Pazarcık depremiyle
BİZ GELECEĞİMİZİ Mİ YAŞADIK
(NE YAPMALIYIZ?)
Durum ortada.
Çaresizliğin ne demek olduğunu bir kez daha en derinlemesine yaşadık.
Konu uzmanlarınca Yalova’nın en çok etkileneceği deprem olarak nitelenen Yalova Deprem’i geliyorum diyor.
Yalova’nın önünden geçen Kuzey Anadolu fayı ve 15-20 kilometre uzağımızdan geçen İznik fayı kentimizi kıskaca almış tehdit ediyor.
Bir önleminiz var mı?
Binanızın sağlam olduğundan emin misiniz?
Binanızdan sağ çıktığınızda ne yapacağınızı biliyor musunuz?
A planınız, B planınız var mı?
Bu sorulara ya da benzeri sorulara evet diyebiliyorsanız ne mutlu size.
Ne yapmalıyız konusuna gelince;
Binanız yeni deprem yönetmeliğinden önce yapılmış 5-6 katlı bir bina ise mutlaka sağlam olduğundan emin olmalısınız. Bunun şöyle bir yolu var. Kat maliklerinin ortaklaşa imzaladıkları bir dilekçe ile belediyeye başvurun. Binanızın Marmara Depremi’nden sonra Yalova Belediyesi tarafından yaptırılan Karot testi sonuçlarını isteyin. Yalova dışındaki belediye sınırları içinde oturuyorsanız binanızın sağlamlığının incelenmesi için uzmanlardan destek alın.
Deprem anında evin içinde ne yapacağınızı nerelerin güvenli olduğunu tespit edin ve tatbikatlar yapın.
Evinizin deprem sigortasını mutlaka yaptırın.
İlkyardım çantanız ve deprem çantanız her zaman hazır olsun.
Evinizin yanında veya yakınında ailenizin toplanması ve kısa süreliğine de olsa barınma alanınızı baştan planlayın. Barınma alanı için gerekli malzemeleri çatınızda bodrumunuzda veya her an ulaşabileceğiniz bir yerlerde hazır bulundurun.
Benim böyle bir hazırlığım var. 5 kişilik bir kamp çadırı ve yağmurlu havada üstüne atabileceğim ekstra naylon örtü, yedek su deposu, tuvalet yeri, çadırın içine kurabileceğim odun sobası, sobada yakacağım oduna kadar… Kısaca belli bir süre hayatımı devam ettirebileceğim asgari tedbirlerimi aldım.
Deprem anında evin içindeki eşyaların devrilmemesi içi gerekli tedbirlerinizi almalısınız.
Bizler kişisel tedbirlerimizi alırken yerel yönetim olarak belediyelerde tedbirlerini en üst noktada almalı ve hazır olmalıdır.
İlk olarak temel ihtiyaçları kısa süreliğine de olsa karşılayacak toplanma alanları mutlaka olmalıdır. Tuvaleti, suyu, elektriği, yağmurlu havalarda sığınacakları kapalı alanları bulunan alanlardan bahsediyorum. Yalova’da bu özelliklere sahip kaç tane toplanma alanı var.
20 milyonluk İstanbul yıkılmışsa bütün yardımlar oraya yığılacak. Marmara Depreminde olduğu gibi Yalova’ya yardım beklemeyelim. Biz kendi kendimize yeterli olmak zorundayız.
En önemlisi de deprem düşmanı karşısında pes etmemek.
Yapabileceğimiz çok şey var.
Moralimizi yüksek tutmalıyız.
Hazırlıklı olursak, tedbirli olursak en az acıyla en az zararla beklenen düşmanı bertaraf edebiliriz.
Birlikte olalım, dayanışma içinde olalım.