Birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyonun amacı nedir?
Bu sistem sayesinde birinci basamak sağlık hizmetleri (aile hekimlikleri) ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri (hastaneler) arasındaki koordinasyonu artacak, sağlık hizmetlerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde sunulmasını sağlanacak ve hastalarımızın sağlık verilerine kolay erişimini temin edecektir.
Aile hekimleri artık hangi tetkikleri hastanelerden talep edebilecek?
Aile Hekimlerimiz, INR testi, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi çeşitli tetkikleri doğrudan hastanelerimizden talep edebilecektir. Hastalarımız hastaneye gidip herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan doğrudan gerekli tetkikleri çektirebilecektir. Hastanede yapılan işlem sonuçları aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecektir.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerine özel kontenjanlar nasıl kullanılacak?
Aile hekimleri, yalnızca kendi hastalarına özel kontenjanlar üzerinden MHRS'den randevu alarak hastalarını hastaneye yönlendirebileceklerdir.
Aile hekimleri, hastalarını hastanelere yönlendirirken hangi adımları izleyebilecek?
Aile hekimleri, kendilerine kayıtlı hastalarını izlem ve değerlendirme sonrası gerekli durumlarda hastaneye yönlendirebilecektir. Yönlendirme sonrası sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturulacak ve hastanedeki hekimler tarafından bu notlar görüntülenebilecektir. Aile hekimleri kendilerine özel ayrılmış kontenjan ile hastaneye sevkini uygun gördüğü hastaları için ilk değerlendirme notlarıyla beraber uzman hekime yönlendirebilecektir. Bu şekilde hem birinci basamak (aile hekimleri) ile hastane arasında entegrasyon sağlanması hem de hastanelerin yükünün azaltılması hedeflenmektedir.
İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, aile hekimlerine nasıl geri bildirim sağlayacak?
Hastalar değerlendirildikten sonra, hastanede tedavi olan hastalar için sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden aile hekimlerine geri bildirim notları yazabilecek ve bu notlar aile hekimleri tarafından ekranlarında görüntülenebilecektir. Birinci basamak ve hastaneler arasında hekimlerimizin hasta ile ilgili değerlendirmeleri anında görüntülenerek bir uzman görüşü alınabilecektir.
e-Nabız sistemi entegrasyonu hastaların işlemlerini nasıl kolaylaştıracak?
e-Nabız, aile hekimlerinin istem yaptığı laboratuvar tetkikleri için benzersiz bir kod oluşturacak. Hastalar, bu kodla hastaneye başvurduğunda, tekrar bir randevu veya muayene gereksinimi olmadan tetkiklerini yaptırabileceklerdir.
Mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikler için sistemde nasıl bir randevu süreci uygulanacak?
Aile hekimleri, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikler için sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden doğrudan randevu oluşturabilecek. Randevu bilgisi hastayla paylaşılacak ve hastalar bu tarihe göre hastaneye başvurabileceklerdir.
Sağlıklı Hayat Merkezleri'nin bu entegrasyondaki rolü nedir?
Sağlıklı Hayat Merkezleri; sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulan çok amaçlı yapılardır. Sağlıklı Hayat Merkezlerinde merkezin fiziksel yapısı da göz önünde bulundurularak vatandaşlarımıza tamamı ücretsiz şekilde Beslenme Danışmanlığı, Kronik Hastalıklar ve Fiziksel Aktivite Danışmanlığı, Kadın ve Üreme Sağlığı Danışmanlığı, KETEM Danışmanlığı, Ruh Sağlığı Danışmanlığı, Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı, Tütün ve Madde Bağımlılığı Danışmanlığı, Enfeksiyon Kontrol İşlemleri, Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Danışmanlığı hizmetleri verilmektedir. Bu entegrasyon sayesinde aile hekimleri söz konusu danışmanlık hizmetleri için de MHRS üzerinden bu merkezlere randevu oluşturabilecek ve bu sayede hastalar, sağlıklı yaşam destek hizmetlerinden yararlanabilecektir. Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli sorumlu hekim, diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist, çocuk gelişimci vb. kullandıkları sistem üzerinden görüntüleyebilecektir. Kendileri de değerlendirme notu yazarak bu notun hem aile hekimleri hem de ikinci ve üçüncü basamakta görevli hekimler tarafından görüntülenmesi sağlanacaktır. Ayrıca AHM görevli hekim ve diyetisyen hastanın 90 gün içerisinde herhangi bir sağlık kuruluşunda yaptırdığı tahlil ve tetkik sonuçlarına ulaşabilecektir.
Sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden yapılan işlemler hangi sağlık personelleri arasında bilgi akışını sağlayacak?
Sağlık bilgi yönetim sistemi, aile hekimleri, hastaneler, Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist gibi tüm sağlık personelleri arasında bilgi akışını sağlayacaktır. Vatandaşlarımız için oldukça hızlı, etkin ve kaliteli bir sağlık hizmet sunumu gerçekleşecek olup bizler de Yalova ili özelinde sistemin işleyişinin sağlanması için çalışmalarımız başlatmış bulunuyoruz. Tüm vatandaşlarımıza hayırlı olsun.