Işık Kilisesi Rahibi; Kafirlik, Gavurluk ve Hainlikle Suçlanıyoruz Işık Kilisesi Rahibi; Kafirlik, Gavurluk ve Hainlikle Suçlanıyoruz

İlimizin ilçesi Altınova’da son yıllarda kurulan Tersanelerin ardından çalışacak eleman eksikliği ortaya çıkmıştı. Tersaneler bu eksikliği il dışından gelen işçiler ile kapatmaya çalıştı ancak ilerleyen dönemlerde farklı sosyal problemler ortaya çıktı. Altınova ve çevresine gelen bu işçi göçünün ardından bölgede yaşayan yerel halk rahatsızlıklarını dile getirmeye başladı. Gelen göçün sosyal uyumsuzluklar yaratması ve uygunsuz davranışlarda bulunmaları bu konunun zaman zaman da olsa Yalova gündeminde yer etmesine neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde Altınova’ya bağlı Tavşanlı Beldesi’nde ikamet eden bir vatandaşın bu durumdan şikayetçi olduğunu belirtmesi üzerine bölgede ikamet eden Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İl Başkanı Davut Cengiz’in resmi sosyal mesajından paylaştığı mesajında Tavşanlı’da toplumsal olayların yaşanmasının an meselesi olduğunu söylemesi bu konuyu daha da alevlendirdi.

DEVA Partisi Yalova İl Başkanı Davut Cengiz, konuyla ilgili olarak Yalova Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu ve yetkilileri derhal önlem almaya çağırdı. 

“Ben ve ailem de bu sorundan etkileniyoruz”

Bekar evi probleminin Altınova’da kurulan Tersaneler ile beraber iş sektörlerinin gelişmesiyle birlikte gelen göç dalgasının ardından başladığını söyleyen Başkan Cengiz, “Gelen işçi kesiminin birçoğu bekar insanlardan oluşuyor. Konut yetersizliğinden kaynaklı olarak aile yerleşimi düşük kalırken burası daha çok bekarların kaldığı bir bölgeye dönüştü. Bu tersaneler bölgesinde yaklaşık 40 bin insan çalışıyor. Bunun bir kısmı İstanbul, Kocaeli ve Bursa’dan servisler aracılığıyla gelirken bir kısmı aile olarak bu bölgede konaklıyor. Ancak büyük bir kısım olan bekarlar burada çalıştıkları için Altınova, Karamürsel ve Çiftlikköy’de ikamet ediyorlar. Ekseri olarak Altınova İlçesi ve Beldelerinde bu yoğunluk daha fazladır. Tabi ki yatırımların gelmesi çok önemli ama yatırımlar gelirken altyapıların hazırlanması daha da önemlidir. Altyapısı oluşmamış bir istihdamın oluşması sosyal, ekonomik, eğitim ve sağlık problemlerini bir arada getiriyor” dedi.

Tavşanlı’da oturan bir vatandaşın geçtiğimiz günlerde yayın yaptığının bilgisini veren Başkan Cengiz, “Her gün olayların olduğunu ifade ediyor. Ben de kendim Tavşanlı’da o bölgede oturuyorum. Bu sorundan aile olarak kendim de etkileniyorum. Tavşanlı’da özellikle o güzergahta ailelerin oturduğu binaların tam karşısında 3 ayrı blok komple ve yan blok olmak üzere bir “bekar caddesine” dönüşmüş durumda. Bu sadece orada değil, Tavşanlı’nın merkezinde ve ara sokaklarında da söz konusu. O apartmanlarda ve yan taraflarında oturan insanlar artık balkonlara çıkamaz, cam ve perdelerini açamaz hale geldi. Peki neden böyle oldu? Çünkü bekar olarak burada yaşayan ve kalan vatandaşlarımız, havanın verdiği sıcaklıkla beraber evlerde klima vb. şeylerin olmayışından balkonlara yarı çıplak bir şekilde çıkıyor. Akşamları cadde ve sokaklarda oturuyorlar. Dolayısıyla aileler o bölgede çocuklarını dışarıya çıkartmak konusuna tedirginler…” şeklinde konuştu.

“Olaylar Tavşanlı’da gün yüzüne çıkmak üzere”

Bölgedeki yetkililerin her şeyin farkında olduklarını vurgulayan Başkan Cengiz, “Maalesef Türkiye’de uyuşturucu kullanımı her geçen yıl arttığı gibi bu tersane bölgesinde çalışan birçok vatandaşımızda üzülerek söylüyorum ki madde bağımlılığı had safhada… Dolayısıyla bu saydığım sebepler yüzünden aileler çok tedirgin. Maddeyi kullanan vatandaşlarımızın diğer vatandaşlarımıza saldırı teşebbüsleri ve laf atma gibi olaylara karıştığını duyuyoruz. Bununla ilgili Karamürsel’de geçmişte çok ciddi olaylar meydana geldi. Keza Altınova İlçesi’nde de çok ciddi olaylar meydana geldi. Aynı olaylar şu an Tavşanlı’da da gün yüzüne çıkmak üzere. Ben bu konuyu her platformda dile getiriyorum. Bu bölgelere acil bir şekilde önlem alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Alınması gereken önlemler hakkında konuşan Başkan Cengiz, “Tersaneler Birliği, Taşeronlar Birliği ve Yerel Yönetimler olmak üzere bir araya gelip bu insanların kalabileceği ve günlük yaşamlarını idame ettirebileceği sosyal ve sportif bir alanın oluşturulup bu sorunun çözüme kavuşturulabileceğini defalarca ilettik. Ama maalesef ne Yerel Yönetimler, ne Tersaneler Birliği ne de Taşeronlar Birliği bu noktada bir uzlaşı sağlayamıyor. Buradan Sayın Valimize ricada bulunuyoruz; Bu olayların daha da büyümemesi için acil bir eylem planı hazırlanarak ve bölgedeki aktörlerin bir araya getirilerek hızlı bir şekilde bir proje geliştirilip bu sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor” dedi.

Bölgeye gelen göç dalgasının ardından eğitim alanında da ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Başkan Cengiz, “Sınıflar çok kalabalık ve okullar çok yetersiz. Sağlık hizmetleri de aynı şekilde çok yetersiz durumda. Yoğunlaşan göç sebebiyle bu bahsettiğimiz bölgelerde sosyal ve sportif faaliyetler yetersiz kaldı. Bu konuyu bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Biz DEVA Partisi olarak seçim beyannamemizde bu konuları vaat ettik. Biz kazanamadık ve diğer Belediye Başkanları kazandı. Dolayısıyla bu söylediklerimizi dikkate alarak bu bölgenin daha huzurlu ve daha yaşanabilir bir alana dönüşmesi için bu tarz eylemlerin hızlı bir şekilde hayata geçirilerek bölge halkının refahını yükseltecek ve çocuklarımızın daha iyi eğitim alabileceği ilçe ve beldeler oluşturulabilir. Biz bu konuda DEVA Partisi yetkilileri olarak her türlü desteğe hazırız” dedi. 

“Çiftlikköy aynı tehdit ile karşı karşıya”

Çiftlikköy’ün ileride kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgeleri ile Altınova’da ortaya çıkan sorunlarla yüz yüze kalabileceğinin uyarısında bulunan Başkan Cengiz, “Tersaneler çok büyük bir yatırım… Keza OSB’ler de çok büyük yatırımlar olacak. Altınova’da yaşanan sıkıntının bir benzeri mutlaka Çiftlikköy’de yaşanacaktır. Biz bunu defalarca dile getirdik; Altınova’nın düştüğü tuzağa Çiftlikköy’ü düşürmeyelim. Ama bakıyoruz ki aynı hatalar orada da yapılıyor. Güzel bir teşebbüs var... Büyük bir organize sanayi kuruluyor ve büyük istihdam alanları oluşturuluyor ama yarın buraya işçi ihtiyacı olacak. Bu fabrikalara her gün yüzlerce işçi gelecek. Yalova’da istihdam konusunda ciddi bir talep var. Birçok sektörde ara ve usta eleman bulunamıyor. Dolayısıyla bu fabrikadaki işçi ihtiyacını Yalova karşılayacak düzeyde değil. Dışarıdan bir göç dalgası daha yaşanacak. Merkezi konumda olan Çiftlikköy ilçemiz konut konusunda ciddi manada yetersiz, eğitim alanında yetersiz. Sağlık kuruluşu olarak Yalova Devlet Hastanesi Çiftlikköy’deydi o da buradan çıktı. Çiftlikköy’de bu konuda da yetersizlik var. Projeler hazırlanacaksa acil ve hızlı bir şekilde hayata geçirilmeli. Bu bölgenin de sosyal ve kültürel açıdan problemler yaşamaması için ciddi bir eylem planı hazırlanıp bu konuda çalışmaların hızlandırılmasını ümit ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi. 
 

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel