GÜNDEM

Yalova'da 19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü Yalova Valiliği koordinasyonunda gün boyunca düzenlenen etkinlik ve törenlerle kutlandı.

Gazilerimiz için tören, yürüyüş ve etkinlik düzenlendi. 19 Eylül Gaziler Günü Yalova Valiliği koordinasyonunda gün boyunca düzenlenen etkinlik ve törenlerle anıldı. Günün ilk programında Uygulama Otelinde Şehit Yakınları ve Gazilerimize kahvaltı ikramında bulunuldu. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya kahvaltı etkinliğine katılarak şehit yakınları ve gazilerimizle yakından ilgilendi.

Burada bir konuşma gerçekleştiren Vali Kaya, “Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, 19 Eylül 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Gazi” unvanı ve “Mareşal” rütbesinin verilişinin 103. yıl dönümünü onurla kutluyoruz. Aynı zamanda bu anlamlı gün, vatanımızın birliği, bütünlüğü, milletimizin huzuru ve bağımsızlığı için canını ortaya koyan kahraman gazilerimizin şeref günüdür. Kahraman Gazilerimiz, Bizler, vatanı canından aziz bilen bir milletin evlatlarıyız. Çocuklarını askere düğüne gider gibi uğurlayan, her bir evladını vatan sevgisiyle büyüten bir neslin mirasçılarıyız. Şehitliği ve gaziliği en büyük onur sayan bu millet, tarihin her döneminde hür yaşama kararlılığını canı pahasına ortaya koymuştur. Bağımsızlığımızın bedelini, atalarımız kanlarıyla ve canlarıyla ödemiştir. İşte sizler, bu fedakâr ruhun yaşayan sembollerisiniz. Sizler ki; Canınızı ortaya koyarak bu vatan toprağını kutsal bir emanet gibi bizlere teslim ettiniz. Her nefesinizde vatan sevgisinin en saf halini hisseden, bayrağımızın gökyüzünde hür dalgalanması için gözünüzü kırpmadan mücadele eden siz kahramanlarımıza olan minnettarlığımız tarifsizdir. Bu fedakârlığınız, bu vatan aşkınız, her bir evladımızın kalbinde ebediyen yankılanacak. Bizler, sizin izinizde yürüyen nesiller olarak, vatanımıza duyduğumuz sevgiyi ve sadakati sizlerden aldığımız ilhamla gelecek kuşaklara aktaracağız. Bu yüce unvanı taşımak, hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek bir şereftir. Gazilik, Allah katındaki ve bu milletin kalbindeki en yüksek mertebelerden biridir. Gazilerimiz; Vatan için gösterdiğiniz kahramanlık asla unutulmayacak! Yazdığınız destanlar, milletimizin hafızasında sonsuza dek yaşamaya devam edecektir. Bizler, her zaman sizlere minnettarız. Fedakârlıklarınızın karşılığını ne yapsak ödeyemeyiz. Yalova Valiliği olarak, her daim sizlerin ve kıymetli ailelerinizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bilinsin ki; Devletimiz var oldukça, milletimiz payidar kaldıkça, şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatırası, bizim başımızın üstünde taşıdığımız en büyük emanet olacaktır.

Vatanımıza, bayrağımıza ve milletimizin birliğine kasteden hiçbir güç karşımızda duramayacak! Yalova’da bugün, 3481 kahraman personelimizle vatandaşlarımızın huzuru, güvenliği ve refahı için gece gündüz çalışıyoruz. Devletimize kastetmek isteyen terör ve suç örgütlerine karşı mücadelemiz, kararlılıkla ve azimle devam edecektir. Bu vesileyle; Mete Han’dan Sultan Alparslan’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar bu milletin varlığı, hürriyeti ve bağımsızlığı uğruna mücadele eden tüm devlet büyüklerimizi, aziz şehitlerimizi ve ahirete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmetle anıyorum. Tedavi görmekte olan gazilerimize acil şifalar diliyorum. Kahraman gazilerimize, onların ailelerine ve aziz şehitlerimizin emanetlerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Rabbim, şehitlerimizin şehadetini ve gazilerimizin fedakârlığını kabul eylesin. Onları cennetin en yüksek mertebeleriyle mükâfatlandırsın” ifadelerini kullandı.

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın konuşması sonrasında Yalova İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk dua okudu.

Gaziler ziyaret edildi, yürüyüş yapıldı ve tören düzenlendi

Uygulama Otelinde düzenlenen kahvaltının ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şube Başkanlığı ile Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Yalova Şube Başkanlığı ziyaret edildi. Saat 11:00’da ise ‘Gazilerimizle Yürüyoruz’ anma yürüyüşü kapsamında Donanma Tesislerinden 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanına yürüyüş yapıldı. Yalova 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk Anıtında çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Yalova Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Gaziler Adına Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şube Başkanlığı ile Türkiye Harp Malulü Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Yalova Şube Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtına çelenkler sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasının ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şube Başkanı Şakir Güner günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

Güner, ‘Bayrağımızın özgürce dalgalanması şehit ve gazilerimizin eseridir’

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şube Başkanı Şakir Güner, “Türk'ün Anadolu'daki bin yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçler, 1. Dünya Savaşı sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler. Bu işgal ile yetinmeyip, vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Anlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmek üzere, Yunan ordusunu ,15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’e çıkardılar. Türk ordusu 13 Eylül 1921'de, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında, Sakarya’da, 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebesinde yenerek, bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu, bir sene sonra Dumlupınar’da, aynı akıbete uğratılarak 9 Eylül 1922'de topraklarımızdan tamamen atıldı.

Sakarya Meydan Muharebesi Türk'ün ateşle imtihanı, milletimizin ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, yaklaşık 238 yıldır, Avrupa’dan geri çekilen, Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi kurtuluş savaşının seyrini ve kaderini değiştirmiş, kısacası Anadolu’nun düşman işgalinden kurtuluşu için bir kırılmadır. Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasından sonra Türk milleti adına TBMM, 19 Eylül 1919 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına zaferin mimarı, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e ‘Gazi' unvanı ve ‘Mareşal’ rütbesini tevcih etmiştir. Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması şehitlerimiz ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istikbalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi ‘ölürsem şehit kalırsam gazi’ deyişinde saklıdır. Yüce Türk milletinin bağrından çıkmış, şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi bugün ve yarında vatanımızın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki, kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır.

19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür. 19 Eylül, Kurtuluş Savaşında, Kore'de, Kıbrıs'ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül Gaziler Günü, Gazi M.Kemal Atatürk'ün TBMM tarafından gazi unvanı ile taçlandırıldığı gündür. 19 Eylül, savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakar ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Kahraman gaziler, “gaziler gününüz “kutlu olsun. Gaziler günü münasebetiyle, bu cennet vatanı bize emanet eden şehitlerimizi, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlıklı ve mutlu uzun ömürler diliyorum” dedi.

Kaşıkçı, ’19 Eylül, Türk kahramanlığının taçlandığı gündür’

Ardından Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Yalova Şube Başkanlığı tarafından Gaziler adına konuşmayı Gazi Gürkan Kaşıkçı gerçekleştirdi. Kaşıkçı, “Bugün 19 Eylül Gaziler Günü, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür.

Gaza ruhu vatanla birlikte alınan kutsal bir emanet olarak, asırlardır bu topraklarda solmayan bir bayrak gibi dalgalanıyor. Bu topraklarda atılan her adım, verilen her nefes, gazilerimizin ve şehitlerimizin yüce o fedakârlıklarıyla mümkün olmuştur. Aziz milletimizin, Anadolu topraklarında asırlardır süren mücadelesinin sırrı, “ölürsem şehit, kalırsam gazi” anlayışında gizlidir. Bu topraklar, şehit ve gazilerimizin kanlarıyla sulanmış, fedakârlıklarıyla yoğrulmuştur. Yüce dinimizden aldığımız ilhamla, milletimizin cesareti birleşmiş; gaza ruhu, bu vatanın bağrında ölümsüzleşmiştir. Türk tarihi şehitlik ve gazilik destanları ile doludur. Her Türk evladı bu onura sahip olabilmek için, vatanı, milleti, bayrağı, milli ve dini değerleri için savaşmayı kendisinin ulaşabileceği en büyük değer olarak görmektedir. Vatanımız, bayrağımız ve toprak bütünlüğümüz uğruna canlarını hiçe sayarak, şer odaklarının yürüttüğü terör faaliyetlerine dur diyen ve bu hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, öğretmen ve 15 Temmuz kahramanları ile Kurtuluş Savaşı bunun en büyük örneğidir.

Kahramanlık öykülerini sadece yurt içinde değil yurt dışında da tüm dünyaya ezberleten Türk milleti, eşi benzeri görülmemiş vatan savunmasıyla Çanakkale’de, dünya barışı için Kore’de adaletin ve barışın en büyük mimarı olarak dünya tarihine adını altın harflerle yazdırmış bugünün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonunda Savaş bölgelerinden, Çanakkale ve diğer cephelerden İstanbul’a gelip İhtiyaçlarını karşılayamayan ve memleketine gidemeyen yaralı Harp Malullerinin memleketlerine gönderilmelerinin sağlanması, eksik uzuvlarının yerine protezlerinin taktırılması ve harçlıklarının sağlanması amacıyla 1916 yılında kurulmuş, 18 Haziran 1983 gün ve 100819 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 7847 sayılı kanun gereği kamu yararına çalışan bir dernektir. Dünya Eski Muharipler Federasyonu kurucu ve faal üyesidir. Tarihin her döneminde, bu milletin evlatları canlarım kutsal değerlerimiz uğruna feda etmiştir. Şehitlik ve gazilik, milletimizin ulaştığı en şerefli mertebelerdendir. Vatan, bayrak ve millet aşkıyla tarihe destan yazan gazilerimiz, sadece yaşarken değil, bu milletin ruhunda, her an var olmaya devam edecek. Onur ve şeref abideleridir. Onlar, bizim baş tacımızdır. Onlar ki vatanı vatan, milleti millet yapan kahramanlardır. Her biri, bu toprakları bize emanet eden şanlı birer bayraktır.

19 Eylül Gaziler Günü bu aziz vatana canını adayan kahramanların günüdür. Kahraman gaziler. Gaziler Gününüz kutlu olsun. Kahraman Gazilerimize duyduğumuz minneti dile getirirken, aynı zamanda onlara duyduğumuz sevgi ve saygıyı bir kez daha ifade ediyoruz. Devletimizin ve milletimizin gazilerine verdiği önemin en büyük nişanı TBMM’nin 19 Eylül 1921 tarihinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazi’ unvanı vermesiyle tarihe geçmiştir. Bu özel gün gazilerimizin aziz hatırasını yaşatmak adına bir sembol bir mihenk taşıdır. Gazilik, yalnızca bir unvan değildir; bu, vatan sevgisinin, fedakârlığın ve cesaretin sembolüdür. Gazilerimiz, savaş meydanlarında yalnızca birer asker değil, milletin onuru, iradesi ve bağımsızlık aşkının somut birer timsalidir.

Bugün yaşadığımız her özgürlük anında, onların izleri vardır. Her nefesimizde, onların alın teri ve kanı vardır vatanı müdafaa etmek için hayatını ortaya koyan bütün vatan evlatları en onurlu kişilerdir. Şehitlik ve gazilik unvanları hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek ve hiçbir dünyevi payeyle sıfatlandırılamayacak önemde unvanlardır. Yüreğinde ve dimağında vatan ve millet sevgisi ile görev yaparken canlarını ortaya koyan ve gazilikle müjdelenen tüm arkadaşlarıma; cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e gazi unvanınınım verilişinin 103. Yıl dönümünde milletimizin nezdinde şükranlarımı sunuyorum. Unutmayalım ki, biz bu topraklarda yaşadıkça, onların fedakârlıkları hiç unutulmayacak, gazilik ve şehitlik onuru bu milletin sinesinde daima yaşayacaktır” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından Yalova Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yunus Durmuş Yiğit, ‘Mehmetçiğim’ adlı şiirini okudu. Günün son programında ise tüm Aziz Şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden kahraman Gazilerimiz için Yalova Merkez Caminde Mevlid-i Şerif Programı düzenlendi.