Her yıl güncellenen grip aşıları, bir önceki yılın grip virüsünden hareketle hazırlanıyor. Çandır, grip aşılarının uzun yıllardır güvenle kullanıldığını ve zayıflatılmış virüsler kullanılarak üretildiğini ifade etti. COVID-19 aşılarıyla grip aşıları arasındaki belirgin farklara dikkat çeken Çandır, “Şimdi öncelikle kafalardaki şu sıkıntılı soruyu yanıtlayalım: Grip aşıları zararlı mı? Pandemi sürecinde COVID-19 aşılarıyla ilgili kamuoyunda oluşan bazı olumsuz düşünceler ve kalp hastalıkları ile kalp krizleri riski gibi söylemler ortaya çıktı. Ancak grip aşıları ile COVID-19 koruma aşıları arasında kesinlikle net bir fark bulunmaktadır. Olumsuz görülen aşılar, mRNA teknolojisiyle hazırlanmıştır; grip aşısı ise yıllardır mevcut sistemde zayıflatılmış virüs mikrobunun vücuda verilmesiyle elde edilen ve yan etkisi neredeyse hiç olmayan aşılardır. Bu nedenle güvenle ve rahatlıkla vurulabileceğimiz aşılar olduğunu söyleyebiliriz. Hiçbir korku veya endişeye kapılmadan, vatandaşlarımızın bağışıklık sistemlerini korumak ve güçlendirmek amacıyla grip aşısı olmaya teşvik ediyoruz.” Dedi.

Aşının Hedef Grubu ve Öneriler

Eczacı Çandır, grip aşısının her yaştan bireye uygulanabileceğini belirtti. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar (kanser, KOAH, astım gibi) ve 65 yaş üzerindeki bireylerin grip aşısı olmasının kritik olduğunu vurgulayan Çandır, “ Çocuklarımızdan, küçük yavrularımızdan 7’den 77’ye her yaş grubuna grip aşısı yapılabilir. Bu noktada hiçbir sakınca yoktur. Özellikle aşılanmasını istediğimiz bazı hasta grupları var. Örneğin, bağışıklık sistemi dönem dönem zayıflayan kanser hastaları ile KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve astım gibi kalp hastalıkları riski taşıyan bireyler için grip aşısının yapılmasını özellikle tavsiye ediyoruz. Ayrıca, 65 yaş üzerindeki bireylerin herhangi bir kronik hastalığı olmasa bile kesinlikle grip aşısı olmalarını öneriyoruz.

Yalova Gelecek Parti Baskan Kursat Emre Candir Eczane Grip Asi (1)Gençlerin grip aşısı olup olmaması ise ayrı bir konu. Bu, kişilerin kendi tercihine bırakılıyor. Kendi deneyimimden yola çıkarak söyleyebilirim ki, ben grip aşısı olmadım; ancak bir kronik rahatsızlığım olsaydı, 30’lu, 40’lı veya 45’li yaşlarda da grip aşısı olmayı düşünebilirdim. Bunun yanı sıra, eğer grip sizin için çok olumsuz etkiler oluşturuyorsa, bazı grip türleri gerçekten ağır geçebilir. Genç yaşta olmanıza rağmen grip, sizde çok şiddetli bir sonuç doğuruyorsa, bu kişilere de mutlaka grip aşısı olmalarını öneriyoruz.” İfadelerini kullandı.

Aşının Uygulanması ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Grip aşısının tek doz olarak yapıldığını ve her yıl tekrarlanmasının yeterli olduğunu ifade eden Çandır, aşının etkili olabilmesi için aşıdan önceki bir hafta içerisinde grip geçirilmemesi gerektiğini belirtti. Grip virüsü ile temasta bulunmanın, aşının olumsuz etkilerini artırabileceğini vurguladı.

Hayvan Mamalarındaki Yüksek KDV Artışı, Hayvanseverleri Zorluyor Hayvan Mamalarındaki Yüksek KDV Artışı, Hayvanseverleri Zorluyor

Eczacı Kürşat Emre Çandır, grip aşısı olan bireylerin grip olmama garantisi bulunmadığını; ancak aşı olmanın grip belirtilerini hafifleteceğini dile getirdi. Sağlıklı bir gelecek için tüm vatandaşları aşı olmaya davet eden Çandır, grip aşısının grip sezonunda sağlığı korumanın en etkili yollarından biri olduğunu hatırlattı. Aşı olmanın, hastalığın etkilerini minimize ederek daha sağlıklı bir kış geçirmeyi sağlayacağına inandığını belirtti.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel - Sezgin Altınel