Sevgili okurlarım yüce Allah biz kullarına Müminün suresi ayetler 1 ve 9’a kadar mealen, “Müminler gerçekten kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki, namazlarında derin saygı içerisindedirler. Onlar ki, faydasız işlerden ve boş işlerden yüz çevirirler. Onlar ki, zekatı öderler. Onlar ki, ırzlarını korurlar. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunan cariyeleri bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı kınanmazlar. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır. Yine onlar ki, emanetlerine ve verdikleri sözlere riayet ederler. Onlar ki, namazlarını kılmaya devam ederler.”

Hz. Aişe’den (r.a) rivayet Allah’ın resulü şöyle buyurmuştur, “Güç yetirebileceğiniz amelleri yapmaya gayret ediniz. Allah (sevap vermekten) usanmaz da siz (ibadet etmekten) usanırsınız. Allah katında amellerin en sevimlisi azda olsa devamlı olanıdır.” (Kaynak: Ebu Davud, Tatavvu 27).

Namazın Kılınışı

Akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına ermiş her Müslümana 5 vakit namaz farzdır. Bu şartları taşımayanlar namazdan sorumlu değildir.

Allah’ın resulü (s.a.s) bir hadislerinde mealen, “Çocuklar, akıl sağlığı olmayanlar, namaz kılmakla sorumlu değildir.” (Kaynak: Ebu Davud, Hudud, 16).

Sevgili okurlarım Hanefi mezhebine göre başını hareket ettirerek dahi namaz kılmaya gücü yoksa bu kimselere de namaz farz değildir.

Sevgili okurlarım, bir kimse hastalandı (bir günde) iyileşirse namazı kaza eder. Bir günden fazla ise sahih olan görüşe göre, o kimseye kaza gerekmez. (Kaynak: Kas’ani Bedai, 1, 106-107-108).

İmam Şafii, bayılma tam bir namaz vakti olursa da kaza etmeyeceğini söylemiştir. (Kaynak: Şirbani, Muğnil-Muhtac, 1, 204).

Kişi ömür boyu yatalaksa teyemmüm edecek bir tuğla da yoksa yardımcı da yoksa buna da namaz kılmasını ima ile yapabilir, kendini abdestli sayar. Amin.