Gezi Parkı Davası’ndan yargılanan ve hakkında 18 yıl hapis cezası verilen Avukat Can Atalay, 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen 28. Dönem Milletvekilliği Seçimlerinin ardından Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilmişti. Atalay’ın Milletvekili olarak seçilmesinin ardından hapisten çıkacağı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelerek yemin edeceği beklenirken süreç farklı bir yönde ilerledi ve Atalay cezaevinde kalmaya devam etti.

Anayasa Mahkemesi’nin Atalay ile ilgili hak ihlali kararı vermesine rağmen mahkeme kararının uygulanmaması ve Atalay’ın Yargıtay kararı ile Milletvekilliğinin düşürülmesi tartışmaları daha da alevlendirmişti. Anayasa Mahkemesi’nin vekillik düşürme uygulaması ile ilgili “yok hükmünde” kararı vermesinin ardından bu konu tekrar gündeme geldi.

Anayasa Mahkemesi’nden yeni çıkan karar üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tatiline ara verdi ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un çağrısı ile olağanüstü toplandı. Meclis toplantısı sırasında TİP Milletvekili Ahmet Şık ve AK Partili Milletvekili Alpay Özaslan arasında yaşanan kavga üzerine toplumun önemli isimlerden açıklamalar gelmeye başladı. Bu isimlere Memleket Partisi Genel Başkanı ve Yalova eski Milletvekili Muharrem İnce de katıldı. İnce, Anayasaya Mahkemesi kararlarının uygulanmasını ve Can Atalay’ın Milletvekili olarak görevine başlaması gerektiğini söyledi.

“Anayasa Mahkemesi’nin Verdiği Karar Derhal Hayata Geçmeli”

Resmi sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İnce, “Bir kişinin hakkını savunmak ile o kişinin siyasi görüşlerini savunmak arasındaki farkı kavrayamayanlar yazının bundan sonrasını okumasın. Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkında aldığı karar derhal hayata geçirilmelidir. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmadığı bir ülkede hukukun üstünlüğünden, kuvvetler ayrılığından, yargı bağımsızlığından bahsedilemez. Bunların olmadığı bir ülkede de yatırım olmaz, işsizlik düşmez, refah artmaz, insanların yüzü gülmez. Mahkeme kararlarına her zaman içimize sindiği, kafamıza yattığı için uymayız. Mahkeme kararlarına hukuk devletinde uymak zorunda olduğumuz için uyarız. Aksi tutum ülkede kaosa (kural ve nizamın olmadığı duruma) neden olur. Aklınızı başınıza alın, ülkeyi felakete sürüklemeyin!” ifadelerini kullanarak iktidara çağrıda bulundu.

Saadet Partisi Merkez İlçe Kongresinde Siyasi ve Ekonomik Sorunlara Dikkat Çekildi Saadet Partisi Merkez İlçe Kongresinde Siyasi ve Ekonomik Sorunlara Dikkat Çekildi

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel