Yalova’da bir üretim üssü olarak adlandırılan Cemal Güleç Besi Çiftliği modern yapısı ve bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Mezbaha bölümü Yalova Belediyesi mezbahasından daha fazla işlem hacmine sahip olan Besi Çiftliği, çevresini kirletmeyen, ruhsatlı, izinli yeniliklere açık, veteriner kontrollü, Yalova dışındaki bazı büyük kuruluşlara, yemek sanayisine ve talepte bulunan Yalova’daki kasaplara karkas et temin ediyor.

 “BESİ ÇİFTLİĞİ”

Üretim üssünün ismi Güleç Kardeşler – Cemal Güleç Besi Çiftliği.  Hayvan besleyerek et üreten çiftliğin ilk taşlarını koyan Yalova’nın duayen ismi Harun Güleç.  Aile, depremde kaybettikleri Cemal Güleç’in anısına çiftliğe Cemal Güleç adını koyarak anısını yaşatıyor.

Çiftliğin yönetimini Halit Güleç sürdürüyor. Çiftliğin girişinde kurucu baba Harun Güleç’in tavsiyelerini ve öğüt verdiği dürüstlük kurallarını içeren, aynı zamanda besi çiftliğinin kuruluş hikayesini anlatan tabela bulunuyor. Halit Güleç’le söyleşimize işte bu tabela önünde başlıyoruz. Harun Güleç artık işi çocuklarına ve yeğenlerine devretmiş baba edasıyla emekliliğini yaşıyor ancak gözü hala çocuklarının ve yeğenlerinin üzerinde.

ÇEVRECİ VE YENİLİKÇİ KURULUŞ

“Kuruluşumuzu AB standartlarının üzerinde bir tesis olarak kurduk. Çevre değerlerine büyük önem veriyoruz” diyen Halit Güleç tesisle ilgili sorularımızı yanıtladı.

 “ 1000 büyükbaş hayvan kapasitemiz var. Çiftlikteki hayvan sayımız değişkenlik gösterir. İstanbul’da bazı büyük holdinglere karkas et veriyoruz. Yalova’daki yemek sanayine, talep eden kasaplara da karkas et temin ediyoruz.”

“Ferah, temiz, hijyen kurallarına aşırı dikkat eden bir yönetim biçimimiz var. Doğal beslenmeye özen gösteriyoruz.  Çevredeki üreticilerimiz ürettikleri saman, ot, buğday, yulaf gibi hayvan yemi olabilecek ürünlerini getirirler, hemen satın alırız. Onları desteklemek amacıyla tesisimizden çıkan hayvan gübrelerini ücretsiz olarak veriyoruz.  Bu nedenle çiftliğimizde hiç gübre birikmez dolayısıyla çevreyi rahatsız edebilecek boyutta koku sinek gibi olumsuzluklarda yoktur.”

KURBANLIK HAYVAN TALEPLERİNİ AYLAR ÖNCESİNDEN KAPATIRIZ

Güleç Kardeşler,  Cemal Güleç Besi Çiftliği kurbanlık hayvan yetiştiriciliği de yapıyor.

Halit Güleç “Talepleri aylar öncesinden alıp kapatıyoruz. Tesisimizin önemli bir kapasitesini piyasaya et üretimine tahsis ettik. Kurbanlık hayvanlar tamimiyle hijyenik ve İslami kurallara uygun olarak kesilip pay sahiplerine plastik kaplara konarak veriliyor.”

HAYVANCILIĞIMIZI GELİŞTİRMELİYİZ.

Biz bir besi çiftliğiyiz diyen Halit Güleç “Anadolu’dan genç hayvanlar temin edip çiftliğimizde besleyip ülkemizin et ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlıyoruz. Ancak her geçen gün artan maliyetler ve temin güçlükleri var. Bunları aşmak için çaba sarf ediyoruz. Bu nedenle çevremizdeki üreticilerimizi elimizden geldiğince desteklemeye çalışıyoruz.”

“ Firma olarak bu çiftlikten başka yem satışı yapan marketimiz de var. Üreticinin ayağına kadar uygun şartlarda ve uygun fiyatlarda yem veriyoruz. Yetiştirdiği hayvanını satmak istediğinde verilebilecek en uygun fiyatı vermeye çalışıyoruz.”

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GİBİ BAHÇESİ VAR

Çiftliğin 20 dekara varan alanı içerisinde birçok çeşit meyvenin olduğu güzel bir meyve bahçesi var. Aynı bahçe içinde bungalov ev görünümünde 4-5 tane kümesi var. Okullardan öğrenciler gelip doğayla tanışıyorlar. Yedikleri meyvelerin ağaçlarını görüyorlar. Kümeslerin folluklarından yumurta topluyorlar. Horozun ötüşünü dinliyorlar.

MÜZESİ BİLE VAR

Hayvan yetiştiriciliği bizim ailede dededen kalma bir iştir. Çekirdekten yetiştikleri için işlerini çok iyi bildiklerini ve yaptıklarını ifade eden Halit Güleç “ Gerek hayvan yetiştiriciliğinde gerekse kasaplıkta geçmişte kullanılan araç gereçlerin unutulmaması için küçük çapta bir müze yaptık. Müzemiz dostlarımızın da desteğiyle her geçen gün gelişiyor. Çiftliğimizi gezmeye gelen öğrencilerin büyük ilgisini çekiyor.”

Güleç son söz olarak “Biz AB standartlarının önündeyiz. İleride entegre et tesislerine dönmek gibi büyük hayallerimiz de var. Önce hayvan üretim sorunlarının çözülmesi gerekir” dedi.

Halit Güleç ile çiftlik üzerine kurduğumuz sohbette siyasi konulara uzak durmaya çalıştık. Ancak yinede sormadan edemedim. Siyasette Yalova’nın duayen ismi Harun Güleç’in oğlunun siyasetten uzak kalması düşünülemez.

Dedim ki; Yalova’nın sorunlarını en ince ayrıntılarına kadar bilen. Çözüm yollarının ne olduğu konusunda tecrübe sahibi olan ve kentimizde herkesin tanıdığı Halit Güleç önümüzdeki süreçte Yalova Belediye Başkanlığı’na aday olur mu?

İşte Halit Güleç’in cevabı ; “Neden olmasın. Şartlara göre değerlendiririm. Aday adayı olabilirim.”

Öyle anlaşılıyor ki bir sonraki sohbetimizin konusu siyaset olacak.

Yalova'da bir üretim üssü (1)6Yalova'da bir üretim üssü (1)7Yalova'da bir üretim üssü (1)4Yalova'da bir üretim üssü (1)3Yalova'da bir üretim üssü (1)

Editör: Rümeysa Şahin