“Kanserli Yapının En Büyük Düşmanı Oksijendir” “Kanserli Yapının En Büyük Düşmanı Oksijendir”

Yalova Gazetesi'nin Videolu Köşesindeki Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü kaldığı yerden devam ediyor. Mars Diş Kliniğinde çalışan Diş Hekimi Begüm İçen’i konuk aldığımız programımızda bu hafta diş temizliği, beyazlatma ve fırçalama konularını ele aldık. 
“Beyazlatma işlemi ağrısız”
Çoğu hastanın dişlerini temizlettiği zaman dişlerinin beyazlayacağını düşündüğünü aktaran Diş Hekimi İçen, “Aslında bu kısmen doğru. Biz lekeleri giderebildiğimiz için birazcık beyazlıyor ama dişin kendi rengini daha fazla açamıyoruz. Hasta bembeyaz bir diş isterse o zaman diş beyazlatma dediğimiz, tamamen dişlerin alt ton rengini değiştiren bir işlem yapılması gerekiyor. Ancak bunun için öncelikle temizlik yapılmalı. Çünkü oradaki diş plağın ve taşların temizlenmiş olması gerekiyor” dedi ve beyazlatma işleminin uzun sürdüğünü belirten Diş Hekimi İçen, “İşlem ağrısız… Dişler tükürükten arındırıldıktan sonra macun diye adlandırdığımız ajanları uyguluyoruz ve daha sonra ultraviyole ışık yaklaştırılarak 20 dakika kadar bekleniyor. Bu 20 dakikalık işlem 1 ya da 2 kez de yapılabilir.  Daha sonra dikkat edilmesi gerekenler şu; 2 hafta boyunca kesinlikle renkli bir gıda tüketilmemeli. Buna. çay, kahve ve şarap gibi içecekler dahil” şeklinde konuştu.
“Diş fırçalaması beyazlatma sonrası için çok önemli”
Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra hastaların dikkatine göre beyazlığın o kadar uzun sürdüğünü belirten Diş Hekimi İçen, “ Hastalar 3 ay, 5 ay veya 1 yıl gibi bir sürede beyazlık kalır mı diye soruyor. O birazcık hastanın kullanımına bağlı. Mesela beyazlatma yapıldı. Hasta sonuçtan gayet memnun ve 2 hafta geçti, dikkat edilmesi gereken her şeye uydu. Yemekten sonra her seferinde dişlerini kesinlikle fırçalaması lazım ki beyazlatma süresini uzatalım” ifadelerini kullandı. Beyazlatma sonrası 2 haftalık kritik süreçten bahseden Diş Hekimi İçen, “ İki haftalık süreçten sonra renk tamamen oturuyor. İlk baştaki beyazlık biraz daha yanıltıcı olabiliyor ama hastalar bazen bunu anlayamayabiliyor. Bizim işimiz olduğu için bunu ayırt edebiliyoruz. Bazen ikinci seans gerekebiliyor, bazen bir hastaya art arda 2 seans uygulanabiliyor. Dişe sürdüğümüz o macun gibi şey dişin içine girerek dişin iç tabakasının rengini beyazlatıyor. Dişin gördüğümüz dış tabakası olan mineme değil, dişe rengini veren dentin tabakasına girerek oranın beyazlatılmasını sağlıyor. O yüzden diş taşı temizliği veya leke temizlemede biz alt tabakaya inmediğimiz için dişler beyazlamıyor” dedi. 
“Fırçalama minimum 2 dakika olmalı”
Diş fırçalama hakkında bilgi veren Diş Hekimi İçen, “Günde en az 2 kez diş fırçalama yapmamız gerekiyor ve bu minimum 2 dakika olması gerekiyor. Ben genelde hastalara “en sevdiğiniz şarkıyı açın ve bitene kadar fırçalayın” diyorum. Düzgün bir yöntemle diş fırçalama işlemi sonrası günde en az 1 kez diş ipi kullanırsanız da mükemmel olur. O da çürüğün başladığı 2 diş arasındaki bölgelerin temizliğini sağlamaya neden oluyor” şeklinde konuştu.
Konuşmacı/Begüm İçen
Kameraman/Duygu Saral

Editör: Arda Yavuz