Okan; Kent Konseyi Başkanlarının Siyasi İlişkilerini Eleştirdi Okan; Kent Konseyi Başkanlarının Siyasi İlişkilerini Eleştirdi

Geçtiğimiz yıllar boyunca siyasi istikrarsızlıklarla baş başa kalan Bulgaristan, 9 Haziran Pazar günü Parlamento Seçimleri gerçekleştirmişti. Kurulduğu 1990 yılından itibaren Bulgaristan Türklerinin en büyük temsilcisi olan Hak ve Özgürlükler Hareketi bir ilki başararak en fazla oy alan ikini parti konumuna gelmişti. Geçen ayların ardından Bulgaristan’taki siyasi kriz son bulmayarak hükümet kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlandı ve Hak ve Özgürlükler Hareket içinde bölünme meydana geldi. Parti’nin Bulgar Eş Başkanı Delyan Peevski, Onursal Başkan Ahmet Doğan’a yakın isimleri partiden uzaklaştırmaya çalışması büyük bir krize sebep oldu. 27 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek Bulgaristan Parlamento Seçimlerine Bulgaristan Türkleri, Hak ve Özgürlükler İttifakı çatısı altında girecek.

Yaklaşan çok kritik seçimler öncesi Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve aynı zamanda Hak ve Özgürlükler İttifakı’nın Marmara Bölgesi Temsilciliği görevini üstlenen Lütfi Özgür ile tekrar bir araya geldik. Başkan Özgür, Bulgaristan Türklerinin gördüğü baskıları ve seçimlere ilişkin değerlendirmelerini Yalova Gazetesi aracılığı ile anlattı.

“Bulgaristan Türkleri bunu hakketmedi”

Bulgaristan Türkleri’nin 9 Haziran’da gerçekleşen parlamento seçimleri sonrası zor bir sürece girdiğini söyleyerek açıklamalarına başlayan Başkan Özgür, “Bizim hayalimiz Bulgaristan’da istikrarın sağlanması, demokrasinin üstünlüğü ve eşit hakların sağlanmasıydı. Bu duygu ve düşüncelerle seçime gidiyorduk. 9 Haziran’da 2 Eş Başkanımızla seçimlere gittik ve çok başarılı da olduk. İlk defa ikinci parti konumuna geldik. Maalesef bu bir operasyonmuş… Bulgar Eş Başkanımız, Onursal Başkanımız Dr. Ahmet Doğan’a yakın isimleri partimizden ihraç etti ve bölünmeler başladı. 47 Milletvekilinden 25’i Onursal Başkanımız Ahmet Doğan’ın yanında yer alarak Türklük mücadelesine devam ettiler. Diğer 22 Milletvekilimizde Bulgar Eş Başkan olan Delyan Peevski’nin yanında yer aldı. Bu bir bölünmeydi ve ilk defa böyle bir şey yaşıyoruz. Bulgaristan Türkleri bunu hak etmedi. Bunun sorumlusu biz değiliz. Aramıza girenler bizi böldüler ve biz de bu seçimlere “Bölenlere inat sandığa git, oyunu kullan” diyoruz. Demokrasi, Avrupa Birliği üyesi olan bir ülkede en üst dorukta olması gerekirken, maalesef zorbalık ve baskılarla 27 Ekim Pazar günü seçime gidiyoruz. Burada Türklüğe ve onuru sahip çıkmak bizim olmazsa olmazımızdır. Bu seçimler bir önceki seçimlerden çok daha önemli. İnsanlarda bilgi kirliliği var ve bunu ortadan kaldırmak gerekiyor. Biz 1989’da anavatana geldiğimizde bedel ödeyerek buraya geldik. Gözyaşlarımızla ve kanımızla kurulan bir parti olarak 35 yıllık hayalimiz eşit vatandaşlık hakkıydı. Ama bugün maalesef ciddi baskılar var. Bu da biz Türkiye’de yaşayan Bulgaristan Türklerini ciddi şekilde rahatsız ediyor” şeklinde konuştu.

“Halkımızdan özür diliyoruz”

Partilerinde yaşanan bölünmenin çok önceden planlanan bir operasyon olduğunu iddia eden Başkan Özgür, “Biz Bulgaristan Türkleri olarak partimizde her etnik kökenden insanı barındırıyorduk. Daha çok oy almak ve herkesi kucaklama adına Eş Başkanlık sistemi getirildi. Bulgar bölgelerinden Bulgar Eş Başkanımızı, Türk bölgelerinden ve Türkiye’den sorumlu olarak da Türk Eş Başkanımızı 24 Şubat 2024 tarihinde seçmiştik. Bu demek ki bir operasyonmuş. Halkımızdan özür diliyoruz. Bunun yapılmaması gerekiyordu. Bulgar Eş Başkanı seçme kararımıza Türkiye’den tepkiler vardı. Türklük ve dini değerlere sahip çıkılması gerekirken, biz herkesi kucaklamak adına biraz amaçlarımızdan uzaklaşmış olduk. Bu iyi niyetle yapılmış bir seçimdi ama maalesef bunu faturasını Türkler ödüyor. Çünkü bu dönemde Türkler Türklere kırdırılıyor. Bu da ileriye dönük onarılmaz hasarlar verebilir ve Bulgaristan Türklerini ileride çok zor günler bekliyor. Zararın neresinden dönülse kardır. Oy hakkına sahip Türkiye’de yaşayan Türkler ve Bulgaristan Türklerine, “Bölünmelere inat sandığa git ve oyunu at” diyoruz. Halkımıza ve Bulgaristan’daki demokrasiye sahip çıkma adına sandığa gidelim. Bölünmelere izin vermeyelim. Her ne kadar Türkiye’de yaşasak da orada baskı altında olan akrabalarımıza destek vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşlarımız Türklüğüne sahip çıkmak için oyunu kullansın”

Pazar günü yapılacak seçim için ekibiyle birlikte yaklaşık 1 aydır çalışma içerisinde olduğunun bilgisini veren Başkan Özgür, “Seçim günü sandıklarda yığılma olmasın diye elektronik ortamda dilekçelerimizi doldurduk. Doldurmayanlara seçim günü sandıklar önünde yardımcı olunacak. Nüfusumuzun yoğunluğu Yalova Merkez’de yaşadığından dolayı Gaziosmanpaşa İlkokulu’nda 2 sandık açıyoruz. Bunun yanında Çiftlikköy 500 Evler Mahalllesi’ndeki Belediyemizin Kültür Merkezi’nde sandık açıyoruz ve Altınova Subaşı’nda 4. sandığımızı açıyoruz. Biz tüm gayretlerimizi göstererek gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Vatandaş, “Bana ne, yedinci seçim ve bıktık” demesin. Türklüğüne sahip çıkmak istiyorsa gelsin oyuna sahip çıksın” dedi. 9 Haziran’da gerçekleşen seçimlerde çifte vatandaşların kullandığı oy sayısı hakkında bilgi veren Başkan Özgür, “9 Haziran’daki seçimler yaz sezonu olması ve 1 hafta sonrasında da Kurban Bayramı oluğundan dolayı birçok emekli olan vatandaşlarımız Nisan ayının başında Bulgaristan’a giderek oradaki evine ve barkına sahip çıkıyor. Bir kısımda Kurban Bayramını akrabalarıyla yaşamak istediği için gitmişti. Bunun yanında bölge milletvekillerine katkı sağlamak amacıyla gidenler oldu. Yani Türkiye genelinden yaklaşık 30 bin kişi Bulgaristan’a giderek oyunu kullandı. Türkiye de ise toplam 46 bin oy kullanıldı. Bu 46 bin kişiden 42 bini oyunu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’ne verdi. Bu seçimlere iki blok olarak katılıyoruz. Partimiz maalesef Bulgaristan derin devletinin baskısıyla elimizden alındı. Onurumuz çalındı ama biz pes etmiyoruz. Parti amblemini kullanan Delyan Peevski seçimlere katılıyor. Biz, Hak ve Özgürlükler İttifakı olarak üyelerimizden, vatandaşlarımızdan ve hemşerilerimizden 13 numaraya oy vermelerini bekliyoruz” diyerek çifte vatandaşlara çağrı yaptı ve sözlerine son verdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel - Sezgin Altınel