2023 Aralık ayı oturumları Hasan Soygüzel’in başkanlığında tamamlandı. Meclisin gündem maddelerinde yer alan küresel ısınmanın da etkisiyle kuraklık tehdidinin arttığı günümüzde yeni stratejilerin geliştirilerek önem ve öncelikli olarak içme, kullanma ve tarımsal sulamaların etkin ve verimli kullanılması, su konusunda yaşanabilecek sorunların en aza indirilmesi için yeni su kaynaklarının bulunması ve iklim dostu projelerin geliştirilerek hayata geçirilmesi teklifi hakkında Köylere Yönelik Hizmetler Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonunca hazırlanan raporların okunması ve müzakere edilmesi, İlimizde bulunan tescilli ya da tarihi kayıtlarda yer alan somut kültür varlıklarının tespit edilmesi suretiyle önem ve öncelik sırasına göre rölöve ve restore edilerek kültür mirasımıza kazandırılması teklifi hakkında tüm İhtisas Komisyonlarınca hazırlanan raporların okunması ve müzakere edilmesi konuları görüşüldü. Toplantıya katılan Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, 2023 yılında Yalova’da faaliyete geçirilen projelerini anlattı.
“Seralarımızda üretimi çok güzel bir seviyede tuttuk”
Parıldar, “2 bin 500 dekar alanda yağlık ayçiçeği projesi yaptık. Biz sizlerle bu yola çıktığımız zaman Yalova'nın total ayçiçeği üretim alanı bin dekarlardaydı. Şu anda geldiğimiz noktalarda 4 bin dekarlarda. Bu ilimiz için özellikle sulanmayan meyvecilikte de değerlendirilemeyen araziler için kıymetli bir şeydir. Örtü altı ile ilgili de çok güzel projeler yürütüyoruz. Kış 43 dekar alanda mal üretimini geliştirme projesi yine 150 dekar alanda 230 bin adet fide ile birlikte iyi tarım uygulamalarını da işin içerisine katarak nedir iyi tarım uygulamaları yaptığını yaz, yazdığını yap, kayıt tut, üretirken hem üreten kişiyi hem üretim alanını koru. Devam eden süreçte de tüketen kişinin de korunaklı hale geleceği kayıt sistemini oluşturuyor. Bu süreci de işletiyoruz. Bununla beraber birbirini tamamlayıcı döngülerle yapıyoruz. Örtü altı biber üretimini yine iyi tarım uygulamalarıyla taçlandırarak 150 dekar alanda 161 bin adet biber fidesiyle 7 dekar alanda da sertifikasyon hizmetiyle devam ediyoruz. Sebze üretici geliştirme projesini ilkbahar, sonbahar olarakta yapıyoruz. Kışlık olarak 330 dekar alanda 2 milyon 16 bin adet fide temini yapmışız. Bununla beraber seralarımızda üretimi çok güzel bir seviyede tutmuşuz” dedi.
“Türkiye'nin en fazla semiz üreten illerinden bir tanesiyiz”
Kent Tarım Uygulamaları’ndan da bahseden Parıldar, “Kent tarımı uygulamalarından kastımız şu, özellikle nalbur ücretlerini nakliye ücretlerinin çok yükselmesini, arada geçen zamanın ürünü tazeliğiyle ilgili ortaya çıkaracağı durumlarda nüfusun yoğunluğu ve tüketimi yoğun olduğu bölgelerin kendi içerisinde ya da o bölgelere çok yakın olan yerlerde üretimi artırmamıza yönelik bir faaliyettir. Bakanlığımız çok ciddi destekliyor. Kent tarım uygulamaları 20 milyon nüfusun olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Buradan pazara ürünün çıkması, gitmesi hem çok daha taze hem de üzerine koyacağına nalbur maliyetlerinin çok daha minimum olduğu bir konu. Türkiye'nin en fazla semiz üreten illerinden bir tanesiyiz. İstanbul'a en fazla gönderen illerden birisiyiz” ifadelerini kullandı.
“3 milyon 657 bin 500 TL destek bekliyoruz”
2024 yılında da yapılması planlanan projeler ile ilgili destek beklediklerini söyleyen Parıldar, “2024 yılında da tabii projelerimiz var. 2024 yılında teklif ettiğimiz, düşündüğümüz, planladığımız ve birlikte karar vereceğimiz projeler var. Ama biraz bütçeyi geniş tutmamız gerekiyor. 3 milyon 657 bin 500 TL özel idaresinden düşündüğümüz projelerle ilgili ekstra çıkmazsa bir destek bekliyoruz” dedi.
Gündemin bir diğer maddeleri olan 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 7 nci maddesi (Değişik birinci fıkra: 1/12/2004 – 5263/19 md.) gereğince, İl ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Mütevelli Heyetlerinde 2024 yılı faaliyet döneminde görev almak üzere sivil toplum kuruluşu olan ilçeler için 2’şer hayırsever vatandaş, sivil toplum kuruluşu olmayan ilçeler için ise 3’er hayırsever vatandaşın seçilmesi konusunun görüşüldü. Yalova merkezde Mütevelli Heyetlerinde görev almak üzere 2 hayırsever vatandaş AK Parti’den Şaban balkaya ve Orhan Gümüş oldu. Altınova ilçesi için 3 mütevelli heyet üyesi; AK Parti’den Mümin Arıcı, Burak Akyel, Özkan Tekin olurken, Armutlu ilçesi için yine AK Parti ‘den Resul Fidanoğlu, Ayşe Aslan seçildi. Çınarcık ilçesinde de mütevelli heyet üyesi AK Parti’den Arzu Kaya, Süheyla Kalp oldu. Çiftlikköy ilçesi için AK Parti’den Bengü Ocaklı, Ayyüce Ünallı oy birliğiyle kabul edildi. Termal ilçesi mütevelli heyeti üyesi ise AK Parti’den Ahmet Eroğlu, Adem Başarıcı oldu. İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, 2024 yılında bu vatandaşlarımız dil,din, ırk ve siyasi görüş farklılığı gözetmeksizin ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza en güzel şekilde mütevelli heyet üyesi olarak hizmet ederler, temennisiyle hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
21 maddelik meclisin son oturumunu da gerçekleştiren Başkan Soygüzel “2023 yılı İl Genel Meclisi bakımından önceki yıllarda olduğu gibi verimli bir yıl oldu. Aldığımız kararlarla ilimizin gelişmesine, köylerimizin kalkınmasına, köylerimizin daha yaşanabilir hale getirilmesine katkıda bulunmaya çalıştık. Bu anlamda ben her birimize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bunu yaparken demokratik olgunluk içerisinde parti gözetmeksizin bir şehre hizmet anlayışıyla bütün arkadaşlarımız hareket etti. Siyasi mülahazalar yerine şehrin önceliklerini esas alarak bu kararları aldık. Bu yüzden İl Genel Meclisimiz her türlü takdire ve teşekkürü hak ediyor. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması nedeniyle İl Özel İdaresi olarak Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlanması anlamında ciddi bir biçimde görev aldık. Bu çerçevede diğer kurumlar sivil toplum örgütleri tarafından yapılan çalışmaları desteklemeye gayret ettik. 2023 yılı ülkemiz açısından da üzücü olayların olduğu bir yıl da oldu. Aynı zamanda 6 şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi 17 ilde etkili oldu ve çok sayıda vatandaşımızın yaşamını yitirmesine yol açtı. Deprem yaşamış bir ilin İl Genel Meclis üyeleri olarak da bu anlamda deprem bölgesine yardımların ulaştırılması, orada hizmetlerin koordinasyonu anlamında idaremiz gerçekten çok öncü bir rol üstlendi. Biz de İl Genel Meclisi olarak aldığımız kararlarla idaremizin bu çalışmalarını destekledik. Bu anlamda da ben ilgilenmesi gayretli çalışıyorlarımdan dolayı idaremize de çok teşekkür ediyorum. 2023 yılı çalışma dönemimizi tamamlamış oluyoruz, inşallah 2024 yılında da aldığımız kararlarda yine elimizin kurumumuzun önünü açarız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
2024 yılı Ocak ayı olağan toplantısı 2 Ocak 2024 tarihinde saat 15.30’ta gerçekleştirilecek.
HABER/ RÜMEYSA ŞAHİN