30-40 hane yapılan Sermayeci,k çileğinin 10’lu rakamlara düşmesi, Çilek üreticileri, gübre ilaç maaliyetleri, işçi sorunlarından müzdarip olduklarını bu ekranlarda dile getirmiştik. Suat Parıldar geçtiğimiz günlerde bu soruna açıklık getirdi.

Sermayecik Cilek Ciftci Destekleme Paketi Suat Parildar (1)Sermayecik Kırsal Kalkınma Modeli

Sermayecik köyünün kırsal kalkınma modeline örnek olduğunu dile getiren Tarım ve Orman il Müdürü Suat Parıldar, “İlimizde üretilen çilek üretiminin çoğu Sermayecik havzasında gerçekleştiriliyor” dedi. Her iki yılda bir İl Özel İdaresi ile birlikte Sermayecik’te üretim yapan Çilek üreticileri için, çilek fidelerinin iki yılda bir yenilenmesi için destek verdiklerini aktardı.

Sermayecik Cilek Ciftci Destekleme Paketi Suat Parildar (5)%75 Fide Desteği

Üreticilerin üretime devam edebilmesi için, fidelerin yenilenmesi konusunda destek verdiklerini ve %75 oranında fide desteği sağladıklarını ifade etti. Sisteme kayıtlı olan çiftçilerin ise Mazot Gübre desteği temel girdi desteklemesi yapıldığını, teknik destek bakımından da destek verdiklerini ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Parıldar, İl özel idaresi ile birlikte o havzaya destek verildiğini aktardı.

Sermayecik Cilek Ciftci Destekleme Paketi Suat Parildar (3)İşçiliği Fazla Genç Nüfus Az

Parıldar, Sermayecik’te ana sorunlardan birisi genç nüfus sorunu olduğunu, çilek işçiliği fazla olan ürünlerden bir tanesi olduğunu aktarırken, konuyu yakından takip ettiklerini ifade etti. Sermayecikte yeni projeler ürettiklerini, aronya ve yaban mersini üzerine çalışmalar olduğunu aktardı. Ceviz üzerine çalışmalarının olduğunu ifade eden Parıldar,  hangi parselde ne üretiliyor, köy bazlı çalışma yaptıklarını aktardı.

Sermayecik Cilek Ciftci Destekleme Paketi Suat Parildar (4)Bir Sonraki Yılın Desteği Peşin!

Tarım kooperatiften %30 %40 daha ucuza gübre ve ilaç alabildiklerini ifade eden Parıldar, çiftçi kayıt sistemine bir sonraki yılın desteklemesini aldıklarını ifade etti. Aldıkları desteklemenin ise harcamalarını sadece gübre ve mazot alabildiklerini aktardı.

Deprem Özel’de MAG-DER Gerçeği! Deprem Özel’de MAG-DER Gerçeği!

Haber : Duygu Saral

Muhabir: Duygu Saral