Geçtiğimiz Pazar günü 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutladık. 3 Aralık Uluslararası Engelliler günü 1992 yılında BM Genel Kurulunun 47/3 sayılı kararı ile ilan edilmiştir. Toplumun ve toplumun her alanında özel bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi ve özel bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.
Ancak bu farkındalığı yılın sadece bir gün değil, her günü fark etmeliyiz.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ye göre Dünya nüfusunun yaklaşık %15’i, yani yaklaşık bir milyar insan, engelliliğin bir türünü deneyimlemektedir. Ancak, Dünyada çok sayıda insan bir engel türüne sahip olsa da ve bu oran giderek artsa da özel bireyler, çoğunlukla toplumlarında dezavantajlı bir konumda bulunmaktadır.
Özel bireylerin, içinde bulundukları dezavantajlı konum istatistiklerle de açık bir biçimde ortaya konmaktadır. Veriler, özel bireylerin topluma eşit bir şekilde katılımlarının hala gerçekleştirilemediğini açıkça ortaya koymaktadır.
2014-2020 yılları arasında Yalova Belediyesi olarak özel bireylerimizin her zaman yanında olmaya özen gösterdik. Onların topluma eşit bir şekilde katılım sağlamaları için çalışmalar yaptık. Engelsiz Plajı açarak, özel bireyleri denizle buluşturduk. Engelsiz Cafe’yi açarak özel bireyleri başta burası olmak üzere belediyeye ait tesislerde istihdam etmeye başladık. Çölyak mutfağını açtı. Belediyeye ait tüm tesisleri özel bireylerin kimsenin desteğine ihtiyaç duymadan ulaşabilecekleri hale getirdik. Yollarımızı, kaldırımları bu şekilde düzenledik. Bugün halen devam ettirilen daha birçok projeyi hayata geçirdik. Sosyal belediyeciliğin tüm imkanlarını özel bireylerimizin kullanımına sunduk.
Dünya Engelliler Günü, her 3 Aralık’ta, engellilerin, bakıma muhtaç kişiler değil temel hakların öznesi eşit birer vatandaş olduğunu, engelli kişilerin topluma tam ve etkin katılımının önündeki çevresel ve toplumsal bariyerlerin kaldırılması gerektiğini ve kapsayıcı bir dünyanın inşasının ancak engelli kişilerle birlikte gerçekleştirilebileceğini hatırlatmaktadır.
Bunu başta da belirttiğim gibi sadece her yıl 3 Aralık’ta hatırlamamalıyız. Çünkü şunu asla unutmamalıyız hepimiz bugün sağlıklı olabiliriz ama hepimiz birer engelli adayıyız.