Yalova’da Hafta Sonu Tatili: Doğa ve Tarih İç İçe Yalova’da Hafta Sonu Tatili: Doğa ve Tarih İç İçe

Yalova’nın Kuzey Anadolu fay hattının bir bölümünde yer alması sebebiyle deprem gerçeği ile yaşadığımız artık toplumun tüm kesimleri tarafından kabul görüyor. Bu sebepten kaynaklı olarak kentsel dönüşüm Yalova’nın en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Yalova Dere Mahalle Akif Turna Cami Minare Catlak Yardim Kampanya (1)Yalova’daki yapı stokunun sağlamlığı üzerine tartışmalar devam ederken Müslümanların ibadetlerini yerine getirdiği camilerin güvenliği ile ilgili konu zaman zaman gündeme geliyor. Dere Mahallesi’ndeki Mehmet Durman Caddesi üzerinde bulunan Hacı Akif Turna Camii’ndeki son durum, mahalleli ve cami cemaatini korkutuyor. Cami minaresinde çatlakların meydana gelmesinin öğrenilmesinin ardından camiinin dernek yönetimi, minarenin çevresini güvenlik çemberi çevirdi ve uyarı mesajları koydu. Yalova Müftülüğüne bağlı olarak verilen 4-6 yaş Kur-an Kursu öğrencilerinde eğitim gördüğü bölgedeki bu tehlikeli durum karşısında dernek yönetimi, minarenin yıkılıp yeniden yaptırılması için 200 Bin TL’lik bir yardım kampanyası başlattı. An itibariyle 30 Bin Liralık bir ücret toplanırken, kampanyanın resmileşmesi adına Yalova Valiliği’ne dilekçe verildi.

Yalova Gazetesi olarak konuyla ilgili bilgi almak için Hacı Akif Turna Camii’ne gittik ve Caminin 4,5 yıldır dernek başkanlığını yapan Hızır Pusal ile görüşme gerçekleştirdik. Dernek Başkanı Pusal, camiinin son durumu hakkında bilgi verdi.

Yalova Dere Mahalle Akif Turna Cami Minare Catlak Yardim Kampanya (7)“Çocuklarımıza ve yaşlılarımıza bir şey olursa vicdan azabı duyarız”

Yaklaşık 3 ay önce minaredeki hilalin alt kısmını boyamak için vinç kiraladıklarını o sırada çatlakları ilk defa gördüklerinin bilgisini veren Pusal, “Betonlar yavaş yavaş patlayıp aşağı dökülmeye başladı. Burada çocuklarımız ve yaşlılarımızın olması nedeniyle bunun acilen yapılması gerektiğine yönetim olarak karar verdik. Tamirattan öte minarenin kısaltılarak yeniden yapılması gerekiyor. Bütçemiz kısıtlı olduğu için müşkül durumdayız. Dere Mahallesi’ne yaşayan insanların bütçesi bir yere kadar var ve bunların çoğu kirada kalıyor. Bütçemiz olmadığımız için tamir yapıp kurtaralım dedik ama böyle bir kampanya başlarsa minaremizi yukarından aşağıya komple yıkarız. Buranın yapılması şart. Çünkü parça parça taşlar düşüyor. 4-6 yaş Kur-an Kursu’ndaki öğrencilerimiz ve yaşlılarımız var. Bunların başına bir şey gelirse vicdan azabı duyarız” dedi. Görüşmemizde yer alan, Cami’nin eski imamlarından olan ve aynı zamanda Yalova Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapan İsa Güneş ise konuya ilişkin, “Zengin ve hayırsever biri gelip de tek başına da yaptırabilir. O zaman da ismini minareye de yazarız” ifadelerini kullandı.

Yalova Dere Mahalle Akif Turna Cami Minare Catlak Yardim Kampanya (8)“Burası Ümmet-i Muhammed’in yeri”

Yalova Müftülüğünün bu konudaki rolüne açıklık getiren Pusal, “Müftülüğün bütçesi kısıtlı. Şu anda birçok Camiler ve Kur-an Kursları yapılıyor. Biz, Müftülüğe İsa Hocam ile birlikte gidip bu konu hakkında görüştük. Bize yardım edemeyeceklerini söylediler. Bir şekilde bu parayı Allah’ın izniyle toparlayacağız. Bütün Yalova halkından Allah rızası için yardımlarını bekliyoruz ve herkesin bütçesi oranında yardımlarını istiyoruz. Damlaya damlaya göl olur, damlaya damlaya yok olur” şeklinde konuştu. Dışarından Yalova’ya Arap ülkelerinden gelen insanlardan yardım beklediklerini vurgulayan Yalova İl Müftülüğünde çalışan İl Vaizi Selçuk Pusal, “Burası Allah’ın evi… Sadece bize ya da bir kısma ait değil, bütün Ümmet-i Muhammed’in yeri. Kim olursa olsun, tüm Müslüman kardeşlerimizden yardım bekliyoruz. Kapımız açık… Buranın masrafı haliyle bitmiyor. Biri bitiyor ve biri başlıyor. Bu konu tehlike arz ettiği için öncelik bekliyor” dedi. 

Camii'nin minaresinin yeniden yapımına destek vermek isteyen Yalovalılar Camii'nin Dernek Başkanı Hızır Pusal'ın 05365924720 irtibat numarasına ya da Gazetemizin Köşe yazarı olan İsa Güneş'in 05382571274 irtibat numarasına ulaşabilir.

Özel Haber/ Göktuğ Doğukan Yüksel

Yalova Dere Mahalle Akif Turna Cami Minare Catlak Yardim Kampanya (2)

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel