"Gelen zamlardan ötürü çok şikayetçiyiz"

Başkan Yele; Kentsel Dönüşüm İçin Ciddi Bir Çalışma Yapıyoruz Başkan Yele; Kentsel Dönüşüm İçin Ciddi Bir Çalışma Yapıyoruz

Yaklaşık 20 yıldır esnaflık yapan Erhan Aykal, "Biz köy ürünleri genelde satıyoruz.Yufka kendi imalatımız, kaşar, peynir, memleketimiz Kars'tan geliyor. Tezgahımızda bu ürünleri satıyoruz. Bugün aldığımız malı satıyoruz. Yarın sattığımız paraya mal alıyoruz. Amacımız müşterimize kaliteli, günübirlik, taze mal sunmak ama bunu sunarken de sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle fiyatlardan şikayet ediyorlar. Bugün köy yumurtası en ucuz 120 liradan başlıyor. Bundan 4-5 ay önce  70-80 liraya alıyordu. Çiftlik yumurtasını mesela gidip direkt kümesçiden alıyoruz. 50 liraya alıyorduk. 60 liraya satıyorduk. Bugün o bile yerinde yaklaşık 100 lira olmuş. Afyon'da başmak bayi var. Bu yumurta borsasıyla ilgilenen borsa oluşturmuşlar. Her pazartesi ihracat var diyor. Yurt dışına yumurta gitti diyor. Bu sefer kendi halkına üç katı, dört katı zam yaparak mal veriyor. Bir ayda bir ürüne kırk elli lira zam gelir mi? Maalesef ülkemizde bir ayda sadece yumurtaya 50 lira zam geldi. Bu da haliyle bana yansıyor. Ben sana yansıtıyorum. Bugün bu tezgahta hiç siftah yapma en az 2 bin lira giderim oluyor.
Benim en az 20 bin lira ciro yapmam lazım ki bana bin lira para kalsın. Maalesef bunu ne halka anlatabiliyoruz ne de bir yerlere sesimiz gidiyor. Seçimde şöyle yapacağım böyle yapacağım diyorlar. Sadece lafta kalıyor. Biz bu konuda çok muzdaribiz. Ayrıca
bu zamlardan dolayı da çok şikayetçiyiz" diye konuştu.

"Şu an ki sistem, büyük esnafın yanında"

Son yıllarda büyük marketlerin giderek artmasıyla birlikte küçük esnafın bitme noktasına geldiğinin altını çizen Aykal, "Mesela şu anda Kars tereyağının bana gelişi 160 lira. Ben satıyorum 280 liraya ama ben 300-400 kilo alıyorum. Onu da gram gram satıyorum. 20 lira karla satıyorum. Vatandaş çok pahalı diyor.
Marketten 250 liraya krema yağı alıyor. İçerisinde katkı maddesi bulunuyor. Vatandaş 5-10 liraya kanıp alıyor. Sen burada kendini paralasan da boşuna. Büyük marketler küçük esnafı bitirdi. Ve buna özellikle belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar göz yumuyor. 
Özellikle pandemi döneminde zaten bu işin çok zararını gördük. Bize yufkayı sattırmadı,zeytini sattırmadı, peyniri sattırmadı ama markette her şey açık ulu ortadaydı. Şu an ki sistem, büyük esnafın yanında. Küçük esnaf olarak çok mağduruz. Yani devletin özellikle bu pazarcı esnafına bir el atması lazım" dedi.

İşgaliye bedellerinin yüksek olduğuna da dikkat çeken Aykal,  "Özellikle semt pazarlarında, Yalova'ya ait olan ilçelerde işgaliye bedelleri çok yüksek. Örneğin, 10 metre yeri açıyorsun, haftalık 500 lira para alıyor. Bunu da temizlik parası adı altında veya yardım adı altında alıyor. Yetkililerin bu durumu araştırmasını istiyoruz. Hem vatandaşa hem de oradaki esnafa alım satım yani devir hakkı vermiyor. Ondan dolayı da bayağı sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda yetkililer yardımcı olursa esnafımız içinde iyi olur" diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Arda Yavuz