Hasbilik: Karşılık Beklemeden Yapılan Bir İş
Sevgili okurlarım, bugünkü yazım Hasbilik hakkında olacaktır. “Halbuki onlara ancak dini Allah’a has kılarak, hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve de zekâtı vermeleri emredilmişti. İşte bu dosdoğru bir dindir.” (Kaynak: Beyyine, 98/5).
Yine Ebu Ümam’den (r.a) rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.s) bir ümmetine mealen şöyle buyurmuştur, “Kim Allah için sever, Allah için nefret eder, Allah için engel olursa imanını kemale erdirmiş olur.” (Ebu Davud, Sünnet, 15).
Sevgili okurlarım bayram günlerinde oruç tutulur mu? Ramazan Bayramı’nın birinci günü tutulmaz. Kurban Bayramı’nda da tekbir çıkana kadar oruç tutmak tahrimen mekruhtur. Ramazan Bayramı 1 ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir genel iftar ziyafeti hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona fıtır bayramı, iftar bayramı denilmiştir. Ramazan Bayramı’nın ilk günü 1 aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır.
Allah için kurbanların kesildiği Kurban Bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s) teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir. Bugünlerde oruç tutmak tahrimen mekruhtur. (Kaynak: Buhari, Savm, 66-67, Ebu Davud, Savm, 49). Âmin.