2012 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünce yapılan çalışmalarla Yalova’nın ürün çeşitliliğine dahil edilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021 yılında Yalova için coğrafi işaret verilen Aronya popülaritesini tüm Türkiye’de arttırmaya devam ediyor. Ülke genelinde satışı yaygınlaşmaya başlayan Aronya için Yalova Valiliği, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve birçok kurum ile kuruluşun desteği ile 6-7 Eylül tarihleri arasında “Aronya Festivali” yapılması kararlaştırıldı. 

6 Eylül Cuma günü başlayacak festivalin startı için Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde program gerçekleştirildi. Saat 16:00’da başlayan programa Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova’da gün boyunca gerçekleştirdiği açılışlar için ilimizde olan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş, İstanbul Üniversitesi Rektörü Osman Bülent Zülfikar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitü Müdürü Yılmaz Boz, Belediye Başkanları, Kurum ve Kuruluşların Müdürleri geniş bir katılım sağladı. 

Aronya Hasadı gerçekleştirilmeden önce Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Yalova İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Selçuk Yaman ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Osman Bülent Zülfikar, günün anlam ve önemine dair konuşmalar gerçekleştirdi.
Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (12)

“Aronya tüm Türkiye’de hak ettiği yere gelecek” 

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde çalıştığı günden bu yana ilkler yaşadığını ve gerçekleştirilecek Aronya Hasadının kendisi için ayrı bir ilk olduğunu söyleyen Müdür Boz, “Memnuniyetimi ifade etmekte zorlanıyorum. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü 1960’lı yıllardan itibaren hep bu şekilde güzel işlerin içinde yer aldı. Belki kendisi küçük ama etkisi çok büyük olan Aronya bitkisinin Türkiye’de bilimsel olarak ilk dikildiği yer burası… Bu ilklerden biri de burada olacak” dedi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın festivalin gerçekleştirilmesi hususunda büyük etkisi olduğunu ve gerçekleştirilen açılışa gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş’ın katılımlarından büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Müdür Boz, Aronya için, “Aslında anlatmaya gerek bile yok. Sağlık meyvesi… Tıbbi bir meyve… Aronya’nın bugün temsili olarak hasadını başlıyoruz ve ilerleyen dönemde tüm Türkiye’de hak ettiği yere geleceğine inanıyorum. Gencimiz ve yaşlımız mutlak suretle bu meyveyi yememiz lazım” şeklinde konuştu. Yaptıkları çalışmaların sonucunu gördükleri zaman ayrı bir mutluluk yaşadıklarını vurgulayan Müdür Boz, “Bizimle birlikte çalışan ve şu anda İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak görev yapan Suat Parıldar’a ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Biz Ar-Ge’yi tamamlamıştık ama bunun çiftçiye ulaştırılması da bir ayrı meseledir. Nitekim beraber çalıştığımız dönem Aronya’nın coğrafi işaret belgesi alındı” ifadelerini kullandı ve araştırmalarına ara vermeden son sürat devam edeceklerini ekledi. 


Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (13)

“Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz zorunlu”

Yalova’nın, Türkiye’nin en küçük ili olduğunu ve %62’nin ormanlarla kaplı olduğunun bilgisini veren Müdür Yaman, “Tarım parsellerimizin %72,5’u 5 dekar ve altında… Böyle bir durum olduğu için katma değeri yüksek ürünler üretmemiz zorunlu hale geliyor. Aronya da diğer kesme çiçek bitkilerinden bir tanesi” dedi. Aronya üretiminin, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bahçesinde başladığını söyleyen Müdür Yaman, “2012 yılında burada demonstrasyon çalışmaları başladı. Bizde o gün ki İl Müdürümüz Parıldar’ın önderliğinde çalışmalara yoğun bir şekilde başladık ve ilk parselimiz 10 dekarlık alanda kuruldu. 2017 ve 2022 yılları arasında Aronya’ya 5,9 Milyon Türk Lirası kamu yatırımı yaptık. Burada 144 çiftçimize 369 dekar alanda bahçe tesis ettik. Sadece bununla da yetinmedik ve 2020 yılında bu işi organik olarak yapalım dedik. 42 tane üreticimiz organik Aronya için bu işe girdi ve 212 dekar alanda bu üretim yapılmaya devam ediyor. Bu da bizim %42’lik Aronya üretimimize denk geliyor. Yeni yaptığımız çalışmalarla birlikte meyve suyu sıkma ve kurutma tesislerimizi de kurduk” şeklinde konuştu ve bu yapılan çalışmaların durmaksızın devam edeceğini söyledi.


Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (5)

“Yurtdışına artık uzman insanlar gidiyor”

Üniversitelerin rolünün sadece öğrenci yetiştirmekle kalmadığını vurgulayan Rektör Zülkifar, “Üniversiteler pek çok alanda yeni araştırmalar için öncü olur ve yeni ürünlerin topluma kazandırılmasını sağlar. Ülkemizde şu anda 200’ün üzerinde Üniversitemiz var. İstanbul Üniversitesi benim öğrencilik yıllarımdan itibaren Bursa ve Edirne Üniversitesi’ne kurucu üniversite olarak katkı sağladı. Aynı şekilde Yalova Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi’nin yanı başında ve çok değerli öğretim üyelerimiz buralarda yer aldılar. Burayı da bilimin en yüce değer olduğu bir yer haline getirmeye çabalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin son 20 yılda yurtdışına işçi yollamadığını ve artık uzman insanların yurtdışına gittiğini söyleyen Rektör Zülkifar, “Şirketlere Ceo olacak insanlar gidiyor. Bu bilime verilen değerin geriye dönüşüdür. Bir de hamdolsun ki ülkemizde güven ortamı var ve yıllardır faili meçhul cinayet yok. Bu büyük bir nimettir” dedi.

Tek Teker Üzerinde 70 Km Tek Teker Üzerinde 70 Km

Araştırmaların hiçbir şekilde bitmeyeceğini ve pek çok şeyin bulunmak için beklediğini dile getiren Rektör Zülkifar, “Bulacağımız yenilikler yerin derinliklerindedir ve göklerdedir. Kutuplarda araştırmalar yapacağız. Bizim Antarktika’ya giden ekibimiz var. Aynı şekilde ülkemizin gönderdiği uydular ile uzay araştırmaları içerisindeyiz. Buraları ve biyolojik mücadeleyi kaçırmamız lazım. Dünyada da kanserin, hastalıklar arasında önde geldiğini de biliyoruz. Bu şifalı bitki ve ürünlerin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Doğru kullanmak ve doğru kombinasyonlar yapmak zorundayız. Bunun yanında yanlış gıdalardan uzaklaşmak hepimizin üzerine düşen görevlerden biri” diyerek konuşmasına son verdi.

Konuşmaları ardından kürsüye çıkan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş, Aronya Hasadı başlangıcı öncesi dualar etti. Duaların ardından hasat öncesi kurdeleler kesildi ve Aronya Hasadı başlamış oldu.

Hasadın ardından Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde toplanan gruplar, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar kortej halinde yürüyüş gerçekleştirdi ve ortaya renkli görüntüler çıktı.

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (17)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (16)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (15)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (14)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (11)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (10)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (9)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (8)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (6)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (3)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (2)

Yalova Aronya Festival Diyanet Isleri Baskan Val Kurum Kurulus Temsilci Ataturk Bahce Festival Acilis Kortej Yuruyus (1)

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel