10-13 Ekim 2024 tarihleri arasında BİKAMDER önderliğinde, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, 10 Ekim Perşembe, Saat 12-16:00 arasında Yalova Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde, 11-12-13 Ekim Cuma, Cumartesi, Pazar Saat 11:00’den itibaren Can Özüm Sağlık Festivali gerçekleştirilecek. Açılış 11 Ekim 2024 Cuma günü saat 14:00 da, Yalova Kent Meydanında protokol konuşmaları ile başlayacak, folklor gösterileri ve akşam konser ile devam edecek.
10 Ekim 2024 Perşembe günü Saat 12:00-16:00 arasında Yalova Üniversitesi Merkez Kampüste, Yalova Üniversitesi öğrencileri için çeşitli farkındalık etkinlikleri ve atölyeler gerçekleştirilecek. 11 Ekim 2024 Cuma günü Saat 14:00 da, Yalova Kent Meydanında protokol konuşmaları ve folklor gösterileri ile açılış, akşam Saat 18:00 den itibaren Yalova’nın değerli sanatçıları ile konser gerçekleşecek. Festival 11 Ekim, 12 Ekim ve 13 Ekim tarihleri arasında saat 11:00 den itibaren kamu, özel kurum ve sivil toplum kuruluşları paydaşlığında meme kanserinden korunma ve tarama programları, çeşitli sanat, spor atölyeleri, folklor gösterileri, konseri ile devam edecek. BİKAMDER-Birlikte Kanserle Mücadele Derneği Organizasyonunda; Yalova Belediyesi, Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, Yalova Üniversitesi YÜKAM-Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yalova Üniversitesi Fizyoterapi Merkezi, Yalova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Yalova Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kulübü, Yalova Kent Konseyi, Yalova İl Özel İdaresi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Yalova Sanayi ve Ticaret Odası, Yalova İl Tarım Orman Müdürlüğü, Türk Kızılay’ı Yalova Şubesi, Yeşilay Yalova Şubesi, TEMA -Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, Genç TEMA, ONKODAY-Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği, Yalova Muhtarlar Derneği, Türk Kanser Derneği, Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği, Özel Uzmanlar Hastanesi, Atakent Hastanesi, TUFAG-Yalova Turizm Folklor Araştırma Geliştirme Spor Kulübü, Yalova Kafkas Kültür Derneği, Gençlerbirliği Spor Kulübü, Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Kooperatifi, Atölye Phytia-Alternatif Üretim Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Kupon Koza-Atölye, Yalova’dan Kooperatifi, YAGES -Yalova Geri Dönüşüm Sanat ve Kültür Derneği, Yalova Atalık Tohum Takas Kulübü (Vicdan Anne), EN Sağlıklı Yaşam Atölyesi, Yalova Press, değerli ses sanatçıları Aydan Volga, Bahadır Osman Kıraslan, Ahmet Aydın, Hakhan yer alacak.
Atölyelerden Örnekler
Yalova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Onat Çetin tarafından Kanser Riskinin Azaltılmasında Egzersiz Faktörü, Diyetisyen/Fizyoterapist Dr. Sema Arslan Kabasakal tarafından Kanserin önlenmesinde beslenmenin rolü anlatılacak. Öğretim Görevlisi Ferdağ Özaras Sedanter bireyler için müzik eşliğinde ritmik egzersiz aktivitesi uygulaması yapacak. Yalova üniversitesi Fitness Kulübü Öğrencileri, Ev ve iş ortamında kullanılabilen hafif dirençli fonksiyonel egzersiz aletleri tanıtımı gerçekleştirecek. Yalova Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Öğrencileri Doç. Dr. Asuman Saltan tarafından "Beden Farkındalık Egzersizleri Temelli Uygulama" yapılacak. 10 Ekim Perşembe saat 13:00-13:30 saatleri arasında Yalova Üniversitesi Merkez Kampüsünde özellikle 60-65 yaş üstü bireylere kas kuvveti ölçümü ve fonksiyonel değerlendirmeler uygulanacak. 12 Ekim Cumartesi günü 14:00-14:30 saatleri arasında Fiziksel Aktivite Uzmanı ve Eğitmen, EN Sağlıklı Yaşam Atölyesi İşletmecisi Elif Numanoğlu tarafından, kolon ve meme kanseri gelişimini azaltmada egzersizin önemi ve Dünya Sağlık Örgütü’nün son verileri sunulacak ve Yogalates etkinliği yapılacak.
1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı Hakkında
Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. 4 Şubat 2021’de Dünya Sağlık Teşkilatı, artık meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin %11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiğini belirtmektedir. Her yıl Ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” dünya çapında 2,3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda, kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir. Ulusal Kanser Kontrol Programımızda; tarama stratejilerinin yanı sıra korunma ve önleme programları ve halkın konuya ilişkin bilinçlendirilmesi çalışmaları da etkili olarak yürütülmektedir. Kadınlar meme kanserinin risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri konularında bilgilendirilmeli, kanserden korunacak sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirilmelidir.
Korunma
Tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Meme kanserini olabildiğince erken yakalamak, başarılı bir tedavi şansı sunar. Ancak neyin aranacağını bilmek, düzenli mamografilerin ve diğer tarama testlerinin yapılmasının yerini tutamaz. Tarama testleri, herhangi bir belirti ortaya çıkmadan çok önce, meme kanserinin erken evrelerde bulunmasını sağlar. Bu nedenle, ülkemizde 40-69 yaş arasındaki kadınlara, herhangi bir yakınmaları olmadan önce, her iki yılda bir kez ve ücretsiz olarak mamografi ile tarama yapılmaktadır. BİKAMDER Can Özüm Sağlık Festivali ile Kanseri önleyici/tedaviyi kolaylaştırıcı Sağlığı Koruma Bilincinin geliştirilmesi ve farkındalığın arttırılması için uzman kadroların & partner katılımcıların ortaklığında;
1-Meme Kanseri Önleme ve erken tanı amacıyla KKMM, Cerrahi ve USG, Mamografilerin önemi,
2- Obezite, kilo kontrolü ve sağlıklı beslenmenin hastalıklardan korunmadaki rolü,
4- Kan, Kök Hücre, Doku ve Organ Bağışının önemi,
5- Sağlıklı Yaşlanma,
6-Fiziksel olarak hareketli olmanın, psikolojik ve sosyal olarak iyi olmanın sağlığa katkısı gibi konulara dikkat çekilecektir. Meme Kanseri Farkındalık ayı ruhuna uygun olarak özellikle bugüne kadar yaşına uygun taramalarını yaptırmamış kadınlara ulaşmamız için bir hatırlatıcı olarak bu etkinliğin duyurulması konusunda desteklerinize talibiz.