1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme neticesinde Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen nüfus mübadelesi sonrasında Rumların terk ettiği Elmalık Köyü’ne Yunanistan’ın Drama şehrinden gelen Müslüman Türkler ile Yalova’nın Burhaniye Köyü’nden gelerek yerleşen vatandaşların 1924 yılında kurdukları Elmalık Köyü, 100. Kuruluş yıldönümü heyecanını yaşadı. 31 Ağustos Cumartesi günü Elmalık Köyü Meydanı’nda organize edilen bir dizi etkinlikle Elmalıklılar, Türk Köyü olmalarının 100. Yılını doya sıya kutladı.
Elmalık Köyü Muhtarlığı’nın organize ettiği kutlama programı Mevlid-i Şerif ile başlarken, muhtarlığın köylüler ve misafirlere yemek ikramı ile devam etti. Kısa bir aranın ardından program 1 dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşının ardından devam etti. Elmalık Köyü Muhtarı Melih Boz olmak üzere Yalova protokolünün önemli isimleri, köyün 100. Kuruluş yıldönümüne özel olarak konuşmalar gerçekleştirdi.
“Elmalık tüm Türkiye’ye örnek oldu”
Meydanda toplanan köylülere ve misafirlere ilk konuşmayı Elmalık Köyü Muhtarı Melih Boz yaptı. Köylerinin Türk Köyü olmasının 100. Yılında köylüler ve misafirleri ağırlamaktan onur ve gurur duyduğunu belirten Muhtar Boz, “Dün 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayarak bizlere bu güzel vatanı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla birlikte tüm şehit ve gazilerimizi minnet duygularıyla andık. Bugünse burada köyümüzün bir Türk Köyü olarak kuruluşunun 100. Yılını gururla kutluyoruz. 30 Ağustos’ta başlayan yeni dönemde, Yalova Elmalık Köyü’nün yeni sahipleri geldiler. Rumların boşalttığı köye 1924 yılında önce Burhaniye Köyümüzden 21 hane, daha sonra Selanik Drama kasabası ve Yassıören ile Demirciören Köylerinden 81 mübadil aile Elmalık’a gelerek köyümüz tekrar kuruldu. Elmalık Köyü çok hızlı şekilde yapılanmaya başladı. Harabe halindeki köy tüm olumsuz şartlara rağmen tekrar imar edilerek arazilerde buğday ve tütün başta olmak üzere ekilmedik yer bırakılmadı. Cami, okul ve köy binası, ilk yapılan binalarımız oldu. Elmalık Köyü tüm Türkiye’ye örnek olarak tekrar kurulmuş oldu” dedi. Turan Koçal, Yaşar Okuyan, Muharrem İnce’nin Milletvekilliği ve Cengiz Koçal, Yakup Koçal ve Vefa Salman’ın Elmalık kökenli Belediye Başkanları olduğunu hatırlatan Muhtar Boz, kendisinin 100 yıllık tarihte 17. Köy muhtarı olduğunu söyledi.
Muhtar Boz’un konuşmasının ardından kürsüye çıkan Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cihan Yalvar, Elmalık Köyü’nün geçmişten günümüze kadar süren tarihi hakkında bilgi verdi. Akademisyen Yalvar’ın ardından konuşma yapan, köyün tarihi için önemli isimlerden biri olan Rasim Koçal’ın yedi çocuğundan hayattaki tek çocuğu Prof. Gülnaz Arslan, Burhaniye’den Elmalık’a göçen hanelerin hikayesinden bahsetti. Prof. Arslan’ın ardından ise Elmalık Köyü’nde 2 dönemlik muhtarlık görevini üstlenmiş Hasan Aydın’ın mübadil torunu emekli öğretmen Hüseyin Aydın, Selanik’ten Elmalık’a gelen atalarının yaptıklarını anlattı. Elmalık Köyü’nün büyük bir parçası olan Giresunlular’ın temsilcisi Yalova Giresunlular Derneği Başkanı Beytullah Avcı, Giresunluların Elmalık’a yerleşme kararlarını anlatarak köyle olan bütünleşmelerinden bahsetti.
“Elmalık Köyü öncü oluyor”
Elmalık Köyü’nün bir Türk Köyü olarak kurulmasının 100. Yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, “Elmalık Köyü, Yalova’mızda pek çok konunun öncüsü olduğu gibi köylerin kuruluş tarihinin kutlanmasında da tarihi bir öncülük yaptı. Elmalık köyü Yalova’mızın en büyük köylerinden bir tanesi ve Yalova’nın eğitim, kültür ve siyaset hayatına kattığı değerlerle daima adından söz ettirmiş bir köyümüz oldu. Bu anlamda bizde bu köyden çıkmış olan başta siyasetçiler olmak üzere değerli büyüklerimizin bazılarıyla tanışma ve mesai arkadaşlığı yapma onuruna erdik. Bu yüzden ben kendimi şanslı sayıyorum. Umarım bu organizasyon benzer organizasyonlara örneklik teşkil ederek devam eder” şeklinde konuştu.
“Damadı olmaktan gurur duyuyorum”
Elmalıklı olan eşiyle evlenmeden önce de Elmalık’ın büyükleriyle içli ve dışlı olduğunu belirten Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, “Rahmetli Turan Amcayla, rahmetli Cengiz abiyle, Şükrü abiyle, Milletvekilliği yapmış Muharrem İnce’yle, Belediye Başkanlığı yapmış olan Yakup Koçal’la dostluk kurduk. Neden böyle bir etkileşim var? Yalova’nın köyleri merkeze çok yakın. En uzak köyden bile Yalova’ya 8-10 dakikada gidebiliyorsunuz. Burada oturanlar Yalova Merkez siyaseti, ticareti ve sosyal hayatta faaliyet gösterdiklerinden dolayı herkes birbiriyle yakın temas kuruyor. Ben de değerli büyüklerimizin hepsiyle teşrik-i mesaide bulundum” ifadelerini kullandı. Elmalık Köyünün, eşinin ve ailesinin köyü olması sebebiyle kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Gürel, “Burada çok dostum var. Evlenmeden önce de ve sonra da onlarla irtibatta olmaya gayret ediyorum. Belediye Başkanı olarak özellikle bir köyü öne çıkarmak doğru olmaz ama Elmalık, Sugören ve Safran gibi nüfus anlamında çok büyük köyler var. Onların daha büyük etkisi var. O yüzden bu 100. Yıl etkinliğini ayrı önemsiyorum. Umarım bu kutlamaların devamını hep beraber getiririz. İnşallah Elmalık’ın Yalova’daki sosyal, siyasal ve ticari etkinliği büyüyerek devam eder. Bu bağlamda damadı olmaktan gurur duyduğum bu köyde sürekli bulunurum” dedi.
“Ya gelin vereceğim ya da damat”
Yalova’daki köylerin çoğunun denizi gördüğünü ve 10 dakikalık mesafede denize inebilmenin Türkiye’nin hiçbir ilinde olmayan bir özellik olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “Bugünü hazırlayan Sayın Muhtarımıza ayrıyeten teşekkür ediyorum. Yalova’da bir köyün ilk defa 100. Kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Köyün tarihi ile ilgili konuşmalar gerçekleştiren konuşmacılara da teşekkür ediyorum. Burada bilmediğimiz birçok şey öğrenmiş olduk” şeklinde konuştu. Yalova’nın birbirinden güzel birçok köyü olduğunu ancak Elmalık’ın farklı bir konumda bulunduğunu belirten Vekil Becan, “ Bu köyün damadı değiliz ama bizimde birçok dostumuz var. Zamanımızın çoğu burada geçti. Mehmet Başkanım damat olmadan önce onun bacanaklarıyla ben 40 yıllık dosttum. Şu aşağıdaki evde kaç kere kaldık, yiyip ve içtik. Burada damatları sayarken Şükrü Önder Beyi unuttunuz. O da damat… Bir sürü damat var. Nedense siyasetçiler buradan çıkıyor. Demin oturduğum yerden düşündüm. Benim de 2 torunum var. Ya gelin vereceğim ya da damat vereceğim. Başka çaresi yok” diyerek esprili bir yaklaşımda bulundu ve Elmalık’ın 100. Yılını kutladı.
“Bizlere düşen en büyük görev Elmalık’ı daha da ileriye taşımak”
Son protokol konuşmasını yapan Yalova Vali Yarımcısı Soner Kırlı, “Elmalık Köyümüz sadece Yalova’mızın değil, ülkemizin tarihine ve kültürel dokusuna önemli katkılar sağlayan köklü geçmişi ve güçlü değeriyle tanınan bir köydür. Burada sizlerin geleneklerine bağlı kalmanız ve çalışkanlığınız bu güzel köyümüzün bir asır boyunca varlığını sürdürmesine etken oldu. Bir asır boyunca burada atılan adımlar köyümüzün tarihini yazmaya başladı. O günden bu güne kadar geçen 100 yıllık süreç Elmalık Köyümüzün gelişimine ve toplumsal dayanışmasına tanıklık etti. Atalarımızın bu topraklarda attığı sağlam temeller bizlere bugün dahi yol göstermeye devam ediyor. Doğa ile iç içe dostluk ve kardeşlik bağlarıyla örülmüş olan bu güzel köyümüz, Yalova’mızın kalbinde parlayan bir yıldız olmaya devam edecektir. Şu an aramızda olan her bir birey bu köyün gelişimine büyük katkı sunmuştur. Elmalık Köyümüz bugün olduğu güçlü ve saygın yerine sizlerin birlikteliğiyle ve dayanışma ruhuyla geldi. Bugün buradaki coşkulu kalabalık, birlik ve beraberliğin devam ettiğini bizlere en iyi şekilde gösteriyor. Bizlere düşen sorumlulukta büyüklerimizin mirasına sahip çıkmak, Elmalık Köyümüzü daha da ileriye taşımak için elimizden geleni yapmaktır” dedi ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin Elmalık Köyü’ne her zaman tam destek vereceğini söyleyerek sözlerine son verdi.
Protokol konuşmalarının ardından köyün 100 yıllık tarihinde yolculuk yaptıran Resim Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Protokol üyeleri köyün tarihine ilişkin resim ve fotoğrafları dikkatle inceledi.
Sergi açılışının ardından Köy meydanına kurulan sahneye çıkan müzisyenler, Yalova’nın en tanınmış sanatçılarından Elmalık Köyü mensubu “Hakhan” lakaplı şarkıcı Hakan Anaç için enstrümanlarını çaldı. Hakhan, Türk pop ve sanat müziğinin sevilen parçalarını, meydanda toplanan köylüler için seslendirdi.
Programının sonunda ise Halk Oyunu gösterisi düzenlendi ve Elmalık Köyü Muhtarlığının organizasyonuyla yapılan Elmalık Köyü 100. Yıl Kutlamaları sona erdi.
Kutlama programına Yalova Vali Yardımcısı Soner Kırlı, Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Milliyetçi Hareket Partisi Yalova İl Başkanı Ahmet İhsan Güldoğan, Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, Elmalık Köyü Muhtarı Melih Boz ve diğer köy ile mahalle muhtarları katıldı.