Geçtiğimiz günlerde Altınova’ya bağlı Tavşanlı’daki bekar evlerine ilişkin gazetemize yaptığı açıklamalarla Yalova gündeminde önemli bir yer edinen Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Yalova İl Başkanı Davut Cengiz, son olarak Yalova’daki gündem ve seçimlerin ardından yönetim değişikliği yaşanan Yalova Belediyesi’nin performansı hakkında açıklamalar yaptı. Gazetemize konuşan Başkan Cengiz yıkıcı değil, yapıcı muhalefet yapmayı sürdüreceklerini vurguladı.

“Genel de değil, yerel de ittifak daha anlamlı”

İlk olarak 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçim süreci hakkında konuşan Başkan Cengiz, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partiler, altılı masada bir araya geldi ve seçime girildi. Biz bu noktada DEVA Partisi olarak ciddi destek sağladık ama maalesef kazanamadık” dedi. Yerel seçimlerde yapılacak ittifakın genel seçimlerde yapılacak ittifaka göre daha anlamlı olduğunu vurgulayan Başkan Cengiz, “Genel seçimlerde insanlar daha ideolojik davranıyor. Türkiye’de bu noktada vatandaşlarımız hassas duygulara sahip olduğu için halk tabanındaki ittifak oluşamadı” ifadelerini kullandı ve kendisinin genel seçimler yerine yerel seçimlerde ittifak yapılması gerektiğini söylediğini belirtirken “Her parti farklı adaylarla Belediye Başkanlığı Seçimleri’ne çıktığı zaman çok küçük farklarla kazanabiliyor ya da kaybedebiliyor. Dolayısıyla genel de değil yerel de ittifak yapılsa daha çok başarılı olunabilirdi. Bu gerçekleşmedi, herkes kendi adaylarıyla ve logosuyla seçimlere girdi. Seçimde Yalova’daki başarıyı CHP gösterdi. Yalova’daki vatandaşlarımız iktidar partisine bir ders vermek açısından farklı bir refleks göstererek karşı tarafa karşı kimin şansı yüksekse ona yüklendi. Bu konuda bizim seçmenlerimiz Belediye Başkanı Adayımıza düşük oy verirken, İl Genel Meclisi’nde daha yüksek yok verdi. Bu konuda hem vatandaşlar hem de siyasiler farkındadır. Oradaki tercih sebebi mevcut olanı değiştirmek olduğu için vatandaşlar böyle bir karar verdi” şeklinde konuştu.

“Takipçisi olacağız”

Seçimleri Mehmet Gürel’in kazandığını ve 6 aylık bir süre geçtiğini hatırlatan Başkan Cengiz, “Vatandaşlar farklı beklenti içerisinde… Yalova’nın birçok problemleri var ve yapılması gereken birçok proje var. Sayın Başkan bu konuda birçok vaatler açıklamıştı. Vatandaşların en büyük beklentisi bunların bir an önce hayata geçirilmesiydi. Bu güne kadar gözle görülebilir ve vatandaşa dokunabilir bir çalışma henüz göremedik. Bunun farklı nedenleri olabilir. Ben şimdiden bu konuda başkanımıza yüklenmek istemem. Ciddi manada bir ekonomik kriz var, geçmiş dönemden kalan ciddi borçlar var, belediyedeki personel gideri var. Bunlar sihirli değnek ile hemen değiştirilebilecek şeyler değil” dedi. Eleştirilerin yapıcı ve adaletli bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Cengiz, “Sadece kuru muhalefet değil… Karşıyı anlayarak konuşmalar ve değerlendirmeler yapmamız gerektiğine inanıyorum. Dolayısıyla Mehmet Başkan ve ekibine muhakkak bir zaman tanıyacağız. Bu zaman sarfında kıymetli başkanımız Yalova’ya değer katacak, Yalova’yı daha güzelleştirecek vaat ettiği projeleri yaptıkça halka açıklayacak. Yapamadıklarını neden yapamadığını da açıklamalı… Vatandaşlarımız hiçbir şüphesi olmasın. Biz bunun takipçisi olacağız. Bugün belki de Sayın Başkanı fazla eleştirmiyoruz ama zaman ilerledikçe verdiği sözleri yerine getiremediği taktirde sizlerin aracılığıyla görüşlerimizi paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

“Deprem olursa Yalova Merkezi yerle bir olur”

Yalova’nın en büyük probleminin deprem olduğunu söyleyen Başkan Cengiz, “Bildiğiniz gibi 1999 yılında deprem yaşadık ve çok büyük kayıplar verdik ama hala aynı binalar ayakta duruyor. Hem depreme maruz kalmış hem de üzerinden yaklaşık 25 yıl geçmesine rağmen geçmiş yönetimlerden bu güne kadar bununla alakalı hiçbir çalışma yapıldı” dedi. Beklenen Marmara Depremi’nden en çok etkilenecek illerden birinin Yalova olacağını belirten Başkan Cengiz, “İnsanlarımıza mezar ve enkaz bırakmamalıyız. Hatay ile birlikte 11 ilde gerçekleşen deprem, bu acı gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Hatay yerle bir oldu. Ben deprem yaşandıktan sonraki gün Hatay Antakya’daydım. O manzarayı kendi gözlerimle gördüm. 99 depreminde de Yalova’daydım ancak küçük yaşlarda olduğumuz için farkında değildik” şeklinde konuştu. Yalova’nın merkezindeki binaların çok eski olduğu için döküldüğünü iddia eden Başkan Cengiz, “Ara sokaklarda gezdiğini zaman binaların çürüdüğünü ve demirlerin gözüktüğünü görüyorsunuz. Allah muhafaza olabilecek bir deprem bu yerlerin hepsinin yerle bir olmasına neden olur. Olası Marmara Depremi’nde bu binaların ayakta kalması imkansız. Dolayısıyla yetkililerin acil bir şekilde çalışma gerçekleştirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Gökçe Barajı çamur dolu”

Balaban Deresi'nin Durumu: Çözümsüzlük ve Sağlık Sorunları Balaban Deresi'nin Durumu: Çözümsüzlük ve Sağlık Sorunları

Bir diğer problemin su olduğunu belirten Başkan Cengiz, “Yalova Barajımız zaten şu an hava şartlarından dolayı düşük seviyede… Bir de vatandaşımızın bilmediği bir gerçek var; Barajımız çamur dolu… Yani baraj çamur dolu olduğu için doluluk seviyesi daha da düşük. Hava şartlarının bu şekilde devam etmesi, yağmurların düşük seyretmesi ve kar oranının az olması bölgede gelişen yoğun göç dalgasıyla birlikte ciddi manada su tehditliyle karşı karşıya kalacağız. Yalova Belediyesi’nin hızlı bir şekilde kaynaklar oluşturarak derelerin baraja aktarılması ve debinin daha yükseğe çıkarılması için barajın içinde bulunan çamurların temizlenmesinin gerçekleştirilmesi lazım” şeklinde konuştu. Yalova’nın geçmişteki yanlış planlamalar yüzünden trafik problemi ile yüz yüze kaldığını belirten Başkan Cengiz, “Gelen göç dalgasıyla birlikte her geçen gün trafik problemi daha da artıyor. Nüfus ve araç sayısı artıyor. Yalova üç büyük şehrin ortasında kalan bir küçük bir il… Bölgede gerçekleşen ticaretlerden dolayı geçiş güzergahında ve Türkiye’nin merkezi konumundayız. Burası insanların oturmak istediği bir bölge ve üç büyük şehre yakınlığı sebebiyle Yalova cazibe merkezi. Tüm bunlar sebebiyle trafik her geçen gün artmaktadır. Alternatif yolların oluşturulması çok önemli. Yeni alanların açılması ve genişletilmesi gerekiyor Bu konuda da Sayın Başkan Mehmet Gürel’in bir proje hazırlayıp vatandaşa müjdeyi vermesini bekliyoruz” dedi. Son olarak yıllardır kangren haline gelen Nato Yolu bölgesindeki yol hakkında konuşan Başkan Cengiz, “Maalesef hala bitirilemedi. O bölge Yalova’nın turizm kalbi… Vatandaşları Yalova’ya kazandırıp o bölgeye çekmek için o yolun acil bir şekilde yapılması gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.

Özel Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel