti’nin sadece Yalova’da değil tüm Türkiye’de yapısı aşağı yukarı aynı. Bizim devam edip etmeyeceğimiz ile ilgili tavrımız net; Biz koltuklarla var olmadık, koltuklarda varlığımızı sürdürmek için bir gerekçe değil. Biz Osman Kendir’in değil, İYİ Parti’nin bir yere gelmesini istiyoruz. Eğer kendimin bir yere gelmesini isteseydim çok rahat milletvekili adayı ve belediye başkanı adayı olabilirdim. Çünkü ülkenin İYİ Parti’ye ihtiyacı olduğu bilincindeyim ve buraya bir şeyler katabilmek için bu koltukta oturduğumuzun farkındayız. Bu parti en iyi şekilde nasıl olacaksa o düzeyde hareket etmesi için gereğini yapacağız. Biz nerede durmamız gerekiyorsa orada dururuz. Burada durmamız gerekiyorsa burada dururuz, burada durmamızdan ziyade destek olmamız ve kenarda durmamız gerekiyorsa onu da becerebiliriz. Ben 7-8 yıldır bu hareketin içerisindeyim. Benim için hep parti menfaatleri ön plandaydı. 6 Sene bir yere gitmedim ve 1,5 senedir de bu koltuğun doğru yerde durmasını sağlıyoruz” dedi. İYİ Parti’nin bütün süreçlerinde yer aldığını vurgulayan Başkan Kendir, önlerinde 4 yıllık bir seçimsiz bir dönemin olduğunu belki de İYİ Parti’nin yeniden inşasının kendilerine nasip olacağını açıkladı.  
“Yanlış hareketler olursa sesimiz AK Parti’den fazla çıkar”
İYİ Parti Yalova İl Başkanlığı’nın Yalova’daki muhalefet görevinin nasıl olacağı sorusuna cevap veren Başkan Kendir, “Biz her zaman doğruya doğru demek, yanlış var ise de hangi kısımlarının yanlış olduğu ve nasıl düzeltilmesi gerektiği ile ilgili de çözüm önerilerini içerisinde barındıran muhalefet yapmaya çalışıyoruz. Halkın avukatlığını yapıyoruz ve diyoruz ki bu yaptığınız işin bu kısmı yanlış. Yanlış demekle kalmıyoruz aynı zamanda da bunu böyle düzeltebiliriz diye de öneri sunuyoruz. Bizim bakış açımız tamamen bu olacak. Yalova’da 14 tane Belediye Başkanı oldu ve 14’ünde de İYİ Partili Belediye Başkanı yok ama biz 14 Belediye’nin de başarılı olmasını istiyoruz. Çünkü Yalova’nın yaşanılabilir ve huzurlu bir kent olmasını istiyoruz. Onların yaptıkları bir takım işlerle ilgili oluşan hatalı durumlara karşı en güçlü pozisyonda itiraz eden ve halkın menfaatlerini koruyan olacağız. Halkın menfaati Belediye Başkanı’na destek vermemizi gerektiriyorsa Belediye Başkanı’na desteği vereceğiz. En güçlü desteği kendi partisinden değil bizden görecek. Ama halkın menfaatlerine karşı bir oluşum içerisindeler ise bizim sesimiz AK Parti’den fazla çıkar. Ancak AK Parti’den Cumhuriyet Halk Partisi’nden ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden seçilen Belediyelere şimdiden bir şey söylemenin doğru olmadığını, onların başarısından başka bir şey istemediğimizi söylüyoruz. Çünkü bunun bir millet menfaati olduğunu, en azından önümüzdeki 1 yıl onları gözlememiz gerektiğini düşünüyoruz. Herkesin bir takım vaatleri oldu, bunları takip edeceğiz. Bu vaatlerin içerisinde Yalova’nın menfaatine olanlar nelerdir? Dün ne dediler, bugün ne diyorlar? Onları takip edeceğiz. Tabi kimsenin elinde sihirli bir değnekte yok. Partimiz saf bir muhalefet anlayışı ile değil, şehrin yönetimine katkı vermek olarak bakıyor” şeklinde konuştu ve kendi partilerinde de işin ehilleri olduğunu hatırlatarak yapıcı destekler de verebileceklerini aktardı.
Muhabir-Kameraman-Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel
 

Editör: Arda Yavuz