Başkan Yele; Kentsel Dönüşüm İçin Ciddi Bir Çalışma Yapıyoruz Başkan Yele; Kentsel Dönüşüm İçin Ciddi Bir Çalışma Yapıyoruz

Son birkaç senedir siyasi istikrarsızlıklarla baş başa kalan Bulgaristan, son yıllarda gerçekleştirilen seçimlerin ardından hükümet kurma girişimlerinin başarısız olması nedeniyle ardı ardına seçimlere gidiyor. 9 Haziran tarihinde gerçekleşen Parlamento Seçimleri sonrası da bu tablonun değişmemesi, 27 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen Parlamento Seçimlerine zemin hazırladı. 
Bulgaristan’da yaşayan Türklerin temsilcisi olan “Hak ve Özgürlükler Hareketi”, 9 Haziran’da gerçekleşen seçimlere Bulgar ve Türk Eş Genel Başkanla birlikte seçimlere girmiş, büyük bir başarı elde ederek Bulgaristan’da ikinci parti konumuna gelmiş ve 47 Milletvekili ile temsil hakkı kazanmıştı. Seçim sonrası ise parti içinde büyük bir karışıklık meydana gelmiş, Bulgar Eş Başkan Delyan Peevski, Türkler için çok önemli bir isim olan ve partinin Onursal Başkanı Dr. Ahmet Doğan’a yakın isimleri tavsiye hareketine giriştiği için bölünme meydana gelmişti. Onursal Başkan Doğan’a yakın olan Türkler, 27 Ekim’de gerçekleştirilen son seçimlere “Hak ve Özgürlükler İttifakı” adı altında girdi ve %4’lük barajı aşarak 19 Milletvekili ile parlamentoda temsil hakkı elde etti. 
Yaşanan gelişmeler üzerine Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Hak ve Özgürlükler İttifakı’nın Marmara Bölge Sorumlusu olan Lütfi Özgür ile bir araya geldik. Başkan Özgür, seçim sonuçlarını ve Bulgaristan’da yaşayan Türklerin yol haritasını gazetemiz aracılığıyla açıkladı. 
“Geldiğin yeri unutursan, gideceğin yerde kaybolursun”
Konuşmasına seçim süreci boyunca yaptığı bilgilendirici haberler ile çifte vatandaşların sandığa gitmeleri noktasında katkı sunan Yalova Gazetesi’ne teşekkür ederek başlayan Başkan Özgür, “Yalova’daki seçim startını 27 Ekim Pazar günü sabah 07:00’de verdik ve akşam 20:00’de sona erdi. Katılım, diğer illere göre kıyaslandığında çok yüksekti. Yaklaşık 985 kişi sandıklara giderek oyunu kullandı ve bu da %70’e tekabül ediyor” dedi. Hak ve Özgürlükler Partisi’nde yaşanan bölünmeden dolayı seçmenin cezalandırmak amaçlı sandığa gitmediğini söyleyen Başkan Özgür, “Sandığa gelenlerin birçoğu da oyunun Hak ve Özgürlükler İttifakı’na kullandı. Yalova’da kurulan 4 sandıkta Hak ve Özgürlükler İttifakı’na çıkan oy sayısı 888, Hak ve Özgürlükler Yeni Başlangıç Partisi’ne de 77 oy çıktı. Bu da Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşların sağduyulu davrandığı ve geçmişten gelen bir partinin temel değerlerine sahip çıkıldığını gösteriyor. Bu bizi ziyadesiyle mutlu etti. Çünkü geldiğin yeri unutursan gideceğin yerde kaybolursun… Daha önce de söylediğim gibi gözyaşları ve kanımızla kurulan bu partinin kısa sürede bölünmesine vatandaşın gönlü razı değil. Bu konuda Türkiye’den güzel bir mesaj gitti. Türkiye genelinde 46 bin seçmen oy kullandı ve bunların yaklaşık 30 bini Hak ve Özgürlükler İttifakı’na, 13 bini de Hak ve Özgürlükler Yeni Başlangıç’a vermiş oldu. Onursal Başkanımızın da dediği gibi bu kavgadan karlı çıkan hiç kimse olmaz. Önemli olan seçmenin gönlünü alabilmek ve biz bu yöndeki çalışmalarımıza devam ederek bölünmüşlüğü ortadan kaldıracağız” şeklinde konuştu. 
“Bir parti 21 oy ile barajı aşamadı ve bu Bulgaristan’daki krizi daha da arttırdı” 
Seçimlere Türkiye’deki katılım, Yalova’daki katılıma göre aşağıda kaldığını belirten Başkan Özgür, “Bir önceki seçim olan 9 Haziran’da da 46 bin seçmen sandığa gitmişti ama o dönem yaz ayı ve Kurban Bayramı’na yakın olması sebebiyle birçok seçmen Bulgaristan’a gitmişti. Bu dönemde Bulgaristan’a giden o kadar çok olmadı. Tepkilerini sandığa gitmeyerek göstermiş oldular. Onlarda bu bölünme durumundan hoşnut değiller” ifadelerini kullandı. Son gerçekleştirilen seçimlerin ardından Bulgaristan’da yaşanan siyasi istikrarsızlığın devam ettiği bilgisini veren Başkan Özgür, “9 Haziran’da gerçekleşen seçimlerin ardından 7 parti, seçim barajını aşarak parlamentoya girmişti. Bu seçimlerde ise 8 parti parlamentoya girdi. Bir parti de sadece 21 oy ile %4’lük seçim barajını aşamayarak dışarıda kaldı. Bu da polemiklere ve Bulgaristan siyasetindeki krizin büyümesine sebep oldu. Sanıyorum ki bu sene tekrar seçim olmayacak ama ilkbahar aylarında büyük ihtimalle bizi yeniden seçim bekliyor. Çünkü tabloya baktığımız zaman 1. Parti 69, 2. Parti 37, 3. Parti 35, 4. Parti 30, 5. Parti 20, 6. Parti olan biz 19, 7. Parti 18 ve 8. Parti de 12 Milletvekili çıkarmış oldu. Eğer 1. ve 2. Parti bir araya gelirse 3. bir parti ile bir araya gelerek istikrarlı bir hükümet kurabilir ama maalesef 1. ve 2. Parti arasında müthiş bir şekilde zıtlaşma olduğundan dolayı bu mümkün görünmüyor. Geçici bir hükümet kurulabilir ama bunun uzun vadeli olacağını hiçbir siyasi yorumcu tahmin etmiyor. Şu an gözüktüğü kadarıyla bu seçimlere devam edilecek” dedi. 
“Kalbimiz, Bulgaristan’da olan akrabalarımız için atıyor”
Bulgaristan’da yaşayan Türklerin bundan sonraki yol haritasının ne olacağına ilişkin soruyu cevaplayan Başkan Özgür, “Bu sadece Bulgaristan’ı ilgilendirmiyor ve bölgede de ciddi şekilde istikrarsızlık olmuşmuş oluyor. Biz Türkiye’de yaşayan çifte vatandaş statüsünde olanlar, bir an önce bu siyasi krizin sonlanması adına sandığa gidiyoruz. Umarım önümüzdeki dönemde sağduyulu davranılarak insanlarımız nihai bir neticeye varacak. Biz Bulgaristan Türkleri, geçmişimizden ve değerlerimizden kopmamak adına eşit vatandaşlık için yıllardır mücadele veriyoruz. Biz, her ne kadar Türkiye’ye gelmiş olsak da kalbimiz Bulgaristan’da yaşayan akrabalarımız için atıyor. Onlara her zaman yardımcı olmak zorundayız. Çünkü aynı zamanda demokratik hakkımızı kullanarak da Bulgaristan siyasetinde temsil edilmek için oy kullanmış oluyoruz. Biz Bulgaristan ve Türkiye arasında canlı bir köprü vazifesi de görmüş oluyoruz. Seçimlerin demokratik ve huzurlu geçmesinden dolayı mutluyuz ve bundan dolayı da halkımıza teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel