Yalova Gazetesi'nin Ağız ve Diş Sağlığı Köşesi tüm hızıyla devam ediyor. Mars Diş Kliniği'nde Diş Hekimi olarak çalışan Begüm İçen, diş çürüğü ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Begüm İçen:
Ben Diş Hekimi Begüm İçen, Mars Diş Kliniği'nde Genel Diş Hekimliği alanında çalışıyorum. Bugün sizlere çürük nasıl oluşur ondan bahsedeceğim. Çürükler genellikle yemek yedikten sonra diş artıklarının belirli bölgelerde toplanmasıyla oluşurlar. Yani dişlere asit salgılatarak, onların çözünmesine neden olarak, halk arasında oyuk diye tabiriyle geçen kavitasyon oluştururlar. Bunlarla daha çok diş etiyle, diş bölgesi arasındaki iki diş arasındaki bölgede daha çok karşılaşırız. Çünkü buralar en az temiz bölgeler... Genellikle ideal fırçalamada da hem biz bu bölgelerin temizliğine dikkat çekmek istiyoruz hem de diş ipi kullanımını arttırmaya çalışıyoruz. Bu oyuklar ya da kavitasyonlar oluştuktan sonra bazıları çok yavaş ilerlerler, bazıları çok hızlı bir şekilde ilerlerler. Bunların ilerlemesi tabiki temizlemeye göre değişir veya iyi temizlense dahi tam olarak ulaşılamayan bir bölgede olduğundan kaynaklı da ilerleyebilirler. 

Peki, çürükler kaç yaşından sonra oluşmaya başlıyor?

Begüm İçen:
Her yaşta oluşur. 6 aylık küçük bir bebekte dişler çıkıyor. Onların bile sargı bezi dediğimiz o bezlerle dişlerinin temizlenmesi lazım. Annenin sütü bile yeteri kadar temizlenmediği zaman dişlerde çürük yapabilir. 

Çok küçük yaşlardan itibaren dikakt etmek gerekir?

Begüm İçen:
Tabiki, Evet.

Çürük oluşmasında genetik faktörler etkili midir?

Begüm İçen:
%90 kişisel bakımla alakalı. %1 ya da %2'lik bir oran söylenebilir ama bu çok ufak. Genetik olarak aktarılan bazı hastalıklar var. Dişin mine tabakası veya diğer tabakaları az gelişime uğradığı için oluşan hastalıklar var. Bu genetik hastalıklardan dolayı böyle oluşuyor. Onlar biraz daha çürümeye meyilli oluyorlar ama orana baktığımız zaman çok büyük bir oran teşkil ediyor diyemem. Evet böyle bir etkisi var mı ? Var.

Çürümenin önüne geçebilmek için günde kaç kere fırçalama yapılmalı?

Begüm İçen:
Kesinlikle en az 2... Hem sabah hem akşam.. Akşamları özellikle daha fazla. Çünkü, uyuduğumuz zaman tükürük akışımız azaldığı için dişlerimiz daha fazla çürük yapmaya meyilli oluyor. Gün içerisinde konuşuyoruz, su içiyoruz, besin tüketiyoruz... O zaman tükürük salgımız artıyor ama uyku zamanında tükürük aynı zamanda bir temizleyici özelliği bulundurduğu için ağız içerisinde o temizlenemezlik arttığından dolayı çürükler daha fazla oluyor. Bu yüzden akşamları fırçalama çok çok önemli. Ama yapılabiliyorsa 3 kere de fırçalanabilir. 

Koçak, Klinik Psikolojiyi Anlatıyor Koçak, Klinik Psikolojiyi Anlatıyor

Her yemekten sonra fırçalamanın zararı var mıdır?

Begüm İçen:
Yok ama şunu söylemek lazım. Şöyle bir durum var; Çürük ağızın belli bir asist değerindeyken oluşuyor. Yaklaşık 5,5 gibi bir ph değeri var. Şimdi biz yemek yediğimiz zaman yemekleri sindirebilmek adına zaten bu ph düşüyor, ağız içerisindeki asitlit artıyor. Yemeği bitirdiğimiz an lavaboya gittiğimiz zaman fırçalarsak biz bu asit değerini daha da düşürüyoruz. Aslında çürüğe daha da meyilli hale getiriyoruz. O yüzden yemek yedikten yarım saat sonra fırçalamak çok daha sağlıklı bir durum. 

Hemen fırçalamak doğru bilinen yanlışlardan mı?

Begüm İçen:
Doğru değil, evet. Yarım saat, 45 dakika sonra fırçalamak ağzımızı daha dayanıklı hale getiriyor. Ağız hijyenini sağlamak için diş fırçası kullanılabilir. Tabiki olmazsa olmaz. Manuel temizlik için macundansa diş fırçası daha önemli. Arayüz fırçaları kullanılabilir ya da diş aralarında çok boşluk olan kişiler için diş ipi mutlaka kullanılması gerekiyor. Eğer ağız kokusu var ise dil temizleyicilerde çok büyük bir etken. Onlar koku giderilmesinde çok önemli. Köprü protez kullanan hastalarımızda da ağız duşu kullanımı gerçekten çok etkili oluyor. Ağız içerisinde herhangi bir protetik birşey varsa ağız duşu da çok önemli.

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel
Konuşmacı/Begüm İçen

Editör: Arda Yavuz