Çöken kısım ile ilgili Valilik, kamuoyunu bilgilendirmek için gerekli açıklamaları yapmış, hastanenin güvenli olduğunu belirtmiş, açıklamada şu ifadelere yer verilmişti “İlimize ve çevre illerimize hizmet sağlayan Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanemizin önündeki yolda oluşan çökmeler hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve tedirginlikleri gidermek amacıyla Valiliğimizce basın açıklaması gereği duyulmuştur. Temeli 297 adet fore kazık ve 497 deprem izolatörü ile depreme dayanıklı olarak projelendirilmiş ve inşa edilmiş olan hastanemiz ilk hasta kabulünü 08.09.2022 tarihinde gerçekleştirerek hizmete başlamıştır. Hastane hizmet binamız barındırdığı özelliklerle Yalova’nın en güvenli binalarından biri olma özelliğine sahiptir. Konum olarak şehrin hakim bölgesinde 200 dönüm arazi üzerinde, 105 bin metrekare kapalı alan ve 800 araçlık otopark alanına sahiptir.”
Türkiye Jeoloji Mühendisleri odası Yalova İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir, Valiliğin açıklamasını yeterli bulmayan vatandaşlar için ekstra bir açıklama da bulunmuş, bilirkişi olarak alanda çalıştıklarını ve gerekli istişarelerde bulunduklarını aktarmıştı. Güney kısım ile de ilgili çalışma yapacaklarını ifade etmişlerdi. Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesinin çöken yol ile ilgili, çöken yolda bir dizi açıklamalarda bulunmuşlardı. Cangir, “Jeoloji Mühendisleri Odası olarak vakanın gerçekleştiği ilk günden itibaren teknik ekibimizle birlikte 3 günde bir incelemelerimizi yapıyoruz. Meslek odamıza vatandaşlar tarafından sıkça sorular yöneltiliyor. Bu soruları cevaplandırmak için sizin nezdinizde de kamuoyuna bir bilgilendirme yapmış olacağız. Buradaki vaka gerçekleştikten sonra teknik ekibimizle birlikte incelemelerde bulunduk. Daha sonra Yalova Belediyesi teknik ekibiyle ve heyetiyle de bir araya geldik. Beraber istişarelerde bulunduk, biz çözüm önerilerimizi dile getirdik. Bu hareket hızlanacak böyle kalmayacak.”
“Heyelan bölgesi olduğu için güney cephesinde de şu an bir sıkıntı görmekteyiz.”
Asıl sıkıntı Güney Bölgesi için söylenen şehir hikayelerinden oluşuyor. Cangir Güney Bölgesi Kayan kısım ile ilgili verdiği açıklamada “Oda olarak yetkililere sesleniyoruz. Acilen hızlı bir şekilde ve gerçekten doğru mühendislik hizmeti alarak projelendirilerek devam etmesi yönündedir. Bizim görevimiz olabilecek bazı durumları önceden söylemek, uyarmak, kamuoyunu aydınlatmaktır. Hastanemizin bulunduğu bölge malum Yalova’da yaşayan herkes bilir bazı kısımları heyelan bölgesidir zaten. Heyelan bölgesi olduğu için güney cephesinde de şu an bir sıkıntı görmekteyiz. Önlem alınacak ve burayla ilgili bir proje hazırlanacaksa güney cephesi ile ilgili de acilen bir proje geliştirilmeli ki bundan 1 ay sonra tekrardan orası içinde konuşmayalım, orası içinde proje ve para harcamayalım derdindeyiz” dedi.
Açıklama sonrası güney cephesini inceleyeceklerini bildiren Cangir, Haberci’ye verdiği demeçte, Güney cephesinin kontrolsüz bir şekilde hafriyat ile doldurulduğunu ifade etti. Bu alanın sürekli yeraltı suyu ve sızıntı suları ile beslendiğini ve eğer müdahale edilmezse çamur akıntılarına dönüşebileceğini vurguladı. Cangir Haberci’ye verdiği demeçte: “O bölge heyelan bölgesi zaten mevcudiyette. Güney cephesi kontrolsüz bir şekilde hafriyat ile dolduruldu. Bu cephede sürekli ve hiç durmayan bir yeraltı suyu ve sızıntı suları mevcut. Bu su, hafriyat toprağının içerisinden geçiyor ve artık müdahale edilmez ise çamur akmalarına dönecek ve heyelan gerçekleşecek, bu çok net. Yeni açılan yol cephesinde gerekli istinat önlemleri alınmalı ve çamur akmasının önüne geçilmesi için ortamın acilen susuzlaştırılması çok önemli. Acilen drenaj hatları projelendirilerek ortam susuzlaştırılmalıdır. Yeni açılan yol hastane cephesi boyunca gerekli dayanma yapıları ile desteklenmelidir.” İfadelerine yer verdi.
“Güney cephesindeki kayma hastane hafriyatındaki dolgu toprakla ilgili kaymadır.”
Haberci’ye demeç veren Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk ise, “Hastane açısından arz edecek durum söz konusu değil” ifadelerine yer vererek, “Bölgede kayma Yok” ifadelerini kullanmış, tüm tedbirlerin alındığını Haberci’ye açıklamıştı. Başkan Tutuk, “Zeminde bir oturma tespiti var, öncelikle biz zemin etüdü yaptık. Bölgede sondaj çalışmaları yaptık. Raporlara göre kazık sisteminin derinliğini tespit edeceğiz. Teknik anlamda bazı analizler yapıyoruz. Bu raporlama sonucuna göre ilgili imalatı yapacağız. Şu an için tehlike arz edecek bölümleri kaldırdık. Rapora göre yeniden bu bölge inşa edilecek. Güney cephesindeki kayma hastane hafriyatındaki dolgu toprakla ilgili kaymadır. Herhangi bir tehlike arz edecek durum orada söz konusu değil. Güney cephesinde biz 20 metre 4 şerit yol yapacağız. Dolayısıyla yol yapılırken hafriyat kayması ile ilgili tüm tedbirleri alırız. Gerekirse hafriyat toprağını oradan kaldırtırız. Bölgede bir kayma yok.” İfadelerine yer vermişti.
Yalova Gazetesi olarak çekimini gerçekleştirdiğimiz, Heyelan bölgesi olarak tabir edilen, yapılan açıklamalar neticesinde hafriyatların yığılı olduğu, Güney cephesinde ki kaymaların, Tutuk’un açıklamasına göre,” Güney cephesindeki kayma hastane hafriyatındaki dolgu toprakla ilgili kaymadır” ifadelerine yer veriliyor. Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesinin güney kısmının tabelası ise kafada soru işaretleri oluşturmuş durumda, olası bir faciayı düşünen vatandaşlar bulunan servislere gözü takılıyor. Güney Kısmında, Onkoloji servisi, kreş, otopark, teknik merkez, hemodiyaliz, fizik tedavi kısmının olduğu, görüntülerde ise, güney kısmının bulunduğu bölgede Kreş’in yakın olması endişe verici bir durum olarak karşımıza çıktı. Güney Kısmındaki istinat duvarında 3 parmak aralık olması, uzaktan bu boşluğun kameraya yansıması, istinat duvarının altında ki kayan bölge, akıllarda hep yeni soru işaretinin oluşmasına neden olur durumda. Konunun Muhatapları, ilgili Uzmanlar, bilirkişiler açıklık getirmeye çalışsa da insanların Hastane Konusunda, yeteri kadar bilgilenemedikleri, kafalarında hep bir soru işareti olarak kalacaklarını ifade ediyorlar.
Haber : Duygu Saral