SAĞLIK

Çınarcık’ta Tetik Parmak Ameliyatı Gerçekleştirildi

Yalova’nın Çınarcık ilçesinde yer alan Çınarcık Devlet Hastanesi, başarılı bir cerrahi operasyonla bir hastanın sağlığına kavuşmasını sağladı.

Çınarcık Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ayetullah Gök tarafından başarıyla gerçekleştirilen Tetik Parmak cerrahi ameliyatı ile hasta sağlığına kavuştu. Tetik parmak, parmaklarda hareket kısıtlılığına ve ağrıya yol açan bu rahatsızlık, özellikle el kullanımı yoğun olan kişilerde sıkça karşılaşılan bir durum olarak biliniyor. Ameliyat sonrası, hastanın durumu stabil ve iyileşme süreci yakından takip ediliyor. Dr. Ayetullah Gök ve ekibi, başarılı bir operasyonla hastanın günlük yaşamına dönmesine katkı sağladı. Çınarcık Devlet Hastanesi yetkilileri, cerrahi müdahalenin ardından hastanın durumunun iyi olduğunu belirterek, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Tetik Parmak Nedir?

Tetik parmak, tendonların hareket ettiği kılıfta oluşan şişme sonucu tendonların rahat hareket edememesi ile ortaya çıkan, özellikle parmakları veya baş parmak büküldüğünde kasılmaya ve kilitlenmeye neden olan ağrılı bir durumdur. Tetik parmak durumu özellikle 45 yaş ve üstü kişiler ile diyabet veya romatoid artriti olan kişilerde ortaya çıkma eğilimi gösterir. Başparmak veya yüzük parmağı başta olmak üzere genellikle bütün parmaklarda görülebilen ve tıbbi olarak stenoz tenosinovit olarak dile getirilen tetik parmak aynı zamanda tetik parmak sendromu olarak da adlandırılır. Tetik parmak, en sık olarak 50 yaş üstü kadınlarda, şeker hastalığı olanlarda, düşük tiroid fonksiyonuna sahip kişilerde ve romatoid artrit hastalığından muzdarip bireylerde görülür. Belirtileri arasında en yaygın olarak ağrı görülen tetik parmak, aynı zamanda şişlik, çıtlama, patlama hissi ve sertlik gibi semptomlar da gösterir. En yaygın tedavi yöntemi olarak genellikle parmakların dinlendirilmesi, atel yöntemi ve tetik parmak egzersizleri önerilir.

Tetik Parmak Neden Olur?

Tendon veya içinde bulunduğu sinovyal kılıfta iltihaplanma ve şişme gibi bir tahriş oluştuğunda, tendon bu doku tabakasının içinde rahat hareket edemez ve bu durum parmağın veya başparmağın bükülmesini zorlaştırır. Kişi özellikle başparmağını veya diğer parmaklarını büktüğünde, iltihaplı tendonu daralmış bu kılıftan çekmeye çalışması da tetik parmak denilen kilitlenme ve ağrılı duruma neden olur.

Tetik Parmak Belirtileri Nelerdir?

Tetik parmak belirtileri arasında en yaygın olarak görülenleri sabahları parmaklarda sertlik, parmak hareketi sırasında duyulan ‘çıt’ sesi, etkilenen parmağın avuç içindeki yumru hissi ve parmağın bir anda kitlenmesidir. Bunlarla birlikte genel olarak tetik parmak belirtileri şunları içerir:

Özellikle sabahları hissedilen parmak sertliği

Parmakları hareket ettirirken gelen çıt sesi ve patlama hissi

Parmağı hareket ettirip esnetirken yaşanan ağrı

Parmağın hareket ettiremeyecek biçimde kitlenmesi

Etkilenen parmakta hissedilen şişlik ve yumru

Parmak tabanında hassasiyet