Yalova Gazetesi’nin en önemli serilerinden biri olan “Kısa Kısa Siyaset” program hayatına tüm hızıyla devam ediyor. Serimizde Yalova’nın en önde gelen siyasi figürlerini siz değerli takipçilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Serimizin son konuğu ise 2019 yılından itibaren Çınarcık Belediye Başkanlığı görevini üstlenen ve AK Parti’nin yeniden Çınarcık Belediye Başkan Adayı olarak gösterdiği Numan Soyer oldu.
Yalova Cinarcik Belediye Baskan Numan Soyer Haber Gazete Manset Proje Siyaset“Hiçbir zaman üst üste maaş bindirmedik”
İlk olarak kendisini tanıtan Başkan Soyer, “1972 yılında Çınarcık’ta doğdum. Evliyim ve 3 çocuk babasıyım. 30 yıl kadar ticaretle uğraştım ve hala daha ticari hayatımız devam ediyor” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi Çınarcık Belediye Başkan Adayı Avni Kurt’un kendisine yönelik Çınarcık Belediyesi personelin maaşlarını ödeyemiyor” söyleminin tamamen algı ve karalama kampanyası olduğunu belirten Başkan Soyer, “Onlar böyle iftiralara alışıktır ve güzel atarlar. Bizim personelimizin maaşını parça parça ödediğimiz oluyor. Ayın 10’unda bir ödenecekse bir kısmını ayın 10’unda bir kısmını da ayın 20’sinde gibi ödüyoruz. Ama biz hiç maaş üstüne maaş atlatmadık yani üst üste hiç maaş binmedi. Allaha hamdolsun ki ay içerisinde bir şekilde ödedik. Yani kendi böyle söylüyor ama elimizde mahkeme kararları da var. Mesela biz 2019 yılında göreve geldiğimizde kendi istekleriyle işten ayrılan arkadaşlar oldu. Ondan sonra bizi tazminat talebiyle mahkemeye verdiler. Biz de o zaman “bunlar istifa etti, biz çıkartmadık” dedik. Mahkeme karar verdi; Maaşlarını düzgün alamadıkları için ve gecikme olduğu için onlara tazminat hakkı doğdu. Biz bunları ödedik. Onun döneminde maaşların düzenli ödenmediğine dair mahkeme kararı var. Ama o hala , “biz maaşları günü gününe ödüyorduk” diyor. Biz göreve geldiğimizde ilk olarak kredi aldık ve 6 milyon elimize geçti. Göreve geldiğimizde 1 maaş duruyordu ve hiç ödenmemişti, biz onu ödedik. 2,5 milyona yakın yıllardır ödenmeyen işçilerin sosyal hakları vardı ve biz onları da ödedik. Faizi çok yüksek banka kredileri de vardı. Onları da o kredi parasıyla ödedik. Biz geldik ve icralar gelmeye başladı ve onu da ödedik. Biz o kredinin %60’nı işçilerin maaşları için kullandık. Onun için diyorum ya bunların hepsi algı. Allaha hamdolsun maaşlar konusunda ay üzerine ay bindirmedik ve İnşallah bundan sonra daha iyi olacak” ifadelerini kullandı. 
Yalova Cinarcik Belediye Baskan Numan Soyer Haber Gazete Manset Proje Siyaset (1)“Gerçekler çamur atmayla kapanmıyor”
Çınaraltı Belediye Tesisinin son durumu hakkında bilgi veren Soyer, “Tesisimizi hizmete açtık. Yaklaşık 3 yıldır da çalışıyor. Halkımız orayı da daha ucuz olarak kullanıyor. Ürünlerimiz çok daha uygun ve orada 14 kişi istihdam ediyoruz. Yazın bu daha da artıyor. Burayı tamamen kendi öz sermayemizle yaptık. Hiçbir kredi kullanımı veya dışarıdan destek olmadı. Bugünkü maliyetle 15 milyona yapılamayacak bir yeri hamdolsun ki yaptık. Orası içinde maaşlar ödenemiyor deniliyor. Hepsi yalan… Hiç birisi gerçeği yansıtmıyor. Sağ olsun Avni Bey orayı “Belediye çalıştırmamalıymış ve ihale edilmeliymiş!” diyor. Herhalde orası ile ilgili bir tasarrufları var ve birilerine vermeye çalışıyorlar. Ama aynı şeyin üst yapısıyla ilgili söyleyemiyorlar. Biz dolgunun üst yapısını yap-işlet-devret olarak ihaleye çıkmak istedik ama onu da mecliste ret verdiler. Dolgu olunca özel sektörü istemiyor fakat Çınaraltı olunca nedense bir iştahı kabarıyor. Orayı hemen ihaleye verme derdinde. Çünkü biz orayı naylon çadırlardan, çadırların içindeki sobada kömür yanan bir yer olmaktan kurtardık ve Çınarcık’a güzel bir mekan kazandırdığımız için herhalde biraz iştahları kabarıyor ama onlara nasip olmayacak” şeklinde konuştu. 
Projeleri hakkında bilgi veren Başkan Soyer, “Karpuzdere bisiklet yolumuz var. 1200 metre uzunluğundaki yolun ilk etabını bitirdik ve ikinci etabı da var. Biz şuan Çınarcık sahildeki derenin kenarından NATO yoluna kadarki kısmı bitirdik ve oradan Vazo’ya inecek. Vazo’dan da Şehit Ayhan Yalçın Caddesi’ndeki köprünün orada birleşecek. Yani daire çizmiş olacağız ve ikinci etabı için çalışmalarımız devam ediyor. Nilgün Gökhan Kurşunlugil Parkımız var. Orada Gökhan Kurşunlugil ailesi de destek oldu. Diğerlerini de biz tamamladık. Karpuzdere’de Çınarcık’ın en büyük parkını yaptık. İçinde basketbol sahası da var, çocuk parkları var, oturma alanları var ve yetişkinler için spor aletleri var. Kırmızı yol dediğimiz Liman’dan Koru’ya kadar giden Çınarcık Sahil yolumuz var. 550 m2’lik bir alanın bağlantısını yaptık. Çınarcık sahilinden Koru’ya kadar yürüyerek rahatlıkla geçilebiliyor. Bizim kent için tuvaletlerimiz çok eskiydi ve onları da yeniledik. Araç filomuzu çok genişlettik.2 tane kepçe alık, 2 tane çöp kamyonu aldık. Bizden önceki dönemde çöp kamyonları kiralama yöntemi ile kullanılıyordu. Şu an hepsi belediyemizin kendi bünyesine kazandırıldı. Almanya’dan kurtarma aracı aldık. Çünkü biz deprem bölgesine gittik ve bunun ne kadar gerekli olduğunu gördük. Ayrıyeten sıfır olarak 2 tane otobüs aldık ve şu an çalışmaya başladı. Onun içinde bir sürü spekülasyon ürettiler ama gerçekler çamur atmayla kapanamıyor. Her ne kadar seçim üstü onları sinir etsek te bunu başardık ve otobüslerimi şuan çalışıyor” dedi.
“İnşallah kentsel dönüşüm ile ilgili yasa çıkar”
Çınarcık’taki deprem gerçeği ile ilgili açıklamalar yapan Başkan Soyer, “Biz depremi gördük ve yaşadık. Hatay’da 18 kişilik ekibimiz 1 hafta orada kaldı. Bizim ekibimiz 17 kişiyi kurtardı. Özellikle arama ve kurtarma konusunda birçok eksiğimizi gördük. Biz 99 depremini yaşamıştık ama yine de bizim için orası tecrübe oldu. Gelir gelmez bahsettiğim gibi Almanya’dan bir kurtarma aracı temin ettik. AFAD ile ve sivil toplum örgütleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Buraya gelip eğitimler gerçekleştirdiler. İnşallah önümüzdeki dönem bunun için bir bilim yapacağız. Bu çalışma gerçekten çok önemli. Sadece burası için değil, başka yerde de deprem olduğu zaman güçlü ekipler oluşturarak yardım etmek istiyoruz. Önce arama ve kurtarma… Daha sonra işi normal seyrine döndürmeye çalışacağız. Kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor ve onlarla ilgili çalışmalarımız var. İnşallah bu konu ile ilgili bir yasa çıkar. Çünkü bizim burada rezerv alanımız olmadığı için sıkıntılarımız var. Yeni imar kanununa göre inşaat m2’leri ve kat yükseklikleri sınırlı olduğu için olduğu için dönüşüm sıkıntıya giriyor. Zaten belediyenin yerleri bugüne kadar satıla satıla bitmiş. Bizde Milli Emlak’ın ve Maliyenin arazileri de kısıtlı. İnşallah devletimiz buna bir çözüm bulursa burada kentsel dönüşüm daha rahat bir şekilde olabilir.” ifadelerini kullandı.
“Çınarcık’a en büyük kamu yatırımı geldi”
Heyelan bölgesindeki çalışmaların son durumu hakkında bilgi veren Başkan Soyer, “Çalışmalar bitmek üzere. Biz göreve gelmeden oradan ciddi bir hareket oldu. Metruk binalar vardı, onlar yıkıldı. Yeni bir bina vardı, o yıkıldı. Taş duvar zaten yıkılmış ve yol kapalıydı. Oradaki kanalizasyon hatlarında birçok sıkıntılar vardı ve biz göreve gelir gelmez kapalı olan Poyraz Caddesi’ni trafiğe açtık, taş duvarı yaptık ve oradaki altyapıyı tamir ettik. Ondan sonra da Kocaeli Üniversitesi ile çalışmalarımız başladı. Yaklaşık 2,5 yıl boyunca orada ölçümler yapıldı. Üniversite daha sonra bize proje yaptı. Biz o proje ile birlikte AFAD’a gittik. AFAD, Karayolları ve Çınarcık Belediyesi olarak protokol imzaladık. Bu protokol neticesinde burası 408 milyona ihale edildi. Bunun ödeneğini AFAD ve Karayolları karşılıyor. Bu şu ana kadar Çınarcık’a gelmiş en büyük kamu yatırımdır. Tahmin ediyorum ki 2,5 içerisinde heyelan bölgesindeki sorun ortadan kalkacak. Bu sayede Poyraz Caddemiz ve NATO yolumuz rahatlamış olacak” şeklinde konuştu. Yeni dönem projeleri hakkında konuşan Başkan Soyer, “Çınarcık Sahil Mahmuz projemiz var. Yani Karpuzdere deresinden Taşliman’a kadar olan bölümde 24 adet Mahmuz olacak. Nedir bu Mahmuz projesinin amacı? Esenköy ve Armutlu’da var… Denizin içinde mendirek gibi taşlara modelleniyor. Hava şartlarına bağlı olarak deniz kıyısına kum geliyor. Bu Mahmuz projesiyle o gelen bir daha geri gidemeyecek. Bunun Türkiye’de örnekleri de var. Mesela Esenköy’de rıhtıma sıfır olan denizin olduğu yerlerde 15-20 metrelik sahil oluştu. Bu sadece kum oluşmasını sağlamıyor. Biz son 2 yıldır ciddi fırtınalar yaşıyoruz ve bu rıhtımlarımıza zarar veriyor. Şu an 3-4 tane rıhtımımız yıkıldı ve tamir ediyoruz. İnşallah bu Mahmuzlardan sonra dalgaların kıyıya vurması da engellenmiş olacak. Yeni dönemde Hasanbaba mesire alanının tamamen bitirmeyi planlıyoruz. Zaten her şey hazır. İhale çıkacak durumda. Seçimi bekliyoruz” dedi. Çınarcık’ın en büyük sorunlarından bir tanesinin sahildeki kanalizasyon hattı olduğunu açıklayan Başkan Soyer, “Bu Liman’dan Merdiven Evlerin olduğu yere kadar ki bölümdeki kanalizasyon hattımız hiç yenilenmemiş. Çınarcık’ın birçok yerinde çalışmalar bitmiş, fakat sahilde bir çalışma yapılmamış. İşte burası kazılarak komple değişecek. İskele yanında maalesef kokan bir istasyon var ve o oradan kalkacak. Tabi bu ciddi maliyeti olan bir iş ama biz bunun hazırlıklarını yaptık. Seçimden sonra bunu da hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Kredi Yurtlar Kurumu’nun kız yurdu projesi var. İnşallah seçimden sonra onun da ihale edileceğini düşünüyoruz. Allah nasip ederse 2 katlı ve 700 m2’lik Çınarcık Gençlik Merkezi inşa edeceğiz. Yine 2 kat 600 m2’lik Cep Spor Salonu projemiz var. Ayrıyeten Meslek Yüksekokulu’nun spor alanları oluşturulacak. Bir de Belediyemiz kreş hizmeti verecek. Güzel bir bina yapıp çocuklarımıza kreş hizmeti sunacağız” ifadelerini kullandı.
“Kullanılan ifadeleri kabul etmiyorum”
Konuşmasının sonunda Çınarcık halkına seslenen Başkan Soyer, “Konforlu bir yaşamı hak ediyorsunuz. Bizler bugüne kadar daha iyi hizmet sunabilmek için elimizden geleni yaptık. Netice olarak 1972 yılında Belediye kurulduğundan beri birçok Belediye Başkanımız burada görev yapmış. Tabi ki hepsi Çınarcık’a hizmet etmek için gelmişler. Kimisi fazla kimisi de eksik muhakkak hizmet etmiştir. Buradan hepsine de teşekkür ediyorum. Ama gerçekleri de konuşmamız gerekiyor;  Çınarcık’ta iftiralar olmasın. Şu son dönem çok fazla iftiralarla karşı karşıyayız. Çeşitli hakaretler ediyorlar; Çakal, çoban, kasap… Bunların hepsini diyebilirler ve hiçbir sıkıntı yok. Biz ekmeğimizle gurur duyarız. Evet, biz o işleri yaptık. Allaha hamdolsun ki çocuklarımızın rızkını oradan sağladık. Bununla ilgili hiçbir şikayetimiz yok ama , “Hırsız, Marmara’nın incilerini cebine dolduruyor, cebi ile cüzdanı arasına sıkışmış” gibi söylemler hiç hoş olmuyor. Biz bunların hiçbirini kabul etmiyoruz. Seçim dönemi personel ve esnafla ilgili birçok söylem kulağımıza geliyor. Tehditler ve baskılar… Bunların da hiçbirini kabul etmiyoruz. Bunu Çınarcık halkı hiçbir zaman kabul etmedi ve kabul etmediğini de 2019 seçimlerinde gayet güzel gösterdi. Baskıyla hiçbir yere gelemezsiniz. Allaha hamdolsun ki biz ne kimseye baskı yaptık ne de kimseye hakaret ettik. Sadece gerçekleri söyledik. Ben doğru bildiğim ne varsa onu söylerim. Kibirli diyorsam kibirlidir, yalan söylüyor diyorsam yalan söylüyordur… Karşımdakinde olmayan hiçbir şeyi söylemem. Neticede hepimiz dostuz ve arkadaşız. Burası küçük bir yer. Biz ilkokulu onunla aynı sınıfta tamamladık ama gerçekleri söylemek zorundayız. İftira atıyor ise iftiracı demek zorundayız. İnsanlara baskı yapıyorsa baskıcı demek zorundayız. Hala daha esnafı tehdit edebiliyorsa biz bunu dile getiririz. Çınarcık halkından 2019 yılında nasıl ders verdiyse bu dönemde de aynı dersi vermelerini istiyor ve rica ediyorum” şeklinde konuştu.
Muhabir-Kameraman/Duygu Saral
Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz