Sevgili okurlarım bugünkü yazımda hasetten bahsetmek istiyorum. Yaradanımız biz kullarına, (Bakara suresi ayet 190’da) mealen şöyle buyurmaktadır, “Ehli kitaptan çoğu hakikat kendilerine apaçık belli olduktan sonra sırf içlerindeki haset duygusundan ötürü sizi imanınızdan vazgeçirip küfre döndürmek istediler. Yine de siz, Allah hükmünü ortaya koyuncaya kadar affedin ve hoşgörün. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir.”
Ebu Hureyre’den (r.a) rivayet, rahmet peygamberimiz (s.a.s) biz ümmetine bir hadislerinde mealen, “Hasetten sakınınız. Çünkü ateşin odunu yediği gibi hasette iyi amelleri yer bitirir.” (Kaynak: Ebu Davud, Edeb, 44, İbn Mace, Zühd, 22).
Sevgili okurlarım büyük günah işleyen kişinin namaz kıldırması caiz midir?
Sevgili okurlarım namaz kıldıracak kişinin imamet ehliyetine sahip (dini bilgisi yeterli ve esas mesele de şimdi yazacağımdadır. Kuranı güzel okuyan, akıl sağlığı yerinde, ergen yani Hanefi’ye göre buluğ çağına girmiş olması) haramı helal, helali haram saymadıkça büyük günahta işlemiş olsa Müslüman bir kişi namaz kıldırabilir, arkasında kılınan namazda sahihtir.
Sevgili peygamber (s.a.s) “İyi ve kötü (muttaki) ve günahkar her Müslümanın arkasında namaz kılınır.” (Kaynak: Ebu Davud, Salat, 64, Cihad, 35, Barekutni, Es-Sünen, 11, 404, Beyhaki, Es-Süneül-Kübra, IV, 29). Amin.