Deniz suları adeta denizanasıyla kaplanırken, bu durum bazı vatandaşlar arasında tedirginlik yarattı. Son yıllarda sıkça karşılaşılan denizanası istilası, sıcaklığın artması ve çevresel kirliliğin etkisiyle kontrolsüz bir şekilde çoğalıyor. Özellikle yaz aylarında görülen bu durum, deniz ekosistemi ve balıkçılık faaliyetleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor.
Tübitak'ın Genç Bilim dergisinde yayınlanan makalede denizanalarının sayılarındaki artış, "Bilim insanları bu artışın nedenlerini araştırırken çeşitli olasılıklar üzerinde duruyor. İklim değişikliğinin deniz suyu sıcaklığını artırması, ötrofikasyon (fosfor ve azot gibi besleyici elementlerin fazlalığından kaynaklanan kirlilik), aşırı avlanma ve biyolojik istila bu olasılıklar arasında yer alıyor." şeklinde özetlenmiş.
Son yıllarda, iklim değişikliği ve besin ağındaki değişimlerle birlikte Akdeniz ve Karadeniz’de yoğun denizanası artışları yaşanıyor. Denizanası nüfusundaki bu artış nedeniyle denizanalarının insanlarla temaslarıda kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle de bilim insaları ve bazı kuruluşlar bu konular üzerinde daha fazla bilgi elde edebilmek için çalışmalar sürdürüyorlar. Bu kuruluşlardan biri olan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'da toplumsal fayda için veri toplamayı amaçlayan bir proje olarak ortaya çıkan yayakarsa.org internet sitesi üzerinden vatandaşlardan karşılaştıkları denizanası ve benzeri canlıların bilgi ve görsellerini paylaşabilecekleri bir veri bankası oluşturulmuş.
yayakarsa.org internet sitesi denizlerimizde görülen denizanası türlerinin yanı sıra, tehlikeli olabilecek türler hakkında da bilgi veriyor. İnternet sitesinde acil durumlarda 112 acil çağrı merkezinin aranması gerektiğini belirten yetkililer, denizanası ile temas halinde uygulanacak ilk yardım metotlarına da yer vermiş.